12 Μαϊου Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτικής

Είμαι ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ.

Ονομάζομαι................δεν έχει σημασία.
Είμαι ο Νοσηλευτής σου.
Είμαι εδώ για να φροντίσω εσένα σε όποια ανάγκη έχεις, σωματική ή ψυχική.
Είμαι ο κρυφός ήρωας που δε θα δεις ποτέ γιατί τα μάτια σου είναι εκπαιδευμένα να κοιτάνε μόνο ψηλά κι εγώ Είμαι σκυμμένος να σου βρω φλέβα, δε με βλέπεις.
Είμαι το Α που σε παραλαμβάνει από το χέρι στα επείγοντα και το Ω που σου δίνει το εξιτήριο στο χέρι πάλι.
Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα δεις το βράδυ και ο πρώτος που θα αντικρίσεις το πρωί.
Μερικές φορές δε προλαβαίνω να πιω ένα ποτήρι νερό γιατί πρέπει να ενυδατώσω εσένα κι άλλους 20.
Είμαι αυτός που θα σου βάλω τις φωνές όταν θα πεις ''δε μπορώ άλλο''.
Είμαι ο κλόουν του παιδιού σου, αρκεί να μου δώσει ένα χαμόγελο.
Είμαι αυτός που θα ''πιω το αίμα'' των δικών σου, προκειμένου να στο μεταγγίσω μαζί με όλες μου τις ευχές.
Είμαι αυτός που Είμαι μαζί σου μόνο στις λύπες σου. Θέλω τις χαρές σου να τις μοιράζεσαι μόνο με τους δικούς σου. Μου φτάνει που έγινες καλά.
Είμαι ο λειτουργός που είμαι συνεχώς προσωπικό ασφαλείας στη κλινική, έχει ή δεν έχει απεργία.
Είμαι αυτός που δεν είχε συνάχι εκείνη τη μέρα που με είδες να κλαίω πάνω από το κρεβάτι του παιδιού σου, έκλαιγα από χαρά μόνος, γιατί επρόκειτο να σου πω πως η θεραπεία απέδωσε.
Είμαι εκείνος που έμεινα όλο το βράδυ και σου έκανα παρέα γιατί οι δαίμονες σε κυνηγούσαν πάλι και φοβόσουν.

Το κράτος με άκουσε και πήρε τα λόγια μου τοις μετρητοίς τόσα χρόνια. Εύχομαι να μας δει κάποια στιγμή. Τον ιδρώτα μας. Την αγωνία μας. Τη ψυχή μας που βγαίνει κάθε μέρα.
Είμαι τόσα χρόνια στα νοσοκομεία και ακόμα δεν έμαθα να αμύνομαι. Δάκρυσα τη πρώτη φορά που ''έφυγε'' κάποιος, δάκρυσα τη δεύτερη, δάκρυσα τη τρίτη. Ακόμα δακρύζω, κάθε φορά.
Δεν έχω ωραία φωνή να σου τραγουδήσω, αλλά το χαμόγελό σου είναι μουσική για τα αυτιά μου.
Δεν Είμαι καν όμορφος, αλλά έχω όμορφους συναδέλφους.
Είμαι ο δικηγόρος σου, ο συνήγορος υπεράσπισης στη μήνυση που σου κατέθεσε ο θάνατος. Μη φοβάσαι. Το 'χουμε.
Είμαι αυτός που θα χαρεί πολύ να σου πει ''αντίο, μη τολμήσεις να ξαναέρθεις εδώ''. Ποτέ ένα ''αντίο'' δεν ήταν τόσο χαρούμενο.
Είμαι......Είμαι.....Είμαι πολλά περισσότερα. Δε θα σου πω άλλα.
Αυτή είναι η βδομάδα μου. Γιορτάζω. Κι εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου.

Είμαστε ο άνθρακας στα μάτια πολλών, μα πραγματικά διαμάντια στη πραγματικότητα όλων.
Μαρμάρινες ακλόνητες κολώνες, η δύναμη της υγείας. Οι υπερασπιστές της ζωής. Οι ανθρωπινοί άνθρωποι.
Χρόνια πολλά συνάδελφε. Χρόνια πολλά συναδέλφισσα.

