Camping: Ελεύθερο ή Οργανωμένο;

Το camping αποτελεί φιλοσοφία ταξιδιού και τρόπος ζωής. Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να είναι δίπλα στην φύση, να τη βιώνουν και να την ρουφούν μέχρι το μεδούλι. Παράλληλα είναι πιο οικονομικά από τις συμβατικές διακοπές σε ένα ξενοδοχείο ενώ ταυτόχρονα και πιο ελκυστικά για τα παιδιά που θέλουν να νιώθουν ελεύθερα να παίζουν όλη μέρα. Συχνά εγείρεται το ερώτημα αν πρέπει να επιλέξει κανείς ελεύθερο ή οργανωμένο. Η αλήθεια είναι πως το ελεύθερο είναι απαγορευμένο στην χώρα μας. Παρόλα  αυτά υπάρχουν πολλοί παραθεριστές που το προτιμούν και το επιλέγουν.

Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και της μίας αλλά και της άλλης περίπτωσης και από εκεί και ύστερα ο καθένας πράττει κατά βούληση.

Στο οργανωμένο κάμπινγκ:

Το να κάνει κανείς διακοπές σε οργανωμένο κάμπινγκ δεν διαφέρει σημαντικά από το να κάνει διακοπές σε ένα ξενοδοχείο ή να επιλέξει ένα δωμάτιο ενοικίασης, αφού πλέον τα οργανωμένα κάμπινγκ είναι πλήρως εξοπλισμένα και παρέχουν ένα πλήθος πολλών υπηρεσιών που καθιστούν τη διαμονή ιδανική και άνετη για τον παραθεριστή. Τα οργανωμένα camping έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν τα πάντα,  τουαλέτες, ντουζιέρες, πλυντήρια, εστιατόριο, αλλά και mini-markets,από τα οποία μπορεί κανείς να αγοράζει τα απαραίτητα προϊόντα.

Τα μεγάλα κάμπινγκ διαθέτουν ακόμα κοινόχρηστες ψησταριές, πισίνα, νεροτσουλίθρες, γήπεδα, νυχτερινά κέντρα  με αποτέλεσμα όλοι να γίνονται μία παρέα και περνούν όλες τις μέρες των διακοπών τους εκεί. Επίσης στο οργανωμένο camping έχετε τη δυνατότητα, αν έχετε παιδιά, αφενός να τους εξασφαλίσετε τη μοναδική επαφή με την φύση, καθώς όλη μέρα μπορούν να παίζουν και να χαίρονται την ξεγνοιασιά της ελευθερίας που προσφέρει, ταυτόχρονα δε είναι πολύ ασφαλή για τα παιδιά μας. Στα οργανωμένα τέλος camping υπάρχουν σαφείς κανόνες ώστε να διασφαλίζεται η άνετη και απρόσκοπτη παραμονή όλων των παραθεριστών , κανόνες που εξασφαλίζουν την ισορροπία και τη σωστή λειτουργικότητα του χώρου:

Ώρα κοινής ησυχίας 2-5 το μεσημέρι και 11 το βράδυ με 8 το πρωί
Διατήρηση καθαριότητας του μέρους, όπου έχουμε κατασκηνώσει και σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
Διατήρηση χαμηλής ένταση σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ώστε να μην ενοχλούμε τους άλλους.
Υφίστανται κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι σε περίπτωση που θέλει κανείς να δραστηριοποιηθεί σε παιχνίδια που προκαλούν θόρυβο, όπως ρακέτες.
Επιβάλλεται η ενημέρωση σε περίπτωση που πρόκειται να δεχτούμε επισκέψεις.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν  θέλουμε να ανάψουμε φωτιά, για να ψήσουμε και να περάσουμε καλά με την παρέα μας.
Τα αντικείμενα αξίας  μπορούμε για ασφάλεια να τα αφήσουμε στη ρεσεψιόν του camping, τα οποία παίρνουμε όταν έρθει η ώρα να φύγουμε
Κατά την αποχώρησή μας φροντίζουμε να καθαρίσουμε το χώρο για τον επόμενο που θα κατασκηνώσει.
Ελεύθερο camping:

Αποτελεί σαφής προτίμηση των ανθρώπων εκείνων που αφενός θέλουν να επιμηκύνουν τις μέρες των διακοπών τους, επομένως, επειδή είναι ο πιο οικονομικός τρόπος, το προτιμούν, αφετέρου αποτελεί μία μορφή απόλυτης απόδρασης για όλους εκείνους που θέλουν να νιώθουν ελεύθεροι στην φύση. Βουτάς σε κρυστάλλινα νερά, κι ακούς μόνο τον ήχο που κάνει το κύμα επάνω στην άμμο. Ακούς τα τζιτζίκια και νιώθεις πως είσαι μόνος πάνω στη γη. Το πιο σημαντικό αρχικά είναι ναι μεν αν έχετε επιλέξει ένα απομονωμένο σημείο, όμως για κάθε ενδεχόμενο να είναι κοντά στον «πολιτισμό» γιατί τα απρόοπτα καραδοκούν.

Ο εξοπλισμός έχει μεγάλη σπουδαιότητα στο ελεύθερο camping:

Το πιο βασικό αξεσουάρ και στα δύο είδη camping είναι η σκηνή. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτή που θα καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες και τον αριθμό των ατόμων.
Ένα φορητό ψυγείο και θερμός, γιατί η ζέστη θα είναι ανυπόφορη.
Ομπρέλα θαλάσσης ή τέντα για να δημιουργήσετε σκιά.
 Ένα γκαζάκι, σπίρτα και αναπτήρες
Πλαστικά πιάτα, ποτήρια και πιρούνια
Χαρτί υγείας και σακούλες σκουπιδιών
Ένα οργανωμένο φαρμακείο, που θα πρέπει να περιέχει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφή για τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο, σύριγγες, αιμοστατικούς επιδέσμους. και εντομοαπωθητικά (σώματος και σπείρες).
Αντηλιακό
Ένας καλός φακός, ένα ραδιόφωνο και βέβαια το κινητό σας τηλέφωνο που να μπορεί να φορτίζεται από τον ήλιο ή μέσω μανιβέλας για να μην ξεμείνετε από μπαταρίες.
Επίσης και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν κάποιο άτυποι μεν αλλά βασικοί κανόνες:

Χρησιμοποιούμε σακούλες για τα απορρίµµατα, συμπεριλαμβανομένων των χαρτιών υγείας που ξεθάβονται από ζώα, και δεν τις παρατάµε δίπλα σε κάδους.
Καθορίζουµε πού είναι η «τουαλέτα» και σκάβουµε λάκκους τουλάχιστον 15 εκ. κάθε φορά. Αποφεύγουμε τη χρήση έστω και βιοδιασπώµενων σαµπουάν και σαπουνιών γιατί έτσι ρυπαίνουμε τη θάλασσα, τη λίµνη, ή το ποτάµι.
Φέρνουµε µαζί ή κατασκευάζουµε αυτοσχέδια τασάκια για τις γόπες µας.
Αφήνουµε την παραλία όπως τη βρήκαµε, και αν γίνεται, καλύτερη.
 tourism.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]