«Στέγνωσαν» τα ταμεία…
Και ξαφνικά, τα «σαΐνια» του υπουργείου Οικονομικών ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα «ανακυκλούμενο πλεόνασμα» ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο το Δημόσιο μπορεί να αξιοποιεί για φτηνό εσωτερικό δανεισμό (δηλαδή με χαμηλότερο επιτόκιο απ΄ αυτό που πληρώνει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου).
Δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε καταρχήν αυτή την «ανακάλυψη», αφού μπορεί να σημαίνει μια μικρή μεν αλλά διόλου ευκαταφρόνητη εξοικονόμηση στις δαπάνες για τόκους -στελέχη του υπουργείου μιλούν για ετήσιο όφελος ακόμη και πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, για λόγους που έχουμε αναδείξει πολλές φορές, διατηρούμε το δικαίωμα στο… σκεπτικισμό:
• Η ανακάλυψη αυτή οφείλεται στο ότι τα κρατικά ταμεία έχουν στεγνώσει από διαθέσιμα, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι καθυστερούμενες δανειακές δόσεις (λόγω στάσης πληρωμών του ΔΝΤ αλλά και σημαντικής καθυστέρησης των ευρωπαϊκών εκταμιεύσεων) έχουν φτάσει τα 16 δισ. ευρώ! Για να καλύψει το τρέχον έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εξαντλήσει με «εσωτερικό δάνειο» τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά πλέον έχει «στεγνώσει» από ρευστότητα και χρειάζεται «νέες λύσεις».
• Αυτό το «ανακυκλούμενο πλεόνασμα» από τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου μόνο πρόσκαιρα μπορεί να αξιοποιηθεί, ακριβώς γιατί είναι το ίδιο πρόσκαιρο -σε ετήσια βάση δεν υπάρχει. Άρα το Δημόσιο μπορεί να δανειστεί αυτό το πλεόνασμα μόνο προσωρινά, για να υποκαταστήσει κατά ένα μέρος του το βραχυπρόθεσμο δανεισμό με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν πρόκειται μόνο γι΄ αυτό, τότε θα πρέπει σε ετήσια βάση ο δανεισμός με έντοκα να μειωθεί αναλόγως -εν προκειμένω κατά 3 δισ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα πρόκειται για προσωρινό δανεισμό, αλλά για δέσμευση των διαθεσίμων. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή αυτά τα διαθέσιμα δεν περισσεύουν παρά μόνο πρόσκαιρα, θα πρόκειται για μια έμμεση μορφή μεγάλης περικοπής δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα…
Το μυαλό μας «πάει στο πονηρό» όχι μόνο επειδή γνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση των δανειακών δόσεων έχει φέρει το Δημόσιο σε κατάσταση «ασφυξίας» αλλά και επειδή γνωρίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτή την περίοδο τα πάντα υπό ένα και μόνο κριτήριο: βραχυπρόθεσμες λύσεις για τους 2,5 μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές…
rizopoulospost.com
Labels:
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.