[ΗΠΕΙΡΟΣ]Συγκεκριμένες προτάσεις καταθέτει ο Δήμος Ιωαννιτών για την αντιμετώπιση όλων των υγειονομικών προβλημάτων του καταυλισμού στον Κατσικά

Συγκεκριμένες προτάσεις καταθέτει ο Δήμος Ιωαννιτών για την αντιμετώπιση όλων των υγειονομικών προβλημάτων του καταυλισμού στον Κατσικά

Την επιτακτική ανάγκη να επιλύσει η κυβέρνηση τα πολλά υγειονομικά προβλήματα στον καταυλισμό προσφύγων του  Κατσικά, θέτει για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών.
Σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (ΟΚΠΑΠΑ), Φίλιππος Τσουμάνης, με συνέντευξη τύπου προχώρησαν σε αναλυτική ενημέρωση, τόσο για τις διαπιστώσεις του Δήμου σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό, όσο και για τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος. Προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας, στο τοπικό συντονιστικό όργανο και στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα υπό τον  Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ),  Νίκου Παπαευσταθίου, ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό.
«Είναι καθαρή ευθύνη της κυβέρνησης να επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Ο Δήμος και όσοι άλλοι φορείς συνδράμουμε στο προσφυγικό πρόβλημα το κάνουμε επικουρικά», διεμήνυσε για ακόμη μία φορά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων. Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε πως ο Δήμος  για λόγους ανθρωπιστικούς και υπευθυνότητας, συνδράμει με τις υπηρεσίες του από την πρώτη στιγμή, αν και είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, τον οποίο όλοι οι φορείς της περιοχής έχουνε χαρακτηρίσει ακατάλληλο. Τόνισε πως ο Δήμος απαιτεί την επίλυση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας του καταυλισμού, τόσο για την προστασία των ίδιων των προσφύγων, όσο και των κατοίκων της περιοχής. 
Η σημερινή αναλυτική αναφορά σε όλα τα υγιειονομικής φύσεως προβλήματα που παρουσιάζει ο καταυλισμός του Κατσικά έγινε εξ αφορμής της διαπίστωσης του Διοικητή του ΕΚΕΠΥ ότι στην ουσία το μοναδικό πρόβλημα στον καταυλισμό είναι η έλλειψη αποχετευτικού, την ώρα που για το Δήμο Ιωαννιτών είναι σαφές πως αυτό αποτελεί ένα μόνο από τα προβλήματα του χώρου. «Η αναφορά του ότι μόνο το αποχετευτικό είναι το πρόβλημα, είναι λαθεμένη. Εμείς θα επιμείνουμε και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας αν δεν εισακουστούμε», είπε ο Δήμαρχος.
Εν τω μεταξύ η Δημοτική Αρχή από … τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης πληροφορήθηκε το πρωί ότι επίκειται η μεταφορά άλλων 200 προσφύγων, εντός της ημέρας, στον καταυλισμό του Κατσικά.
«Δεν μας ενημέρωσε κανένας. Από τα ΜΜΕ πληροφορούμαστε ότι έρχονται άλλοι 200 πρόσφυγες στον Κατσικά. Είχα δηλώσει ξεκάθαρα πριν λίγες μέρες ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί στον Κατσικά ούτε ένας πρόσφυγας αν δεν λυθούν τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας»,  τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» ο καταυλισμός του Κατσικά 
Ο καταυλισμός του Κατσικά χαρακτηρίζεται σαν μια εν δυνάμει «υγειονομική βόμβα» και ο Δήμος καλεί την κυβέρνηση να δράσει τώρα –«που ακόμα μιλάμε για πρόληψη», όπως είπε ο Δήμαρχος -  γιατί τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα με την άνοδο της θερμοκρασίας άνοιξη και καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ τόνισε πως «η αντιμετώπιση του προσφυγικού τουλάχιστον για τον Καταυλισμό του Κατσικά  από τη Κυβέρνηση δείχνει  προχειρότητα και έλλειψη κάθε οργάνωσης και σχεδιασμού , ενώ η όλη στάση της δείχνει ότι το μόνο που επιδιώκει είναι να αποφύγει τις δικές τις ευθύνες μεταθέτοντας αυτές στο Στρατό, στις Περιφέρειες, στους  Δήμους. Ο Δήμος ήταν εξαρχής αντίθετος με την επιλογή του χώρου αυτού. Δυστυχώς, όμως δεν εισακούστηκε και εκ των υστέρων αναγνωρίζεται το λάθος ».
