ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Τρία Έργα Αστικής Ανάπλασης 6,3 Εκ. Ευρώ Στην Πόλη Της Άρτας

Στο ΕΣΠΑ υπεβλήθησαν από το Δήμο Αρταίων προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 6.292.569,82 ευρώ που αφορούν παρεμβάσεις ανάπλασης σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους και πλατείες της πόλης της Άρτας, με στόχο να γίνει η πόλη ακόμη
πιο λειτουργική και φιλική για όλους.

Αναλυτικότερα, η πρώτη πρόταση που υπεβλήθη έχει τίτλο «Έργα αστικής ανάπλασης σε κοινόχρηστους χώρους στην πόλη της Άρτας». Πρόκειται για έργα εξωραϊσμού και αναβάθμισης υφιστάμενων κοινοχρήστων χώρων, με σκοπό να βελτιωθεί η λειτουργικότητα και η αισθητική του αστικού χώρου της Άρτας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.357.11,20 ευρώ, ενώ οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις είναι στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η υλοποίηση  4 υποέργων και συγκεκριμένα:
 Το πρώτο αφορά την αισθητική-λειτουργική αναβάθμιση του οδοστρώματος στις κεντρικές συνδεόμενες οδούς  Φιλελλήνων (από ύψος Κοσμά Αιτωλού), Μακρυγιάννη (μέχρι ύψος Μανέγα), τμήμα της οδού Σκουφά (πλησίον της πλατείας Μονοπωλίου), Αγίας Σοφίας (μέχρι Βασιλέως Κωνσταντίνου), οι οποίες θα γίνουν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.
 Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με καινούριας τεχνολογίας LED στο κέντρο της πόλης (στο πεζοδρομημένο της τμήμα), προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη οπτική άνεση τις νυχτερινές ώρες αλλά και να μειωθεί η καταναλισκόμενη ενέργεια με αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να αντικατασταθούν 261 φωτιστικά σε δρόμους της Άρτας.
 Το τρίτο υποέργο περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση σε κεντρικά σημεία της πόλης της Άρτας αισθητικά καλαίσθητων σταθμών αυτοματοποιημένης μίσθωσης ποδηλάτων, προκειμένου να προωθηθεί η κίνηση με ποδήλατα στην πόλη. Με αυτό το μέτρο ο Δήμος Αρταίων στοχεύει  στην βελτίωση της υγείας των δημοτών και των επισκεπτών, αλλά και στην μείωση του CO2 και γενικότερα των καυσαερίων στο κέντρο της πόλης.
 Το τέταρτο υποέργο περιλαμβάνει στάσεις αναμονής αστικών λεωφορείων με φωτισμό από μικρά φωτοβολταικά.
Τα ανωτέρω έργα αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της πόλης καθιστώντας περισσότερο ελκυστική και φιλική στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε μια πόλη ιστορική που εμπνέει τον σεβασμό που της αξίζει.

Η δεύτερη πρόταση που υπεβλήθη στο ΕΣΠΑ έχει τίτλο «Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κεντρικών σημείων αστικού ιστού της πόλης της Άρτας» προϋπολογισμού 2.435.485,60 ευρώ. Η πρόταση αφορά τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων αναβάθμισης υφιστάμενων δημόσιων αστικών υπαίθριων χώρων, αξιοποιώντας τα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχή καθώς και τις υφιστάμενες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού,  με σκοπό να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές , λειτουργικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της πόλης.
Οι περιοχές παρέμβασης βρίσκονται στο κέντρο και η πρόταση αποτελείται από τρία υποέργα: Το πρώτο αφορά την ανάπλαση των περιοχών του Κάστρου της Άρτας και του Ιερού Ναού της Παρηγορήτισσας, που μετατρέπονται σε περιοχές ήπιας κυκλοφορίας. Το δεύτερο στην αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με καινούριας τεχνολογίας LED στην οδό Ν. Σκουφά και στις πλατείες Σκουφά, Κιλκίς, Παντοκράτορα, Εθνικής Αντιστάσεως, Μονοπωλίου και Μεταξά. Το τρίτο υποέργο αφορά εργασίες αρχαιολογίας για το πρώτο υποέργο.


Τέλος, η τρίτη πρόταση έχει τίτλο «Ανάπτυξη Πολιτιστικής Διαδρομής στην πόλη της Άρτας με βελτίωση της λειτουργικότητας του αστικού χώρου» προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ.

Ο Δήμος Αρταίων έχει συντάξει την τεχνική μελέτη, που  αφορά σε παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τμήματα του αστικού χώρου στην πόλη της Άρτας, με πρωταρχικό στόχο την σύνδεση των πολιτιστικών μνημείων που εντοπίζονται εντός αυτού. Η μελέτη αφορά στον καθορισμό των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών και δράσεων, για την δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας και σημειακών αισθητικών παρεμβάσεων στο μήκος αυτής. 
Ειδικότερα, το ενιαίο δίκτυο επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων θα ξεκινά από το Ιστορικό Γιοφύρι, θα περνά μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, θα συνεχίζει στη Δυτική Νεκρόπολη, στο Πολυάνδριο, στην Παρηγορήτισσα, στο Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας, στην Αγία Θεοδώρα, στον Άγιο Βασίλειο και θα καταλήγει στο Κάστρο της πόλης.
Με τη  μελέτη καθορίζονται οι απαιτούμενες υποδομές για την πρόσβαση στο δίκτυο των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, με τον βέλτιστο συνδυασμό μέσων ήπιας αστικής μετακίνησης, με έμφαση στην πεζοπορία, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την πολιτιστική αυτή διαδρομή θα μπορεί να την διασχίσει κάποιος είτε πεζός, είτε με το ποδήλατο (αφού θα δημιουργηθούν οι κατάλληλοι ποδηλατόδρομοι), χρησιμοποιώντας παράλληλα τα Δημοτικά παρκινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]