ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΥ Ν ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ – ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ «ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ» ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ πρώην «Αρβανιτίδη» (μέρος σήμερα  της αλυσίδας «Μαρινόπουλος» μέσω της εταιρίας franchising  «Καρυπίδης») αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό και την ανασφάλεια σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας τους. Η προωθούμενη έξωση του σουπερμάρκετ στην Χαριλάου Τρικούπη από το κτίριο που στεγάζεται και ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, ανοίγει το δρόμο της ανεργίας για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και στα καταστήματα στο Καλπάκι και το Μέτσοβο.
Για άλλη μία φορά, μετά την πώληση της εταιρείας, οι εργαζόμενοι γίνονται τα θύματα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού ανάμεσα στις διάφορες εταιρίες στον κλάδο (Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος, Παπαδόπουλος, Παπαγεωργίου). Έχουν βάλει τώρα στο μάτι το συγκεκριμένο κατάστημα- κτήριο που θεωρείται ένα από τα 50 πιο κερδοφόρα. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα! Ένα τέτοιο κατάστημα δύσκολα θα μείνει ανοίκιαστο, εύκολη όμως επιδίωξη όλων των ιδιοκτητών – εργοδοτών είναι να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους και τα όποια δικαιώματα τους ώστε να αντικατασταθούν μ΄ άλλους ακόμα πιο λίγους και πιο φθηνούς. Συμμέτοχη και συνένοχη στα παζάρια και στους σχεδιασμούς που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων είναι και Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων. Είναι φανερό ότι λειτουργεί και αυτή ως επιχείρηση Α.Ε. που παζαρεύει με κριτήριο τα δικά της συμφέροντα και κέρδη, πάνω στις ζωές των εργαζομένων.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ-ΟΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ
Καμία αναμονή για τις «εξελίξεις» δεν πρέπει να υπάρχει από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.  Η όποια εξέλιξη θα έχει 100% στο στόχαστρο τη δική τους δουλειά και ζωή. Δεν είναι τυχαίο ότι η εργοδοσία του Καρυπίδη θυμίζει στους εργαζόμενους ότι μπορεί να τους μεταφέρει όπου θέλει σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή ουσιαστικά να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση. Από την άλλη η εργοδοσία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους για να τη στηρίξουν στα παζάρια της με την Ένωση και στον ανταγωνισμό με τις άλλες επιχειρήσεις. Κανένας εργαζόμενος ποτέ δεν ωφελήθηκε στηρίζοντας τα συμφέροντα των εργοδοτών. Κανένας και τίποτα έκτος από τον δικό τους αγώνα δεν θα εξασφαλίσει τη θέση εργασίας και τα δικαιώματα τους.
Υπάρχει πείρα από τα τόσα άλλα σουπερμάρκετ και εμπορικά στο κλάδο που πουλήθηκαν, μεταφέρθηκαν, ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή έκλεισαν (π.χ. Παύλου, Παμβώτις, sprider κ.α.) όπου οι εργαζόμενοι είτε έμειναν στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις, ή προσλήφθηκαν με νέες συμβάσεις με τα μισά δικαιώματα, ή αντικαταστάθηκαν από άλλους νεότερους χωρίς συλλογικά δικαιώματα. 
Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στο σουπερμάρκετ ξέρουν πολύ καλά πώς έγινε το μαγαζί «φιλέτο», για το οποίο τσακώνονται οι επιχειρηματίες. Έγινε από τη δική τους δουλειά σε συνθήκες εντατικοποίησης, έλλειψης προσωπικού και μετακίνησης μεταξύ καταστημάτων ως και το Καλπάκι. Έγινε στις πλάτες τους με μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, με απολύσεις, με απλήρωτα δεδουλευμένα μηνών, με πληρωμή με κουπόνια, με την καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων από τις υποχρεωτικά υψηλές τιμές σε όλα τα σουπερ- μάρκετ. 

ΟΤΑΝ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ
 Η φαγωμάρα μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών για το ποιος θα εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα κέρδη, ποιος θα έχει την πιο προνομιακή θέση στην αγορά είναι νόμος αυτής της οικονομίας που κινείται με μόνο κριτήριο το κέρδος. Θύματα έχει πάντα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αυτή την οικονομία και αυτή την «ανάπτυξη» στηρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την «επιχειρηματικότητα» και «ανταγωνιστικότητα». Δεν είναι διαφορετικό το παιχνίδι στη συγκεκριμένη περίπτωση του σουπερ - μαρκετ και οι συνέπειες στους εργαζόμενους από το παιχνίδι  των ανταγωνισμών για το ποιος μονοπωλιακός όμιλος (ελληνικός ή ξένος) θα αρπάξει τη δημόσια περιουσία. Ποιος όμιλος θα κερδίσει από τα παζάρια της κυβέρνησης για νέα συμφωνία- μνημόνιο που και πάλι θα πληρώσει ο λαός. 
 Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους συνολικά και στο συγκεκριμένο σουπερμαρκερτ είναι να μην συμβιβαστούν. Μαζί με το ταξικό σωματείο των Ι/Υ, το πανελλαδικό επιχειρησιακό του Αρβανιτίδη, μαζί συνολικά με το ΠΑΜΕ να ορθώσουν ανάστημα, να ανατρέψουν όπως και στο παρελθόν τα αντιδραστικά σχέδια της εργοδοσίας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει  να περιμένουν μοιρολατρικά να τους ανακοινώσουν ποιος θα τους πετάξει στο δρόμο και πως. Πόσα και ποια δικαιώματα θα χάσουν. Μπορούμε οι εργαζόμενοι να επιβάλλουμε τα δικαιώματα μας στους αχόρταγους επιχειρηματίες, με οργανωμένους, μαζικούς και αποφασισμένους αγώνες, χωρίς να τους ρωτάμε αν το επιτρέπουν ή αν προβλέπεται νομικά από αυτούς να ζήσουμε και να εργαστούμε για να θρέψουμε τις οικογένειες μας. Στην ουσία είναι τα δικά τους κέρδη απέναντι στη δική μας ζωή. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας αρκεί να το υπερασπιστούμε. Απαιτούμε:
Τώρα να υπάρξει δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει τελικά το κτίριο.
Δέσμευση τώρα ότι θα διασφαλιστούν το σύνολο το δικαιωμάτων των εργαζομένων (συλλογική σύμβαση, μισθοί, χρόνια υπηρεσίας, άδειες κλπ) χωρίς αλλαγές.
Πληρωμή των δεδουλευμένων.
Καμία μετακίνηση εργαζόμενου- Να γίνουν άμεσα  προσλήψεις.
Ανάκτηση όλων των απωλειών.

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπάλληλων Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]