(ΕΛΛΑΔΑ)Η ''καταραμένη'' πλατεία της Θεσσαλονίκης

Η πιο αιματοβαμένη πλατεία της Θεσσαλονίκης. Ένα μέρος στο οποίο έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς στην παλιότερη αλλά και στη νεότερη ιστορία της πόλης. Μία σφαγη και ένας καταστροφικός σεισμός συνδέθηκαν με το όνομα της πλατείας που για πολλούς θεωρείται καταραμένη. 
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη
Πρόκειται για την πλατεία Ιπποδρομίου που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Δίπλα στη πλατεία Ναυαρίνου και ανάμεσα στους δύο πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, την Τσιμισκή και την Εγνατία υπάρχει ο παλιός ιππόδρομος της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να έχει αλλάξει μορφή και πλέον να περιβάλλεται από σύγχρονες πολυκατοικίες και καταστήματα, ωστόσο όσοι γνωρίζουν την ιστορία του, δεν μπορούν παρά να ανατριχιάσουν περνώντας από το σημείο που χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους. ippodromiou 01Η διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδόσιου και το λουτρό αίματοςΗ σφαγή του Ιπποδρόμου έγινε μετά από διαταγή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιου. Ο Μέγας Θεοδόσιος, που διετέλεσε αυτοκράτορας από το 379 μέχρι το 395, για να αντιμετωπίσει τα έξοδα για τους πολλούς πολέμους του, επέβαλε στον λαό δυσβάσταχτους φόρους ,γεγονός που δημιούργησε, στα λαϊκά κυρίως στρώματα, βαθιά δυσαρέσκεια που καθημερινά μεγάλωνε.ippodromiou 01Έτσι την άνοιξη του 390, λίγες μέρες πριν τις αρματοδρομίες, ο διοικητής της γοτθικής φρουράς της Θεσσαλονίκης Βουτέριχος συνέλαβε και φυλάκισε έναν ηνίοχο πολύ αγαπητό στο λαό, λόγω της συμμετοχής του στις αρματοδρομίες. Ο λαός ζήτησε την αποφυλάκιση του, ο Βουτέριχος αρνήθηκε και δολοφονήθηκε από το λαό. Πάνω στην οργή του, ο αυτοκράτορας που ήταν στην Ιταλία , αλλά επέστρεψε μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, για να προλάβει την όποια ανταρσία αξίωσε την παραδειγματική τιμωρία των Θεσσαλονικιών, καθώς θεώρησε ότι υπήρχε συλλογική ευθύνη.ippodromiou 01Έτσι κάλεσε τον λαό της πόλης να συγκεντρωθεί στον Ιππόδρομο για να παρακολουθήσει ιππικούς αγώνες. Μόλις γέμισαν οι κερκίδες , οι γότθοι της φρουράς επιτέθηκαν απροειδοποίητα και κατέσφαξαν, χωρίς διάκριση φύλου και ηλικίας, πάνω από 15.000 άτομα. Η σφαγή της Θεσσαλονίκης θεωρείται από τους ιστορικούς το πιο αποτρόπαιο, εν ψυχρώ έγκλημα, ενός μονάρχη της αρχαιότητας. Λέγεται ότι στο κεντρικό τμήμα του Ιππόδρομου υπήρχε μια στήλη που βάφτηκε από το αίμα των νεκρών. Μετά την πτώση του Θεοδόσιου, οι κάτοικοι χάραξαν τα ονόματα των νεκρών πάνω στη στήλη η οποία υπήρχαν φήμες ότι κάθε χρόνο την ημέρα της σφαγής αιμορραγούσε. 
Ο σεισμός του '78 και οι 49 νεκροί
Αιώνες μετά τη σφαγή των Θεσσαλονικιών ένα δεύτερο γεγονός ήρθε να ενισχύσει την άποψη κάποιων ότι η πλατεία είναι καταραμένη. Ο μεγάλος σεισμός που "χτύπησε" τη Θεσσαλονική το 1978 είχε ως αποτέλεσμα 49 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Μία πολυκατοικία ήταν αυτή που κατέρρευσε και βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας Ιπποδρομίου.Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουνίου 1978, ημέρα Τρίτη, στις 23.03'.58'' το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ταρακούνησε την πόλη κι επικράτησε το χάος. Το επόμενο πρωί φάνηκαν οι καταστροφικές συνέπειες: 49 νεκροί -29 εκ των οποίων στην πολυκατοικία της πλατείας Ιπποδρομίου- 220 τραυματίες και περίπου 800.000 άστεγοι στο νομό. Ο λόγος της πτώσης της πολυκατοικίας λέγεται πως ήταν η αφαίρεση κολώνων από το ισόγειο στο οποίο στεγαζόταν ζαχαροπλαστείο, για λόγους αισθητικής. 
Παλιός κάτοικος της περιοχής θυμάται τη μοιραία νύχτα
Ο 85χρονος Βασίλης Κωστάκης, ένας από τους παλιότερους κατοίκους της πλατείας μίλησε στο seleo για το μοιραίο εκείνο βράδυ. "Το σπίτι μου είναι εδώ παρακάτω. Μόλις έπεσε η πολυκατοικία όλοι τρέξαμε να βοηθήσουμε. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ, έναν κατάφερα να σώσω εγώ με τα χέρια μου. Καταφέραμε να σώσουμε και ένα μωρό που ήταν κλεισμένο μέσα σε μια ντουλάπα". Σήμερα στη θέση της πολυκατοικίας λειτουργεί το κέντρο ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης.ippodromiou 01Η πλατεία Ιπποδρομίου σήμερα 
Ο κ. Θόδωρος διατηρεί ραφείο στην περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια. Όπως μας λεεί "Η πλατεία υποβαθμίστηκε. Μετά το σεισμό άδειασαν τα μαγαζιά, ο κόσμος έφυγε, ο δρομος ερήμωσε. Δουλεύουμε με παλιούς πελάτες που έχουν απομείνει στην περιοχή. Μας έχει εγκαταλείψει και ο δήμος. Η Ιπποδρομίου δεν έχει αλλάξει πλακάκια εδώ και 50 χρόνια".ippodromiou 01ippodromiou 01ippodromiou 01
seleo.gr 
Πληροφορίες από learner.gr και taxalia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]