Λάμπρος Λιάπης
Νοσηλευτής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού
Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου
H Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτικής εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses). Η γιορτή αυτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας τη συνεισφορά των νοσηλευτών/τριων σε κάθε κοινωνία.
Προτού ξεκινήσουμε θα θέλαμε να σας πούμε
Δύο Λόγια για τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ)
Ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ)αποτελεί το πρώτο Επιστημονικό Σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1923. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Συνδέσμων Νοσηλευτών και συνεργάζεται ενεργά με πληθώρα Επιστημονικών Νοσηλευτικών Φορέων διεθνώς.
Το Περιφερειακό του Τμήμα αρχικά ως Περιφερειακό Τμήμα Αχαΐας μετρά 18 χρόνια πορείας από το 1997. Ήταν από τις πρώτες προσπάθειες αποκέντρωσης του ΕΣΝΕ και πλέον σήμερα διευρυμένο, περιλαμβάνει την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.  Στο πρώτο συμβούλιο μετείχαν αξιότιμοι και αγαπητοί Συνάδελφοι-Επιστήμονες όπως η Καθηγήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Πατρών κ. Μαρία Παπαδημητρίου, και οι συνταξιούχες σήμερα α) Καθηγήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Πατρών και Πρώτη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών,   κ. Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, β) η κ. Λαμπρινή Χαβέλα πρώην Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” και γ) η Καθηγήτρια Εφαρμογών του τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Πατρών  κ. Αικατερίνη Φιδάνη κ.α.
Στον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος σήμερα λειτουργούν οι ακόλουθοι τομείς:
1. Τομέας Παιδιατρικής Νοσηλευτικής
2. Τομέας Επείγουσας & Εντατικής Νοσηλευτικής
3. Τομέας Κοινοτικής Νοσηλευτικής / Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
4. Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής
5. Τομέας Αναισθησιολογικής Νοσηλευτικής
6. Τομέας Διοίκησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών
7. Τομέας Εκπαίδευσης
8. Τομέας Ψυχικής Υγείας
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην Ιστοσελίδα
www.esne.gr
Η Νοσηλευτική εν έτει 2015............
Οι Νοσηλευτές αναφέρονται συχνά ως η ραχοκοκαλιά των Εθνικών Συστημάτων Υγείας. Οι Νοσηλευτές συνεχίζουν καθημερινά να παρέχουν φροντίδα με Επιμονή και Υπομονή, συχνά με περιορισμένους πόρους ή πλημμελή υποστήριξη.  Πάντως, είναι φανερό πως αυτή η ραχοκοκαλιά έχει αποδυναμωθεί από τη συνεχή διάβρωση και την εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειάς της.
Η Νοσηλευτική συχνά περιγράφεται ως ο κοιμώμενος γίγαντας που πρέπει να αφυπνιστεί για να συνειδητοποιήσει όλες τις δυνατότητες του. Αυτή η περιγραφή αφορά κυρίως τη συμμετοχή των Νοσηλευτών σε θέματα πολιτικής υγείας και συγκεκριμένα χρηματοδότησης του συστήματος. Οι Νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία στον πυρήνα της παροχής φροντίδας υγείας, όμως από την άλλη στο περιθώριο όσον αφορά στη συμβολή τους στο σχεδιασμό πολιτικών υγείας και στη λήψη αποφάσεων.
Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτικής προτείνει εκτός των άλλων τα ακόλουθα, προκειμένου  οι Νοσηλευτές να λειτουργούν με βέλτιστο τρόπο ως αποτελεσματικοί και οικονομικά αποδοτικοί επαγγελματίες.

1. Επίσημη εκπροσώπηση σε όλες τις ομάδες εργασίας που σε κυβερνητικό επίπεδο θα αποφασίζουν για θέματα σχετικά με την ποιότητα της φροντίδας, την ασφάλεια ασθενών, καθώς και τη χρήση δεδομένων και στοιχείων που θα προβάλλουν τις θέσεις της Νοσηλευτικής
2. Σχηματισμό συμμαχιών με άλλους Οργανισμούς Επαγγελματιών Υγείας που έχουν παρόμοιο όραμα, θέσεις και ανησυχίες
3. Εκπαίδευση των Νοσηλευτών σε θέματα  Πολιτικής Υγείας που σχετίζονται με τα Οικονομικά της Υγείας, το κόστος της φροντίδας και την προσβασιμότητα
4. Προετοιμασία και εκπαίδευση των νεώτερων Νοσηλευτών για ηγετικούς ρόλους στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Το φετινό μήνυμα είναι αφιερωμένο στο ρόλο των Νοσηλευτών και στον τρόπο με τον οποίο η φροντίδα μπορεί να είναι εκτός από ποιοτική και οικονομικά αποδοτική.

