ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΑ ΨΕΥΔΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


(Το απόλυτο ξεκάρφωμα του Σαμαρά για την αντοχή των Συστημικών τραπεζών, μέσα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”
egerssi@otenet.gr
                                               www.apostoloupanos.gr

Γνωρίζουμε πως η τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) συναποφάσισαν ότι θα υπάρχουν στην Ελλάδα 4 συστημικές τράπεζες. Δηλαδή, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), η Eurobank, η Alpha bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Όμως, στην πορεία σημειώθηκαν ραγδαίες εξελίξεις και άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα, λόγω του ότι δημιουργήθηκαν συγχωνεύσεις που μείωσαν τις συστημικές τράπεζες σε 3 (εξαγορά της Eurobank από την Εθνική Τράπεζα). Οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό χάρτη θα δείξει στο μέλλον αν η τέταρτη θέση θα μείνει ορφανή ή θα καλυφθεί από τη συγχώνευση μικρότερων τραπεζών, με προοπτική δημιουργίας μιας νέας ισχυρής τράπεζας και ο οποία βεβαίως, θα λάβει την πιστοποίηση βιωσιμότητας από την ΤτΕ.  
Αυτές οι 4 συστημικές τράπεζες, ονομάστηκαν συστημικές προκειμένου να πάρουν τα 50 δις ευρώ από την χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση του Ιουλίου 2013 και έτσι, έγιναν κυρίαρχες του τραπεζικού παιχνιδιού (τα οποία φορτώθηκαν στο δημόσιο χρέος). Και όταν λέμε συστημική τράπεζα, εννοούμε μια τράπεζα, η οποία αποτελεί εξάρτημα του όλου “συστήματος”, που αν παρ΄ ελπίδα καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει στον κατήφορο όλο το “σύστημα”. Τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες για το κράτος που τις υποστηρίζει.   
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι αν και πότε θα καταρρεύσει μια από αυτές τις τράπεζες. Και βεβαίως, αν η μειοδοτική δικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου θα ενημέρωνε ποτέ τον ελληνικό λαό ή θα εξακολουθούσε διά μέσω των σκοταδιστικών ΜΜΕ της συνεχούς παραπληροφόρησης, να του μετατρέπουν το μαύρο σε άσπρο. Όπως επί παραδείγματι, προ ημερών απέκρυψαν πως οι εγχώριες συστημικές τράπεζες απέτυχαν να περάσουν τα “τεστ αντοχής”. Και έδρασε για την παραπληροφόρηση του λαού μας, η τακτική του Γκέμπελς. Ανέλαβαν εργολαβικά ως εγκληματική οργάνωση όλα τα συστημικά κανάλια – ναι υπάρχουν και συστημικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκτός των συστημικών τραπεζών -  να ρίξουν “στάχτη στα μάτια” των πολιτών, θριαμβολογώντας για την “περιφανή νίκη” των συστημικών τραπεζών στα τεστ αντοχής. Άρα, μετά από αυτήν την παραπληροφόρηση, οι Έλληνες έπρεπε να πάνε να κοιμηθούν ήσυχα-ήσυχα χωρίς να δημιουργήσουν στην εφησυχασμένη κοινωνία μας το παραμικρό πρόβλημα!  
Όμως, έχει την ίδια άποψη για την πρόσφατη μεγάλη “επιτυχία” των συστημικών τραπεζών της μειοδοτικής δικομματικής κυβέρνησης και των φερέφωνών της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;           

