ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ

Παιδιά δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν τα ζώα στο Ζωολογικό Κήπο! Απίστευτα περιστατικά περιγράφουν οι υπεύθυνοι

Μπορεί τα παιδιά της πόλης να παίζουν στα δάχτυλα τα video games, να είναι εξπέρ σε tablets, ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια ή να τα παίρνει ο ύπνος στο facebook, αδυνατούν όμως να ξεχωρίσουν το γαϊδουράκι με το άλογο ή την κότα με τον πελεκάνο...
Μαρτυρίες των υπευθύνων του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης από μαθητές που επισκέπτονται το χώρο και δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα ζώα, δείχνουν την αποξένωση των παιδιών από τη φύση και το ζωικό περιβάλλον.
Όπως λέει ο προϊστάμενος του Ζωολογικού Κήπου, παιδιά μπερδεύουν το γαϊδαράκο με το άλογο, άλλα με ευαισθησίες ρωτούν να μάθουν για τις αρκούδες και τους λύκους που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ έχουν πολλές απορίες για τα αρπακτικά πτηνά και τα άγρια ελάφια, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν ελεύθερα στη φύση.
«Ένα από τα περιστατικά που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη αφορά την επίσκεψη ενός δημοτικού σχολείου από την Καλαμαριά. Παιδιά που ζουν σε αστικό περιβάλλον και δεν έχουν ξαναδεί ζώα. Όταν πέρασαν από τα οικόσιτα ρωτούσαν: "Κυρία, τι ζώο είναι αυτό;" και έδειχναν έναν γαϊδαράκο», θυμάται ο υπεύθυνος του Κήπου.
«Μου έκανε εντύπωση η ερώτηση των μικρών και ξεκίνησα συζήτηση με τις δασκάλες, οι οποίες λίγες μέρες πριν την επίσκεψη των παιδιών στο Ζωολογικό Κήπο είχαν βάλει μία έκθεση για την κότα και ζητούσαν εκτός από πληροφορίες να την ζωγραφίσουν κιόλας. Από τα 18 παιδιά τα δύο τη ζωγράφισαν κανονικά, με πούπουλα, να τσιμπολογάει καλαμπόκι. Τα άλλα 16 έφτιαξαν ένα κοτόπουλο κρεμασμένο από το τσιγκέλι του χασάπη», πρόσθεσε.
Ο Ζωολογικός Κήπος της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα της πόλης προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Την πύλη του, σε συνδυασμό με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Σπίτι των Ερπετών που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, περνούν ετησίως περίπου 120.000 άτομα, σύμφωνα με τους αρμόδιους.
Ο αριθμός αυτός των επισκεπτών ξεπερνά γνωστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών να αποδράσουν από την καθημερινότητα και το πολύβουο αστικό κέντρο και να έρθουν, έστω και για λίγο, κοντά στη φύση και το ζωικό της βασίλειο.
«Στο Ζωολογικό Κήπο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν ζώα που ζουν στην ελληνική άγρια πανίδα. Μερικά από αυτά είναι αρκούδες, λύκοι, αγριόχοιροι, ελάφια. Τα σχόλια όσων επισκέπτονται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Σπίτι των Ερπετών είναι εγκωμιαστικά», λένε οι υπεύθυνοι.
Σχέδια της δημοτικής αρχής για βελτίωση του χώρου
Μια από τις σκέψεις του κεντρικού Δήμου, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι η σταδιακή μετατροπή σε φάρμα οικόσιτων ζώων αντί της άγριας πανίδας που είναι σήμερα. Ωστόσο κι αυτό είναι ένα θέμα που προβληματίζει καθώς οι επισκέψεις, κυρίως των μαθητών στο χώρο, γίνεται για να δουν από κοντά τα μικρά παιδιά τα άγρια ζώα.
Η ιστορία του χώρου
Ο Ζωολογικός Κήπος λειτουργεί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης από το Σεπτέμβριο του 1987 σε μια αρχική έκταση 33 στρεμμάτων άγριας αδιαμόρφωτης γης, που παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο. Το 1994, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, παραχωρήθηκαν άλλα 25 στρέμματα, ενώ από το φθινόπωρο του 2000 προστέθηκε και το Σπίτι των Ερπετών.
Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι ελεύθερη και ώρες λειτουργίας είναι από τις 9 το πρωί έως τη δύση του ήλιου.


Πηγή: mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]