Αικατερίνη Ασλανίδη
Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου
του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος

Τι μπορούν να κάνουν οι νοσηλευτές για να βελτιώσουν
την αποδοτικότητα του Συστήματος Υγείας
(Αποσπάσματα από το μήνυμα του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής ΙCN)
Οι Νοσηλευτές ως ο πολυπληθέστερος κλάδος επαγγελματιών υγείας επωμίζονται την ευθύνη να
παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας οι οποίες θα είναι οικονομικά αποδοτικές και θα έχουν βέλτιστα αποτελέσματα για τους ασθενείς και τον πληθυσμό γενικότερα.
Οι Νοσηλευτές πλέον διαχειρίζονται και αντιλαμβάνονται θέματα οικονομικών της υγείας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, τις Κλινικές διαφόρων Ειδικοτήτων, τις Εξειδικευμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργείων αλλά και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (που δυστυχώς βρίσκονται στα σπάργανα) επηρεάζουν άμεσα τόσο την αποτελεσματικότητα, όσο και την αποδοτικότητα του Συστήματος Υγείας κάθε Χώρας. Όπως τονίζουν στο μήνυμά τους  οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής Judith Shamian και David C. Benton, οι Νοσηλευτές είναι ο βασικός πυρήνας για την επίτευξη ποιοτικής φροντίδας υγείας η οποία θα είναι οικονομικά αποδοτική και στην οποία θα έχουν όλοι πρόσβαση, καθώς έρχονται σε επαφή με τον αστικό αλλά και τον αγροτικό πληθυσμό των απομακρυσμένων περιοχών.
Οι νοσηλευτές αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος για τον περιορισμό του κόστους.
Οι Νοσηλευτές αποτελώντας μια δύναμη που είναι ικανή να φέρει την αλλαγή έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας και να μειώσουν τη σπατάλη πόρων, σε συνεργασία πάντα με τους άλλους επαγγελματίες υγείας και την εκάστοτε διοίκηση και ηγεσία.
Οι Νοσηλευτές, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, μπορούν μεταξύ των άλλων να:
5. Αναπτύξουν και να εφαρμόσουν κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες θα είναι κλινικά και επιστημονικά τεκμηριωμένες
6. Τηρούν τις οδηγίες και να συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες Επιτήρησης και Ελέγχου των Νοσοκομειακών λοιμώξεων, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι οι λοιμώξεις εκτοξεύουν στα ύψη τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων με τη χρήση αντιβιοτικών, την παράταση της νοσηλείας των ασθενών και των λοιπών επιπλοκών που προκαλούν
7. Προάγουν τη συνέχιση της φροντίδας των ασθενών (από τη μια κλινική στην άλλη ή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ή στο Κέντρο υγείας και αντίστροφα)
8. Καταγράφουν και να αξιοποιούν τα στατιστικά δεδομένα του Νοσοκομείου για την ορθότερη λήψη κλινικών αποφάσεων
9. Αξιολογούν και να ενσωματώσουν στην καθημερινή λειτουργία τους αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το κόστος και την επίπτωση των παρεμβάσεων, των  τεχνολογιών των φαρμάκων και των πολιτικών επιλογών.
Τέλος, μπορούν να οργανώσουν την εκπαίδευση των ασθενών στην  ανίχνευση  και την επιτήρηση της χρήσης πλαστών φαρμάκων, κυρίως μέσω διαδικτύου, το οποίο αποτελεί μείζον πρόβλημα στο εξωτερικό και έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται δειλά και στην Ελλάδα.
Οι νοσηλευτές είναι στον πυρήνα των συστημάτων υγείας παρέχοντας οικονομικά αποδοτικές και κλινικά αποτελεσματικές υπηρεσίες Νοσηλευτικής Φροντίδας.  Ωστόσο,  η υπάρχουσα παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίζει να είναι μία μείζονα πρόκληση για την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων υγείας.
Παρατηρώντας τι συμβαίνει σε άλλες χώρες αποδεικνύεται ότι ένας αυξανόμενος αριθμός νοσηλευτών επιτυγχάνουν εξίσου καλά ή ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία σε μια σειρά από κλινικές, συνεπώς η ανάμιξη των νοσηλευτών στην χάραξη πολιτικής κρίνεται απαραίτητη. Αν η ενέργεια των εκατομμυρίων νοσηλευτών αξιοποιηθεί με την πλήρη συμμετοχή τους στην χάραξη πολιτικής, σε συνδυασμό με την πλήρη υποστήριξη των ιθυνόντων, τότε οι νοσηλευτές θα αποτελέσουν πραγματικά τη «δύναμη» για αλλαγές που θα μετουσιώσουν τα συστήματα υγείας.
Αν οι παρεμβάσεις τους συστηματοποιηθούν και στην συνέχεια εφαρμοστούν, τα οικονομικά οφέλη θα είναι τεράστια.

