Την Άρτα επισκέφτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.


Ο Δήμαρχος Αρταίων παρέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό με τα ζητήματα - προβλήματα που αφορούν το Δήμο Αρταίων, τα οποία απαιτούν άμεση δρομολόγηση και επίλυση.  
Επίσκεψη στην Άρτα πραγματοποίησε, την Κυριακή το μεσημέρι, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αρταίων και των Κυβερνητικών Βουλευτών του Νομού. Ο κ. Ξυδάκης, που είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται στα Γιάννενα το Σαββατοκύριακο, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Αρταίων για επίσκεψη και στην Άρτα, ώστε να δει από κοντά τα πολιτιστικά μας μνημεία και να ενημερωθεί διά ζώσης από τον κ. Τσιρογιάννη για τις καίριες δράσεις και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως επίσης και για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να βγει η Άρτα από την αφάνεια των τελευταίων ετών, να αναδείξει την πολιτιστική της παράδοση και να καταστεί ένας από τους εκλεκτούς τουριστικούς προορισμούς, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστών και των επισκεπτών και κατά συνέπεια, τη βελτίωση της οικονομίας στην περιοχή μας.    
Ο κ. Ξυδάκης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Δούρο, έφτασε στην Άρτα, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Αρταίων κ. Τσιρογιάννη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Λιόντο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Άρτας κα. Γεροβασίλη και κ. Τσίρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ταπραντζή και η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κα. Παπαδοπούλου. 

Ο κ. Ξυδάκης, συνοδευόμενος από τους φορείς, επισκέφτηκε το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και την Παρηγορήτισσα και ενημερώθηκε για πολλά ενδιαφέροντα θέματα της περιοχής μας, που απαιτούν την παρέμβαση του Υπουργείου του για να διευθετηθούν, όπως παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τη συντήρηση του ιστορικού Γεφυριού και της Παρηγορήτριας. Οι Βουλευτές της Άρτας, κα Γεροβασίλη και κ. Τσίρκας, χαρακτήρισαν ως θετική εξέλιξη στις προσπάθειες που γίνονται για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της περιοχής μας το ενδιαφέρον του Υπουργού να επισκεφτεί την πόλη μας και τα μνημεία της και να ενημερωθεί από κοντά για τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Οι ίδιοι τόνισαν ότι από την πλευρά τους αγωνίζονται καθημερινά για να προωθούν τα αιτήματα της Άρτας σε όλους τους τομείς, και ακόμα και τώρα, που το ενδιαφέρον όλης της Ελλάδας είναι στραμμένο στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο για την έξοδο από την κρίση, αυτοί έχουν προσηλωμένη τη σκέψη τους στην Άρτα και στο πώς θα προωθήσουν τα θέματα που άμεσα την αφορούν, ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, μέσα από την επίσκεψη του Υπουργού κου Ξυδάκη στον τόπο μας.      
Ο Δήμαρχος Αρταίων χάρισε μια αναμνηστική πλακέτα στον Υπουργό, αλλά του παρέδωσε και υπόμνημα, στο οποίο αναφέρονται όλα τα ζητήματα - προβλήματα που αφορούν το Δήμο Αρταίων, για τα οποία είναι ανάγκη η άμεση δρομολόγηση και επίλυσή τους.  
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε:
Τη στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην επικείμενη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού στα μουσεία. Να επισημάνουμε ότι για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Αρταίων απέστειλε έγγραφο στις 6/03/2015 ζητώντας από τους κυρίους Μπαλτά και Ξυδάκη να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, με την πρόσληψη συγκεκριμένα 30 υπαλλήλων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, η οποία κρίνεται υποστελεχωμένη και έτσι τα μνημεία δεν είναι ανοιχτά και επισκέψιμα. 

