Ελληνικός καύσωνας στους 10 χειρότερους στην Ευρώπη. Γιατί είναι ανησυχητικό;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο καύσωνας που έπληξε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, κατατάσσεται στους 10 χειρότερους της Ευρώπης μετά το 1950, όπως έδειξε έρευνα του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε χειρότερους καύσωνες και μάλιστα χωρίς καμία πρόβλεψη για το που μπορεί να εμφανιστούν μέσα στην ήπειρο.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο δείκτη που συνυπολογίζει τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια των καυσώνων. Έτσι συντάχθηκε και η κατάταξη με τους 10 χειρότερους καύσωνες στην Ευρώπη μετά το 1950.

Ο χειρότερος καύσωνας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα αναδείχθηκε εκείνος που έπληξε τη Ρωσία το 2010 με τραγικό απολογισμό το θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Στην έβδομη θέση της δεκάδας, είναι εκείνος που έπληξε την Ελλάδα το 2007 και διήρκεσε 21 ημέρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για το μέλλον και συνδέονται με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η Ελλάδα είναι μία ζεστή χώρα, συνεπώς τα θερμότερα καλοκαίρια θα είναι όλο και περισσότερο αισθητά. Οι συνέπειες ωστόσο της αύξησης της θερμοκρασίες είναι περισσότερες και πολυπλοκότερες και περιλαμβάνουν βίαια καιρικά φαινόμενα και αλλαγές στα θαλάσσια και τα άλλα οικοσυστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο και με την υπερθέρμανση του πλανήτη να αποτελεί νούμερο ένα ζήτημα για την Ευρωπαική Ένωση, στην Ελλάδα μιλάμε ακόμη για ανακύκλωση…
rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]