ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ

Κλίμα: Ανώμαλο ξεκίνημα για το 2014

Οι πρώτες έξι εβδομάδες του έτους “είδαν” ασυνήθιστο αριθμό υπερβολικής ζέστης, κρύου και βροχοπτώσεων -όχι μόνο σε μεμονωμένες περιοχές, αλλά ταυτόχρονα παγκοσμίως- με δαπανηρές επιπτώσεις στις μεταφορές, τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή τροφίμων.
Η Αυστραλία αντιμετώπισε κύματα καύσωνα ρεκόρ, ενώ οι θερμοκρασίες στη Μόσχα ήταν 11 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικόγια την εποχή. Η Γερμανία και η Ισπανία βρέθηκαν να είναι 2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες για το μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
“Και ο ισημερινός και οι πολικές περιοχές βίωσανακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ υπήρξαν και ασυνήθιστα έντονες χιονοπτώσεις. Στις νότιεςΆλπεις σημειώθηκαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Περιοχές από την ανατολική Μογγολία στην ανατολική Κίνα και στο νότιο ημισφαίριο, αλλά και η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Βραζιλία, έχουν βιώσει εκτεταμένους καύσωνες. Από την άλλη, ο ασυνήθιστα κρύος καιρός στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ συνέπεσε με έντονεςκαταιγίδες στην Ευρώπη”, αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.
Ενώ μερικοί κλιματολόγοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο στις ακραίες διαφορές των καιρικών συνθηκών παγκοσμίως, ο Omar Baddour, επικεφαλής του τμήματος δεδομένων του ΠMO, θεωρεί πώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται γιαενδείξεις της αλλαγής του κλίματος.
“Η χαμηλή βαρομετρική πίεση σε ένα μέρος του κόσμου μπορεί να συνδέεται με υψηλή σε μια άλλη άκρη. Τα δύο ημισφαίρια χωρίζονται από τον ισημερινό και δεν συνδέονται, αλλά, αν το δούμε από μια παγκόσμια προοπτική, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ταυτόχρονα και τα δύο”, είπε ο Baddour, διευκρινίζοντας ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να έχουν διαμετρικά διαφορετικές επιπτώσεις, αλλά την ίδια αιτία.
Ο Bob Ward από το Ινστιτούτο Έρευνας Grantham του London School of Economics δήλωσε ότι η επιστήμη που συνδέει ακραίες καιρικές συνθήκες με την αλλαγή του κλίματος γίνεται όλο και περισσότερο σαφής: “Το μοτίβο των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουμε δει σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών δείχνει το αλάνθαστο αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής, με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε πολλά μέρη του κόσμου”.
Όμως, μερικοί επιστήμονες παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη σχέση τους με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης. “Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στις κλιματικές αλλαγές είναι πραγματική και σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της και την προσαρμογή σε νέες συνθήκες. Όμως, είναι λάθος να ψάχνουμε για κλιματικούς “συναγερμούς” στα ακραία φαινόμενα”, ισχυρίστηκε ο Roger Pielke Jr, καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]