Τελεσίγραφο Τσίπρα: Βιώσιμη συμφωνία ή έτοιμοι για το μεγάλο «ΟΧΙ»!
Την Παρασκευή τα διεθνή media σκηνοθετούσαν το σκηνικό της απόλυτης καταστροφής για την Ελλάδα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ο κατά τα άλλα “σοβαρός” Guardian, να μεταφέρει με κινηματογραφικό τρόπο τη στάση του ΔΝΤ έναντι του Τσίπρα με την ατάκα: «Νιώθεις τυχερός αλητάκο;». Ατάκα δανεισμένη από την κλασσική αμερικανιά “Dirty Harry”, με τον Κλιντ Ίστγουντ.
Εκεί που τα πράγματα είχαν δείξει να μπαίνουν σε ένα τελικό «δια ταύτα» συμφωνίας, μετά την τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, ήρθε η «μπανανόφλουδα» της αιφνιδιαστικής αποχώρησης του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση, για να γλιστρήσουν και πάλι τα πράγματα στο χάος και να τροφοδοτηθούν σενάρια καταστροφής. Ασφαλώς κανείς δεν είναι τόσο αφελής για να πιστέψει πως το ΔΝΤ πήρε αυτή την απόφαση γιατί ο Νίκος Παππάς κακομίλησε σε κάποιον εκπρόσωπό του κι αυτός θιγμένος πήγε και τα είπε όλα στον Τόμσεν κι αυτός με τη σειρά του στη Λαγκάρντ.
Το ΔΝΤ διέκρινε πως η διαπραγμάτευση οδεύει σε μια συμβιβαστική πολιτική λύση, παραμερίζοντας τις δικές του «τεχνικές ενστάσεις» που αφορούν στην αναδιάρθρωση και κατ΄επέκταση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όπως ήταν αναμενόμενο «έδειξε τα δόντια του». Άλλο που δεν ήθελαν βέβαια, οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας στην Ευρώπη που εκφράζονται από το δίδυμο Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ για να ξεσαλώσουν με διαρροές περί εξέτασης plan b για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και για τελεσίγραφο 24 ωρών προς την ελληνική κυβέρνηση να καταπιεί ως έχει την πρόταση των δανειστών.
Το δραματοποιημένο σκηνικό της Παρασκευής είχε ακριβώς το νόημα του ‘take it or leave it”, βασισμένο στην εκτίμηση πως στο «σκάκι» της διαπραγμάτευσης ο Τσίπρας δεν είχε άλλη κίνηση να κάνει παρά να αποδεχθεί το «ρουά ματ» των θεσμών σε βάρος της Ελλάδας. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά σε αυτό το εξαντλητικό πεντάμηνο των διαπραγματεύσεων αποδείχθηκε πως ο «αλητάκος» δεν είχε πει την τελευταία του λέξη… Και τους γύρισε το τελεσίγραφο πίσω στα μούτρα.
Η ελληνική πλευρά βάζει στο τραπέζι αντιπρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα με βάση τις κατευθύνσεις που συμφωνήθηκαν στην τριμερή Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ για να τεθούν οι Ευρωπαίοι προ των ευθυνών τους και κάνει τη μεγάλη ρελάνς στέλνοντας πάραυτα στις Βρυξέλλες Δραγασάκη, Παππά και Τσακαλώτο, εκβιάζοντας στην πραγματικότητα την ανασύσταση του Brussels Group. Την κίνησή του ο Τσίπρας τη συνοδεύει και από ένα μήνυμα που αντιστρέφει τους όρους του τελεσιγράφου: «Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας. Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».
Το «take it or leave it» επεστράφη με τον καλύτερο τρόπο στους δανειστές, οι οποίοι γνωρίζουν πως αν αύριο Δευτέρα ανοίξουν οι αγορές με το κλίμα της Παρασκευής τότε το παιχνίδι με τη φωτιά θα γίνει πολύ επικίνδυνο. Και ουδείς είναι τόσο ηλίθιος – όσο κι αν το προσποιείται – για να μην καταλαβαίνει πως άπαξ κι ανάψει η μεγάλη φωτιά δεν θα κάψει μόνο τα «ξερά» αλλά και τα «χλωρά».
Η σημερινή Κυριακή λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα καθοριστική για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές της. Η άμμος του χρόνου τελειώνει στην κλεψύδρα και για να προλάβει το Eurogroup της 18ης Ιουνίου να βάλει τις υπογραφές στη συμφωνία, ο «λευκός καπνός» πρέπει να βγει απόψε. Τουτέστιν, οι δανειστές θα πρέπει να αφήσουν τον Κλίντ Ίστγουντ σαν κινηματογραφικό πρότυπο και να το «παίξουν» Σκάρλετ Ο Χάρα: ««Άλλωστε, αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα».
ΥΓ: Στις 18 Ιουνίου εκτός από το Eurogroup θα συμβαίνουν ταυτόχρονα άλλα δύο σοβαρά γεγονότα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη καλεσμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για να συμμετάσχει στο Οικονομικό Forum των BRICS, των 5 χωρών δηλαδή (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) οι οποίες έχουν καλέσει και την Ελλάδα να συμμετάσχει στην τράπεζα την οποία σχεδιάζουν. Την ίδια μέρα επίσης θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής για το χρέος, την οποία έχει συστήσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα αυτά επαφίεται πλέον αποκλειστικά στην «ωριμότητα» και τον «ρεαλισμό» που θα επιδείξουν οι δανειστές, επιτρέποντας να βγει απόψε «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες.
Labels:
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.