[ΗΠΕΙΡΟΣ]Ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στα Ιωάννινα

Ολοκληρώθηκαν  την περασμένη εβδομάδα οι επισκέψεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ – Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό, που υλοποιούν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επανέκαμψε στην όμορφη πόλη της Ηπείρου, προκειμένου να ολοκληρώσει τις δράσεις ενημέρωσης και δικτύωσης σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και παράλληλα να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τα συγκεκριμένα βήματα που αναδείχθηκαν ως αναγκαία στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στα Ιωάννινα, τον Απρίλιο του 2015.

Πιο συγκεκριμένα,  το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου πραγματοποίησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Ηπείρου  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  με θέμα  «ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΕΥΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»  και τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώσεων πολιτών,  εκπαιδευτικών, φορέων αρμόδιων για τα υδατικά ζητήματα της πόλης,  κ.ά.

Η  εκδήλωση ξεκίνησε με ευσύνοπτο χαιρετισμό του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα, ο οποίος επεσήμανε ότι «στο κομμάτι ευθύνης και υποχρεώσεων του πολίτη υπάρχουν ελλειμματικές συμπεριφορές» γι’ αυτό και κρίνεται σημαντική η συνεισφορά του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στην προώθηση της συμμετοχικής κουλτούρας για την επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης του αστικού και ημιαστικού νερού.

Εκ μέρους της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων μίλησε ο Αντιπρόεδρος  κ. Μάκης Χρυσοστόμου και η κ. Καλλιόπη Σηφακάκη από την Υπηρεσία Μελετών και Προγραμματισμού, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα τεχνικά έργα και τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η επιχείρηση και γενικότερα στις προσπάθειές της τόσο για την ασφαλή κάλυψη των υδατικών αναγκών των πολιτών, όσο  και για τη διασφάλιση της   βιωσιμότητας του πόρου. Παράλληλα, σταχυολογήθηκαν οι βασικοί στόχοι της ΔΕΥΑΙ για το άμεσο μέλλον, οι οποίοι επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση νέων έργων  βελτίωσης των εσωτερικών δικτύων με στόχο την μείωση διαρροών, στη σύνταξη σχεδίων ασφάλειας νερού, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην κατάρτιση προσωπικού και στην ανάπτυξη συμμετοχικών διαδικασιών.

Ο Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κώστας Γαβριλάκης αναφέρθηκε στην άνιση κατανομή των υδατικών πόρων στον πλανήτη, στις διακρατικές συγκρούσεις που προκαλούνται συχνά με άξονα τη διεκδίκηση διασυνοριακών λεκανών απορροής, στην κλιματική αλλαγή και στον τρόπο που επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του νερού, στη ρύπανση και σε άλλα παγκόσμια υδατικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, εξήρε τη σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη διαμόρφωση και προετοιμασία ενεργών πολιτών και τόνισε την αναγκαιότητα της διασύνδεσής της με την κοινότητα.

Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση της συνεργάτιδας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε θέματα συμμετοχικών διαδικασιών κ. Άννυς Μητροπούλου σχετικά με τα εργαλεία μιας οργανωμένης διαβούλευσης, μέσα από την οποία αναπτύχθηκαν οι βασικές αρχές, οι προϋποθέσεις, οι όροι και οι μεθοδολογίες των συμμετοχικών διαδικασιών. Αμ’έπος αμ’έργον, η ροή της εκδήλωσης προχώρησε από τη θεωρία στην πράξη, αξιοποιώντας στη διαβούλευση που ακολούθησε με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων, τις τεχνικές των εργαστηρίων σεναρίων και της ανταλλαγής ρόλων. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων κλήθηκαν να  μπουν στη θέση των πολιτών και αντίστροφα οι συμμετέχοντες πολίτες στη θέση εκπροσώπων της ΔΕΥΑΙ και με αντιστραμμένες πλέον ιδιότητες να εισφέρουν λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων στην περιοχή, που αναδείχθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων, ως το πλέον σημαντικό για την πόλη των Ιωαννίνων. Από την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων προέκυψε ένα κοινό σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση του νερού φορείς μαζί με  ενεργούς πολίτες, συλλόγους και την εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να συντονίσουν τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου, που θα εδράζεται πάνω στη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων, θα λειτουργεί στη βάση της διαβούλευσης και της αξιολόγησης και στο οποίο θα καταγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι, θα είναι διακριτές οι αρμοδιότητες και θα αναδεικνύονται οι ευκαιρίες προς την αειφορική διαχείριση του νερού.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]