Διαβεβαίωση Τσίπρα ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις | Οξείες αντιδράσεις

«Κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας τις μειώσεις των κύριων συντάξεων. Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η κόκκινη γραμμή είναι μία και απαραβίαστη, δεν θα προχωρήσουμε για 12η φορά σε μείωση των κύριων συντάξεων». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η συμφωνία ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που ορίζει η συμφωνία είναι μείωση των δαπανών, δεν προσδιορίζει ότι αυτή θα προκύψει από περικοπές στις συντάξεις».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι 11 προηγούμενες περικοπές πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45%, απέτυχαν όμως να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, διατηρώντας όμως την κοινωνική συνοχή.
Ακόμη, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την πηγή όπως είπε, δηλαδή την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. «Στόχος είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο κρατώντας παράλληλα τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και η τελική ρύθμισή του σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τέλος του β’ τριμήνου θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση, «στη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να ξεφύγει από την πενταετή σκληρή επιτροπεία». «Πυξίδα της πολιτικής μας και διαρκής διαπραγματευτικός αγώνας είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων», τόνισε ακόμη και απαρίθμησε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία των αδύναμων ομάδων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον νόμο για τις 100 δόσεις, το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, την προστασία της λαϊκής κατοικίας κ.ά..
Επίσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική μέρα για το κοινοβούλιο και για τη  Δημοκρατία τη χθεσινή στο κοινοβούλιο, καθώς με το ψήφισμα για την αναγνώριση του παλαστινιακού κράτους και με την υπερψήφιση του νόμου για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώθηκαν αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών.

Οι 11 προτεραιότητες για το πρώτο εξάμηνο του 2016
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις 11 βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 κάνοντας λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και κάλεσε τους υπουργούς του να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα. «Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις» τόνισε.
Όπως είπε, το 2016 ξεκινά η δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την ανάπτυξη, η οποία θα έχει δύο όψεις. Η πρώτη είναι η εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους και η δεύτερη αφορά τις εσωτερικές δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα «που προσδιορίζουν το κοινωνικό και ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι 11 δράσεις της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι:
1) Εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα γιατί θέλει να προχωρήσει συναινετικά, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συναίνεση «εμείς θα προχωρήσουμε». «Θα προχωρήσουμε επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων ώστε υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ, όμως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη βούληση του λαού να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία σε κάθε περίπτωση» υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα είναι μια διαδικασία αδιάβλητη κατά την οποία θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον ώστε να μπει μια τάξη και να εισρεύσουν χρήματα στον δημόσιο ταμείο.
2) Η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Ιανουάριο. Θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και τις καινοτομίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εντός του Ιανουαρίου θα μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
3) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων και νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
4) Η ψήφιση των ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και η προώθηση μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
5) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο.
6) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα που αλλάζει τους τρόπους χρηματοδότησής της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
7) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων, που αλλάζει ριζικά το τοπίο των έργων. Κρίσιμο κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι και η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων δημόσιων έργων.
8) Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανάθεση και εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, που εισάγει τον σαφή διαχωρισμό των δημόσιων έργων από τις προμήθειες και τις μελέτες τεχνικών έργων από την παροχή υπηρεσιών. Και ένα ενιαίο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασιών, παρακολούθησης και διαφάνειας.
9) Η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.
10) Έκδοση της ΚΥΑ μέχρι τον Φεβρουάριο για τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να έχει το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και το σύστημα εντοπισμού GPS στα πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων, «ώστε να είμαστε σε θέση να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά και το λαθρεμπόριο των καυσίμων», όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας.
11) Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τη χρονιά που φεύγει οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» και ότι η κυβέρνηση άντεξε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία «συμπαγή και αδιατάραχτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχοντας τη στήριξη του λαού» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2016 η χώρα «θα οδηγηθεί στο ξέφωτο με σταδιακή έξοδο από την κρίση».
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]