Ανάλυση της μελέτης για το IQOS. Oι νέες συσκευές δεν είναι το ασφαλές υποκατάστατο του καπνίσματος

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που τάραξε τα νερά, σχετικά με την βλάβη που προκαλούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι νέες συσκευές θέρμανσης (IQOS) και τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε με χιλιάδες ενδιαφερόμενους που διάβασαν το άρθρο (σε εμάς γύρω στις 100.000) και φυσικά πολλές άλλες χιλιάδες από τις αναδημοσιεύσεις είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί αναγνώστες να θορυβηθούν και να ψάξουν απαντήσεις και διευκρινίσεις.

Ψάξαμε και βρήκαμε την ακριβή δημοσίευση που έχει τίτλο "IQOS exposure impairs human airway cell homeostasis: direct comparison with traditional cigarette and e-cigarette" και βρίσκεται στην διεύθυνση https://openres.ersjournals.com/content/erjor/5/1/00159-2018.full.pdf και δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν την μελέτη τους σε εργαστήριο (in vitro) και όχι σε καπνιστές (in vivo). Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βρογχικά επιθηλιακά κύτταρα (Beas-2B, ATCC CRL-9609) και πρωτογενή λεία μυϊκά κύτταρα ανθρώπινων αεραγωγών
 (ATCC PCS-130-010). Ο ατμός eCig δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια συσκευή eCig (KangerTech 3η γενιά; KangerTech, Shenzhen, China) και με υγρό (Blu, Charlotte, NC, ΗΠΑ) (1,2% νικοτίνη). Το αεροζόλ IQOS δημιουργήθηκε με τη χρήση θερμαντικών ράβδων HNB (Philip Morris, Tokyo, Ιαπωνία) (1,4 mg νικοτίνης). Τέλος το εκχύλισμα καπνού-τσιγάρου (CSE) δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τσιγάρα Marlboro Red (Philip Morris, Washington, DC, USA) (1,2 mg νικοτίνης).

Ο ατμός eCig / αερόλυμα IQOS / καπνός τσιγάρων "διοχετεύθηκε" μέσω μιας Τ-75 φιάλης όγκου 25-mL με σταθερό ρυθμό. Οι ατμοί eCig, το αεροζόλ IQOS και το CSE αραιώθηκαν στην τελική συγκέντρωση εργασίας και χρησιμοποιήθηκαν αμέσως. Τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε αυτήν την έκθεση για 72 ώρες.

Οι αναλύσεις έγιναν με την μέθοδο ELISA. Αναλύθηκε η επίδραση της έκθεσης του CSE, eCig και IQOS στην κυτταρική τοξικότητα και στην αναπνοή, την απελευθέρωση γαλακτικής αφυδρογονάσης και την μιτοχονδριακή αναπνοή.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η έκθεση στο IQOS ήταν τόσο τοξική όσο η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (CSE) και ότι είναι προφανές ότι τόσο ο CSE όσο και ο ατμός eCig μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον πνεύμονα.

Η χρήση του IQOS είναι συγκριτικά νέα. Θα χρειαστούν χρόνια πριν αρχίσουμε να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές όπως αναφέρουν παρουσιάζουν για πρώτη φορά ότι η έκθεση του IQOS είναι τόσο επιβλαβής για τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα όσο το κάπνισμα τσιγάρων και το άτμισμα.

Η επίμονη φλεγμονή που προκαλείται από αλλεργίες, καπνό ή περιβαλλοντικούς παράγοντες επεμβαίνει σε κυτταρικούς μηχανισμούς και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ροής του αέρα στο άσθμα και τη Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Είναι ευρέως κατανοητό ότι τα μιτοχόνδρια του αναπνευστικού επιθηλίου και τα μεσεγχυματικά κύτταρα διαδραματίζουν διαφορετικούς ρόλους, οι οποίοι συνάδουν με τη συμβολή τους στην ασθένεια και είναι ουσιώδεις για την κυτταρική ύπαρξη.
Το κάπνισμα των τσιγάρων και τα eCigs μπορούν να ενισχύσουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αυξάνοντας τη μικροβιακή προσκόλληση στους αεραγωγούς.
Το IQOS μπορεί να αυξήσει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος με παρόμοιους μηχανισμούς.

Λαμβάνοντας υπόψη τα  τρέχοντα συμπεράσματά της έρευνας και αυτά των προηγούμενων μελετών, με τρόπο πολύ παρόμοιο με τον καπνό του τσιγάρου και τον ατμό eCigs, το IQOS έχει τη δυνατότητα αύξησης του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, των μολύνσεων, της αναδιαμόρφωσης των αεραγωγών και έναρξης αλλαγών που σχετίζονται με την επιθηλιακή μεσεγχυματική μετάβαση (EMT) στους αεραγωγούς των χρηστών αυτών των συσκευών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πρέπει να διεξαχθούν προοπτικές κλινικές μελέτες για την επαλήθευση των in vitro, βασισμένων σε κύτταρα αλλά εξαιρετικά σημαντικών και νέων ευρημάτων σχετικά με το IQOS.

Ο Δρ Sharma, επικεφαλής της μελέτης, ελπίζει ότι τα αποτελέσματά του θα τονώσουν περισσότερο την έρευνα σχετικά με τις συσκευές θερμού καπνού και σχεδιάζει να συνεχίσει αυτό το έργο μελετώντας τις επιδράσεις των συσκευών νικοτίνης σε πιο εξελιγμένα μοντέλα πνευμονικού ιστού και σε ποντίκια.

Η καθηγήτρια Charlotta Pisinger είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Αρχής Αναπνευστικής και δεν συμμετείχε στην έρευνα. Είπε: «Αυτές οι νέες συσκευές θερμού καπνού διατίθενται στο εμπόριο για να παράγουν 95% χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ενώσεων επειδή ο καπνός θερμαίνεται και δεν καίγεται». Ωστόσο, οι πρώτες ανεξάρτητες μελέτες έδειξαν ότι λαμβάνει χώρα καύση και απελευθερώνονται τοξικές και καρκινογόνες ενώσεις, μερικά σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι στον συμβατικό καπνό τσιγάρου, άλλα σε υψηλότερα επίπεδα. Μια ανασκόπηση των δεδομένων της βιομηχανίας καπνού σχετικά με αυτές τις συσκευές έδειξε ότι σε αρουραίους υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής των πνευμόνων και δεν υπάρχουν στοιχεία βελτίωσης της φλεγμονής των πνευμόνων και λειτουργεί σε καπνιστές που μεταβαίνουν σε θερμαινόμενο καπνό.

"Η εισαγωγή και η έντονη εμπορία νέων συσκευών είναι πολύ δελεαστική για τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να στραφούν σε άλλο αβλαβές προϊόν καπνού και ανοίγει μια άλλη λεωφόρο για να προσελκύσουν τους νέους να κάνουν χρήση και να εθιστούν στη νικοτίνη. Μελέτη προσθέτει σε στοιχεία ότι αυτές οι νέες συσκευές δεν είναι το ασφαλές υποκατάστατο του καπνίσματος που προωθείται να είναι".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]