Ολόκληρο το μήνυμα του ICN μπορείτε να το βρείτε στον ιστοχώρο:
http://www.esne.gr/downloads/2015-2-17/IND-2015-1.pdf

Ιφιγένεια Σωτηροπούλου
Ταμίας του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου
του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας

Η Νοσηλευτική του 2015 - Επιστήμη και Τέχνη
Η αναγκαιότητα για Εξειδίκευση


Η Νοσηλευτική είναι από τα δυσκολότερα επαγγέλματα. Η συμπόνια μας παρέχει το κίνητρο, η γνώση όμως είναι το εφόδιο που έχουμε για να επιτελούμε την εργασία μας.

Μαίρη Άντλειντ Νάτινγκ
Πρώτη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής,1925


Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε αναφέρει το 1999

“Οι νοσηλευτές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον τομέα της υγείας και μπορούν από τη μοναδική θέση που κατέχουν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην υγεία του πλανήτη, εφόσον στα περισσότερα Εθνικά Συστήματα Υγείας αντιπροσωπεύουν μια ισχυρή δύναμη για την πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών προκειμένου να υπάρξει Υγεία για Όλους στον 21ο αιώνα”.


Η Νοσηλευτική είναι επιστήμη και τέχνη φροντίδας, είναι σύνθεση γνώσεων, φιλοσοφίας καθώς και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Η άσκησή της απαιτεί γνώσεις, δεξιότητες και ένα σύστημα αξιών.
Οι Νοσηλευτές του σήμερα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε Γενικά Τμήματα που όλοι γνωρίζουμε όπως και σε Ειδικά Τμήματα, όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων, Παίδων, Νεογνών και άλλες όπως  Μεταμοσχεύσεων, Τεχνητού Νεφρού, Περιτοναϊκής Κάθαρσης, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Χειρουργεία, σε εργαστήρια π.χ. Αιμοδυναμικό, Αγγειογραφίας και Ιατρεία Σακχαρώδη Διαβήτη κ.α...
Οι νοσηλευτές καθημερινά προβαίνουν σε εξειδικευμένες Νοσηλευτικές πράξεις για την υλοποίηση των οποίων διαθέτουν γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά στις ανάγκες ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού και αυξημένων απαιτήσεων περιβάλλοντος. Είναι επαγγελματίες με συμπυκνωμένες γνώσεις, πάντα έτοιμοι να αναγνωρίζουν πολύπλοκες κλινικές οντότητες και να προβαίνουν σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις για κάθε ασθενή σε στενή συνεργασία με τους ιατρούς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας.

Η εκπαίδευση των Νοσηλευτών αν και βασίζεται στις βασικές προπτυχιακές σπουδές, σήμερα συνεχίζεται είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είτε σε επίπεδο σεμιναρίων καθώς και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
Ήδη, τα τελευταία χρόνια υλοποιείται μια πληθώρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων με ποικίλα αντικείμενα, με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Νοσηλευτών και τη μεταφορά της γνώσης στην κλινική πρακτική. Επίσης, οι Νοσηλευτικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων καθώς και οι επιμέρους Προϊστάμενες/οι Νοσηλευτικών τμημάτων έχουν δομήσει  προγράμματα βασισμένα στις εκπαιδευτικές ανάγκες του νοσηλευτικού προσωπικού.
Παράλληλα, πληθώρα Νοσηλευτικών ερευνών σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη, τα συμπεράσματα των οποίων διασπείρονται μέσω δημοσιεύσεων των Ελλήνων Νοσηλευτών-Ερευνητών σε Επιστημονικά Νοσηλευτικά περιοδικά διεθνούς κύρους.

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αντιστοιχία αριθμού ασθενών ανά νοσηλευτή είναι τα μοναδικά εργαλεία για την παροχή ασφαλούς και ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς.

