Ελληνική Πίτσα! Γιατί η πίτσα είναι πια υπόθεση... ελληνική!
Μπορεί η πίτσα να προέρχεται από την Ιταλία, είναι όμως πλέον ελληνική υπόθεση! Φτιάχνουμε κι εμείς ωραιότατες και ελληνικότατες πίτσες, χρησιμοποιώντας αγνά και αυθεντικά υλικά της ελληνικής γης. Στην Ελλάδα έχουμε εκπληκτικά τυριά και αλλαντικά που ταιριάζουν υπέροχα με τη χωριάτικη σάλτσα ντομάτας και την αφράτη ζύμη!
Mερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Υλικά συνταγής
1 φύλλο ζύμης για πίτσα «από σπίτι» της alfa
2 κ.σ. χωριάτικη σάλτσα ντομάτας
1/2 φλ. ταλαγάνι Μεσσηνίας (τυρί πεντανόστιμο και τσιχλωτό όπως η μοτσαρέλα)
1/2 φλ. γραβιέρα Αμφιλοχίας
2-3 φέτες καπνιστό χοιρομέρι Καρπενησίου
λίγα φύλλα ρόκας
λίγο ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη
Υλικά για τη σάλτσα
800 γρ. αποφλοιωμένα πομοντόρια
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/4 φλ. τσαγιούπλατύφυλλος βασιλικός
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C. Aν έχουμε πέτρα ψησίματος, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο να πυρώνει. Αλλιώς, αναποδογυρίζουμε το ταψί της κουζίνας για να πυρώνει καλά.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ξύλο κοπής. Ανοίγουμε το φύλλο ζύμης για πίτσα alfa πάνω στο αλευρωμένο ξύλο. Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της ζύμης, δημιουργώντας ένα βαθούλωμα γύρω-γύρω. Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, προσθέτουμε τα τυριά και ακουμπάμε την πίτσα στο πυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 20-25’ μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Μόλις βγει καυτή από το φούρνο, ακουμπάμε επάνω το καπνιστό χοιρομέρι και τη ρόκα, και τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Κόβουμε σε 4 μερίδες και σερβίρουμε αμέσως.Εκτέλεση σάλτσας
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε βαθιά κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, πιέζοντας τις ντομάτες να λιώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, προς το τέλος του βρασμού. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε στο ψυγείο για 5 ημέρες, αεροστεγώς κλεισμένη, ή τη μοιράζουμε σε μερίδες και τη διατηρούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.
tip
Αν θέλουμε πολύ λεπτή τη ζύμη της πίτσας, ανοίγουμε πιο λεπτό το φύλλο με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Η υπόλοιπη σάλτσα μπορεί να κρατηθεί εντός ψυγείου για μία εβδομάδα.
Η συγκεκριμένη ζύμη για πίτσα με προζύμι, δεν είναι προψημένη, γι’ αυτό διατηρείται μαλακιά και αφράτη για πολλές ώρες και δεν χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας για να φουσκώσει. Για να φτιάξετε μεγάλες ατομικές πίτσες, η ζύμη δεν χρειάζεται απόψυξη. Για να πλάσετε όμως το ζυμάρι όπως θέλετε εσείς, θα πρέπει να το αφήσετε για 10-20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι η ζύμη που δεν έχει συντηρητικά, γιατί είναι «από σπίτι»…
post4life.gr
Πηγή: argiro.gr
Mερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Υλικά συνταγής
1 φύλλο ζύμης για πίτσα «από σπίτι» της alfa
2 κ.σ. χωριάτικη σάλτσα ντομάτας
1/2 φλ. ταλαγάνι Μεσσηνίας (τυρί πεντανόστιμο και τσιχλωτό όπως η μοτσαρέλα)
1/2 φλ. γραβιέρα Αμφιλοχίας
2-3 φέτες καπνιστό χοιρομέρι Καρπενησίου
λίγα φύλλα ρόκας
λίγο ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη
Υλικά για τη σάλτσα
800 γρ. αποφλοιωμένα πομοντόρια
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/4 φλ. τσαγιούπλατύφυλλος βασιλικός
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C. Aν έχουμε πέτρα ψησίματος, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο να πυρώνει. Αλλιώς, αναποδογυρίζουμε το ταψί της κουζίνας για να πυρώνει καλά.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ξύλο κοπής. Ανοίγουμε το φύλλο ζύμης για πίτσα alfa πάνω στο αλευρωμένο ξύλο. Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της ζύμης, δημιουργώντας ένα βαθούλωμα γύρω-γύρω. Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, προσθέτουμε τα τυριά και ακουμπάμε την πίτσα στο πυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 20-25’ μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Μόλις βγει καυτή από το φούρνο, ακουμπάμε επάνω το καπνιστό χοιρομέρι και τη ρόκα, και τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Κόβουμε σε 4 μερίδες και σερβίρουμε αμέσως.Εκτέλεση σάλτσας
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε βαθιά κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, πιέζοντας τις ντομάτες να λιώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, προς το τέλος του βρασμού. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε στο ψυγείο για 5 ημέρες, αεροστεγώς κλεισμένη, ή τη μοιράζουμε σε μερίδες και τη διατηρούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.
tip
Αν θέλουμε πολύ λεπτή τη ζύμη της πίτσας, ανοίγουμε πιο λεπτό το φύλλο με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Η υπόλοιπη σάλτσα μπορεί να κρατηθεί εντός ψυγείου για μία εβδομάδα.
Η συγκεκριμένη ζύμη για πίτσα με προζύμι, δεν είναι προψημένη, γι’ αυτό διατηρείται μαλακιά και αφράτη για πολλές ώρες και δεν χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας για να φουσκώσει. Για να φτιάξετε μεγάλες ατομικές πίτσες, η ζύμη δεν χρειάζεται απόψυξη. Για να πλάσετε όμως το ζυμάρι όπως θέλετε εσείς, θα πρέπει να το αφήσετε για 10-20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι η ζύμη που δεν έχει συντηρητικά, γιατί είναι «από σπίτι»…
post4life.gr
Πηγή: argiro.gr
Labels:
ΔΙΑΦΟΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.