Συντήρηση – Βελτίωση Ιστορικής Γέφυρας Άρτας, με την εκπόνηση μελέτης για τη συντήρηση και βελτίωση του μνημείου. Να υπενθυμίσουμε ότι στο ίδιο έγγραφο στις 6/03/2015, ο Δήμαρχος Αρταίων έθιξε το θέμα της στατικότητας του Γεφυριού της Άρτας, μετά τις πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου και την πτώση του Γεφυριού της Πλάκας, και ζήτησε μελέτη στατικής επάρκειας του Ιστορικού Γεφυριού για διάφορες πλημμυρικές παροχές ακόμα και για μεγαλύτερες των 2.000 m³/sec. Για το θέμα αυτό, ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Ξυδάκη κατά τη συνάντησή τους.  
Αναστήλωση του Ι.Ν. Παρηγορήτισσας, που με εξαίρεση την  παρέμβαση άρσης ετοιμορροπίας της, δεν έχει τύχει ποτέ ολοκληρωμένης συντήρησης. Ζητείται λοιπόν από το Δήμο Αρταίων η εκπόνηση μιας πλήρους μελέτης και η ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για τη διάσωση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού μνημείου.   
Μεταφορά του δημοτικού Θεάτρου στο Κάστρο της Άρτας σε άλλη θέση εντός αυτού. Ο Δήμος ζητάει τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού με χρηματοδότηση 150.000 ευρώ για να παραμείνει το θεατράκι μέσα στο Κάστρο στη θέση που βρίσκεται σήμερα, με νέα κερκίδα θεατών και τον απαραίτητο εξοπλισμό πυροπροστασίας. Διαφορετικά, ο Δήμος Αρταίων ζητάει την παραχώρηση άλλου χώρου μέσα στο Κάστρο (εκεί που βρίσκονταν παλιά τα τένις) καθώς και τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 100.000 ευρώ για την υλοποίησή του. 
Ανάγκη για χρήματα συντηρήσεων, αφού η Άρτα κατά κοινή ομολογία λαμβάνει εξαιρετικά μικρά χρηματικά ποσά για τις συντηρήσεις των μνημείων της. Τα χρήματα δυστυχώς δεν επαρκούν και το αίτημα του Δημάρχου Αρταίων είναι να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή των χρημάτων που δίνονται ανά Νομό,  κυρίως σε περιοχές όπως η δική μας με πλούσια βυζαντινή κληρονομιά. 
Ανάδειξη του Μικρού Αρχαίου Θεάτρου Αμβρακίας, το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα αναδειχθεί στο σύνολό του. Στο ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2019 έχει ενταχθεί το έργο «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» συνολικού προϋπολογισμού 37.500.000 ευρώ, από τα οποία για την Άρτα προβλέπονται μόνο 450.000 ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες ανάδειξης του μνημείου. Ο Δήμος Αρταίων επιθυμεί την αύξηση της χρηματοδότησης από τα 450.000 ευρώ στα 2.500.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την κατά το μέγιστο ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου, αλλά και τη συμβολή του Υπουργείου στην υλοποίηση της απαλλοτρίωσης που απαιτείται.  
Χρηματική συμβολή στην ανασκαφική έρευνα του Ναού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή ΤΟΠ-ΑΛΤΙ στην Άρτα και παράλληλα απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο οποίο βρέθηκε. Μαζί με το Ναό βρέθηκε να λειτουργεί και Μοναστήρι Μεσο-Βυζαντινής Εποχής, ιδιαίτερης σημασίας, ενώ ανακαλύφθηκαν και εκείνης της εποχής τοιχογραφίες.

Από την πλευρά του ο Υπουργός, προχωρώντας σε δηλώσεις, επεσήμανε την ανάγκη για επίσπευση των έργων αναστήλωσης και προστασίας των παραδοσιακών γεφυριών και την προβολή του βυζαντινού αλλά και νεότερου πολιτισμού του τόπου μας. Δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση μελέτης για το ιστορικό γεφύρι, αφού διαπιστώθηκε διάβρωση στα βάθρα. Το σώμα της Γέφυρας δεν έχει υποστεί βλάβη, οπότε το ενδιαφέρον στρέφεται στην υποστήριξη των βάθρων για να μείνει όρθιο το Γεφύρι. Επιπρόσθετα, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι θα στηρίξει με κάθε μέσο όλες τις ενέργειες για τη συντήρηση των μνημείων της Ηπείρου, και στόχος είναι οι ήπιες, μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον πολιτισμό μας αλλά και θα κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία, αφού η ανάδειξη του πολιτισμού μιας περιοχής και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Όσον αφορά τη στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας με προσωπικό, ο κ. Ξυδάκης τόνισε «Η αναδιοργάνωση των Εφορειών έφερε στο φως τις αδυναμίες σε στελέχωση, μα δυστυχώς η πενταετία της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε έπληξε πολύ άσχημα το δημόσιο τομέα με εξόδους έμπειρων στελεχών της αρχαιολογίας λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης. Εμείς σχεδιάζουμε να επαναφέρουμε στις θέσεις τους, τους ανθρώπους που είχαν συμβάσεις για πολλά χρόνια και έχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους και τις υπόλοιπες ανάγκες θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε μέσα από τα προγράμματα εποχικών συμβάσεων που έχουμε. Στην Άρτα είδαμε ότι πράγματι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό, θα καλύψουμε τις θέσεις για τους φύλακες μέσα από τα εποχικά προγράμματα για τη θερινή περίοδο και μετά θα δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες ελλείψεις». 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]