Παρόλο όμως που στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προβλέπεται αναλογία αριθμού ασθενών ανά νοσηλευτή 1:1, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει στα περισσότερα Ελληνικά Νοσοκομεία όπως και στα Νοσοκομεία της περιοχής μας και οι νοσηλευτές καλούνται καθημερινά να υπερβαίνουν τους εαυτούς τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών. Ευχή μας να υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ οι προσλήψεις σε έναν χώρο του Δημόσιου Τομέα, όπου η εργατικότητα και η αυταπάρνηση είναι ο κανόνας.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος με τον Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής καθώς και με τους υπόλοιπους τομείς (περισσότερες πληροφορίες στον ιστοχώρο http://www.esne.gr/index.php/tomeis) συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της εκπαίδευσης των Νοσηλευτών από Επαγγελματίες Νοσηλευτές και πάντα σε στενή και αγαστή συνεργασία με τις Σχολές Νοσηλευτικής στα Πανεπιστήμια και στα ΑΤΕΙ.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΕΣΝΕ, διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποίησης στη Χημειοθεραπεία , διάρκειας 30 ωρών που θα ξεκινήσει στις 22/5/2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και η πιστοποίηση δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσηλευτών Ογκολογίας. Όλοι οι εκπαιδευτές συμμετέχουν εθελοντικά στα προγράμματα και είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες Νοσηλευτές, τα δε προγράμματα διοργανώνονται σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά ιδρύματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ιατρική σχολή Πατρών.

   

Βασιλική Λυμπέρη
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου
του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος





Οι νοσηλευτές αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος για τον περιορισμό του κόστους.
Είναι δεδομένο ότι η αύξηση της ζήτησης αλλά και του κόστους των υπηρεσιών υγείας οφείλεται αφενός σε δημογραφικούς παράγοντες, όπως η αύξηση και η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και σε άλλους παράγοντες όπως το κόστος των φαρμάκων και η εισαγωγή τεχνολογικού εξοπλισμού για διάγνωση και θεραπεία.
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην περικοπή του αριθμού των νοσηλευτών σε πολλά κράτη ή στη μη αντικατάσταση αυτών που συνταξιοδοτήθηκαν. Επίσης η παροχή υπηρεσιών προς χρόνιους νοσηλευόμενους ασθενείς έχει υποστεί σοβαρές περικοπές.
Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευτών προερχόμενων ακόμα και από ευρωπαϊκά κράτη μετακινούνται/μεταναστεύουν είτε προς άλλα κράτη είτε ακόμα και προς άλλες ηπείρους.
Η μείωση του προσωπικού έχει σοβαρές συνέπειες σύμφωνα με έγκυρες μελέτες στην ποιότητα των υπηρεσιών καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων ασθενών, ο αριθμός των λαθών, ανεπιθύμητων ενεργειών , λοιμώξεων κ.λ.π..
Παρόλα αυτά, στα ονομαζόμενα «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΓΝΗΤΕΣ» στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και καλές εργασιακές συνθήκες δεν υπάρχει δυσαρέσκεια του προσωπικού και αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς.
Οι κακές συνθήκες εργασίες έχουν σοβαρές συνέπειες και για τους ίδιους τους Νοσηλευτές οι οποίοι καλούνται να εργαστούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες χωρίς να μπορούν να πάρουν τις προβλεπόμενες άδειες για να ξεκουραστούν πέρα από τη ψυχολογική φόρτιση λόγω της φύσης της εργασίας και της καθημερινής επαφής με το θάνατο.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι Νοσηλευτές βιώνουν τη λεγόμενη επαγγελματική εξουθένωση (burn out) μεταφέροντας την ένταση της εργασίας στα μέλη της οικογένειάς τους (συζύγους, παιδιά, λοιποί συγγενείς).
Μέσα λοιπόν από τη σωματική και ψυχική κούραση, την καθημερινή πίεση από τους ασθενείς, τους συγγενείς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας, σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον με ελλείψεις σε υλικά
βρίσκουμε τη δύναμη και ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ.
Γιατί Η άσκηση της Νοσηλευτικής είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ
είναι παροχή υπηρεσιών μακριά από στενούς δημοσιοϋπαλληλικούς όρους και κανόνες εργασίας
Απαιτούμε λοιπόν από την κοινωνία
1. να αναγνωρίσει την προσφορά μας
2. να δει την Επιστημονική Βάση της δουλειάς μας
3. Να σταθεί αρωγός μας




Μαρία Κάργα
Γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου
του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]