ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Η ταφόπλακα του μνημονίου στους μικρομεσαίους
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικό των συνθηκών ασφυξίας που βιώνουν οι Έλληνες έμποροι είναι η βουτιά κατά 90% (!) στον τζίρο τους την τελευταία πενταετία.
Σύμφωνα με το newmoney.gr, η κρίση στον χώρο των ΜμΕ αποτυπωμένη σε ποσοστά αποκαλύπτει την εξής εικόνα:
Το 60% των μικρότερων επιχειρήσεων δεν μπορεί να δανειστεί, οι απολύσεις φθάνουν και το 40%, ενώ η μείωση των μισθών αγγίζει το 42%. Όλα αυτά προκύπτουν από την εξαμηνιαία έκθεση οικονομικής συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν όλη την έκταση της κρίσης που έπληξε κυρίως επιχειρήσεις που θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η μέση απασχόληση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας έχει μειωθεί κατά 25%, με τα χειρότερα ποσοστά στον κλάδο των κατασκευών, όπου η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν 52%. Παράλληλα σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των μισθών.
Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε κατά 28% την προηγούμενη πενταετία (42% στις μικρές και 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις), με τη μεγαλύτερη πτώση στις υπηρεσίες (κατά 47%) και τη μικρότερη στη βιομηχανία (κατά 11%). Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, εντονότερη πτώση κύκλου εργασιών έχει δεχθεί ο κλάδος εμπορίας αυτοκινήτων (71% κατά την περίοδο 2007-2012) και ο κλάδος κατασκευών (70% κατά την αντίστοιχη περίοδο).
Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραγωγικότητα έχει περιοριστεί κατά 12% την προηγούμενη πενταετία, με τη μεγαλύτερη πτώση στο εμπόριο (κατά 18%) και μικρή άνοδο στη βιομηχανία (κατά 3%) κυρίως λόγω εξωστρέφεια Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, σωρευτικά την τελευταία πενταετία έχει συρρικνωθεί κατά 50%, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις έφτασε ακόμα και το 90%.
Παράλληλα, η πλειονότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων εμφανίζονται εντελώς αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό (ήτοι το 60%), καθώς οι αιτήσεις που υποβάλλουν στις τράπεζες για άντληση ρευστού, απορρίπτονται. Συγκεκριμένα, το 30% του συνόλου των ΜμΕ απάντησε ότι είναι αποκλεισμένο από τον τραπεζικό δανεισμό, το 41% ότι δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε δανεισμό από κάποια τράπεζα και το 26% ότι έχει λάβει κάποιο δάνειο.
Σε κάθε περίπτωση, το συγκριτικό πλεονέκτημα που αναγνωρίζεται για τις ΜμΕ είναι η ευελιξία τους στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής τους, καθώς ο περιορισμός του πάνω από 50% την περίοδο 2007 – 2012 επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μείωσης του μέσου μισθού και λιγότερο μέσω απολύσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν και επιχειρήσεις που κατάφεραν αν αυξήσουν την απασχόλησή τους. Ειδικότερα, το 17% των ΜμΕ επέλεξε καθαρή αύξηση της απασχόλησης στο ίδιο διάστημα και το 7% κατάφερε να αυξάνει την απασχόλησή του πάνω από 50%. Τα 2/3 των ΜμΕ που αύξησαν απασχόληση το κατάφεραν χωρίς να αυξήσουν το μισθολογικό τους κόστος.
Labels:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.