Δημιούργησαν άσφαλτο με ενσωματωμένο... αλάτι για να μην πιάνει πάγο!

Μοιάζει με μία λύση σαν το αβγό του Κολόμβου, ιδίως για τις χώρες που έχουν συχνά χιονοπτώσεις και δρόμους παγωμένους. Και η σκέψη είναι απλή: αντί να ρίχνουμε αλάτι στην άσφαλτο, γιατί δεν φτιάχνουμε μια άσφαλτο που να περιέχει... αλάτι.

Την σκέψη αυτή αποφάσισαν να κάνουν πράξη μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Koc της Τουρκίας, οι οποίοι ανακάτεψαν μία ειδική ένωση με βάση το αλάτι (η οποία εκτός των άλλων έχει αποδειχθεί και οικολογικό) με ένα ανθεκτικό στο νερό πολυμερές υλικό.

Όταν αυτές οι δύο ενώσεις ανακατευθούν με τα υλικά της ασφάλτου, το αποτέλεσμα είναι ένα υλικό το οποίο είναι εξίσου δυνατό και ανθεκτικό, αλλά με την έξτρα πλέον δυνατότητα να μην επιτρέπει τον σχηματισμό πάγου στην επιφάνειά του.

Στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου το υλικό συμπεριφέρθηκε όπως προβλεπόταν, και άντεξε για πάνω από δύο μήνες στις δοκιμές. Αν μάλιστα εφαρμοστεί σε πραγματικές συνθήκες, η αντοχή του θα είναι πολύ μεγαλύτερη, για πάνω από πέντε χρόνια, καθώς η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα αφαιρεί κομμάτια του υλικού, φέρνοντας πάντα στην επιφάνεια την σωστή ποσότητα της ένωσης με το αλάτι για να μην πιάνει πάγο ο δρόμος.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]