Μπαίνοντας λοιπόν, https://www.ecb.europa.eu/ssm/assessment/html/index.en.html
στην ηλεκτρονική διεύθυνσή της και πιο συγκεκριμένα στο COUNTRY BY COUNTRY RESULTS ανοίγει ένα Excel όπου κάποιος μπορεί να βρει τις ελληνικές τράπεζες. Σε συγκεκριμένη στήλη (Capital Shortfall – Έλλειμμα Κεφαλαίου) υπάρχουν τα τεστ αντοχής. Στην υποστήλη AD θα βρείτε τη συνολική εκτίμηση έλλειψης κεφαλαίου όπου: 
για την Alpha είναι 0, 
για την Eurobank είναι 4,628 δις ευρώ, 
για την Εθνική είναι 3,433 δις ευρώ 
για την Πειραιώς είναι 660 εκατ. ευρώ.  
Το σύνολο δηλαδή, του κεφαλαιακού ελλείμματος για τις 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες είναι 8,721 δις ευρώ. 
Οσονούπω, έρχεται η μειοδοτική δικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου και τα καθυποταγμένα ΜΜΕ και μεταλλάσουν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ένα γεγονός για το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατέγραψε στην Φρανκφούρτη στις 26 Οκτωβρίου πως 24 ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν τα τεστ αντοχής και παρουσίασαν έλλειμμα συνολικής αξίας 25 δις ευρώ. Μέσα σε αυτές τις 24 ευρωπαϊκές τράπεζες και οι 3 δικές μας καθώς και οι 3 της Κύπρου*.  
Άλλωστε, τις ίδιες τακτικές γκεμπελικής προπαγάνδας δεν χρησιμοποιεί η μειοδοτική δικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου, και για την πάταξη της ύφεσης και της δημιουργίας ανάπτυξης; Γιατί, όπως διατρανώνει δεξιά και αριστερά, η κυβέρνηση, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα!! Όμως, ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν έρχεται ποτέ μα ποτέ!!!  
Για του λόγου τω αληθές, διαβάστε παρακάτω τις συστάσεις που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Στην έκθεσή της “Doing Business” η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει τις δικές της συμβουλές και εκτιμήσεις στους επενδυτές που θέλουν να πάρουν το ρίσκο και να ρίξουν χρήματα σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει ο Economist, τα αποτελέσματα της έκθεσης σηκώνουν πολλή συζήτηση, καθώς είναι φανερό πως υπάρχει ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την περιφέρεια της Ευρώπης, ειδικά μετά την εξάπλωση της κρίσης. Το βασικό κριτήριο για μια σημαντική επένδυση είναι να υπάρχει στη χώρα ένα γρήγορο και ευέλικτο σύστημα υποδοχής του επενδυτή και όχι ένα νομικίστικο, ληθαργικό καθεστώς. Και είναι αλήθεια, σημειώνει το άρθρο, πως σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, που χτυπήθηκαν από την κρίση, το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο -σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι συνθήκες είναι σχεδόν ιδανικές. Όπως σημειώνει το άρθρο του Economist, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, που επλήγησαν σκληρά από την οικονομική κρίση, είναι αρκετά πιο χρονοβόρο το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία που οι συνθήκες είναι σαφώς ευνοϊκότερες. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Economist, αφού επισημαίνει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, τονίζει ότι ένας επιχειρηματίας μπορεί να χρειαστεί ακόμα και τέσσερα χρόνια! "Το μόνο καλό είναι ότι οι δικηγόροι στην Ελλάδα δεν θα μείνουν ποτέ χωρίς δουλειά", σημειώνεται σκωπτικά στο άρθρο. 
Όμως, επενδύσεις θα έλθουν από τους λαθρομετανάστες των τρίτων χωρών, που εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα και που θα αγοράσουν τις ευτελισμένης αξίας κατοικίες των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι διέπραξαν το μεγάλο “αδίκημα” της αγοράς κατοικίας μετά από δεκαετίες τίμιας εργασίας, προκειμένου να στεγάσουν τα όνειρά τους και τη φαμίλια τους. Άλλωστε, η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα να λαμβάνουν ιθαγένεια έπειτα από μακροχρόνια διαμονή τους στην Ελλάδα, όσοι θα επενδύουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ, που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνεται, μαζί με άλλες που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει ακόμη πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία από υπηκόους τρίτων χωρών. Θα παρέχεται δε, το δικαίωμα άδειας διαμονής και στους ανιόντες των ιδιοκτητών που έχουν ήδη άδεια διαμονής. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι εάν ένας νέος αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, αποκτούν δικαίωμα διαμονής πλέον και οι γονείς του, καθώς και οι γονείς της συζύγου του σε περίπτωση που είναι έγγαμος. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δικαίωμα άδειας διαμονής σήμερα έχουν μόνο οι κατιόντες των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή τα παιδιά τους ή τα παιδιά της συζύγου τους και υπό την προϋπόθεση να είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών.
Αυτή την τραγική κατάσταση, στο θέμα του ευτελισμού της κατοικίας των Ελλήνων, ενισχύει και η τελευταία έκθεση-μελέτη του ΟΟΣΑ, όπου αναφέρεται πως οι τιμές ακινήτων σε σχέση με τους μισθούς, αλλά και με την αναλογία σε σχέση με το παρελθόν, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση με την χαμηλότερη αξιακή τιμή στην αγορά ακινήτων, με πρώτη την Ισπανία!!
Συνεπώς, αυτή η δικομματική συγκυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και την Πατρίδα μας. Όσο πιο γρήγορα “τελειώσουν” τόσο πιο πολλά αποθέματα ανάκαμψης θα έχει η χώρα μας και ο λαός της!!!

* Αντίστοιχα για τις 3 τράπεζες της Κύπρου που επίσης, απέτυχαν στα τεστ αντοχής έχουμε και λέμε: 
Bank of Cyprus Public Company Ltd έλλειμμα κεφαλαίου 919 εκατ. ευρώ.
Co-operative Central Bank Ltd, έλλειμμα κεφαλαίου 1,169 δις ευρώ.
Hellenic Bank Public Company Ltd έλλειμμα κεφαλαίου 277 εκατ. ευρώ. 
RCB Bank Ltd, παρουσίασε έλλειμμα κεφαλαίου 0.
Έτσι, το σύνολο κεφαλαιακού ελλείμματος των τριών τραπεζών της Κύπρου ανέρχεται στα 2,365 δις ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]