Ο  Φίλιππος Τσουμάνης, έχοντας παράλληλα και την ιδιότητα του γιατρού αναφέρθηκε αναλυτικά στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγιεινή ενός καταυλισμού, όπου «όλοι αυτοί οι παράγοντες αντιμετωπίζονται λάθος σήμερα στον καταυλισμό του Κατσικά», όπως είπε.
Αναλύοντας τις προδιαγραφές στέγασης που πρέπει να έχει ένας καταυλισμός ατόμων για λόγους ασφάλειας, ο κ. Τσουμάνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «δεν είναι δυνατόν να κοιμούνται ακόμα στις πέτρες, χωρίς ούτε καν ένα στρώμα, χωρίς θέρμανση, μωρά παιδιά και ηλικιωμένοι».
Σε ότι αφορά την ύδρευση η απαραίτητη ποσότητα νερού για τον καταυλισμό είναι 15 έως 20 λίτρα  ημερησίως ανά άτομο. Το νερό που παρέχεται στον καταυλισμό δεν επαρκεί για όλες τις ανάγκες των προσφύγων. 
«Τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες που δεν τις χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γιατί είναι αντίθετος με τη κουλτούρα τους με αποτέλεσμα να αφοδεύουν πέριξ του καταυλισμού. Δεν υπάρχει ζεστό νερό, δεν επαρκούν τα μπάνια», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ.
Το θέμα της αποχέτευσης είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του καταυλισμού. Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε κάνει γνωστό εξ αρχής ότι στην περιοχή του Κατσικά δεν υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστούν βόθροι γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας είναι στο ενάμιση μέτρο βάθος. Χρειάζεται λοιπόν κατασκευή δικτύου που θα συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει υποβάλει τη μελέτη της ΔΕΥΑΙ στο Υπουργείο, η οποία προσδιορίζει το κόστος κατασκευής στα 128.000  και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εγκρίνει και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή αποχετευτικού.    
Δεν υπάρχει σωστή καθαριότητα του χώρου και σωστή συλλογή απορριμμάτων εντός του καταυλισμού. 
Ένα βασικό θέμα των καταυλισμών είναι η ισότιμη πρόσβαση  σε τροφή και σε άλλα αγαθά που διανέμονται. Πέρα από την επισήμανση του γνωστού ζητήματος της επιλογής εταιρείας από την Κόρινθο για τη σίτιση των προσφύγων, ο Φίλιππος Τσουμάνης έθεσε το θέμα από την υγειονομική του πλευρά, θυμίζοντας πως «δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τη σίτιση των βρεφών. Έχουμε 400 παιδιά στον καταυλισμό πολλά από τα οποία είναι μωρά. Αν δεν έρχονταν οι Ισπανοί εθελοντές να δώσουν βρεφικά γάλατα, βραστήρες και απολυμαντήρες για τα μπιμπερό, θα είχαμε άρρωστα μωρά και ίσως θύματα στον καταυλισμό».
Ένας καταυλισμός με τέτοιο αριθμό προσφύγων όπως στον Κατσικά πρέπει να διαθέτει και ανάλογο υγειονομικό σχηματισμό με μόνιμο ιατρείο και μόνιμο προσωπικό στο χώρο. «Είμαι γιατρός 35 χρόνια και πρώτη φορά άκουσα την ανοησία ότι αυτό δεν χρειάζεται», είπε ο κ. Τσουμάνης μεταφέροντας τα όσα ειπώθηκαν από τον Διοικητή του ΕΚΕΠΥ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα. Μάλιστα έκανε γνωστό πως ενώ ο Διοικητής της 6Ης ΥΠΕ (με τον οποίο συνομίλησε πριν μία εβδομάδα περίπου ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ) είχε συμφωνήσει πως πρέπει να προσληφθούν 4 επικουρικοί γιατροί για τον καταυλισμό, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ «μας είπε πως δεν χρειάζονται».
«Ο ΟΚΠΑΠΑ έχει προμηθεύσει με μεγάλες ποσότητες φαρμάκων τον καταυλισμό, την ώρα που από την πολιτεία δεν έχει δοθεί ούτε μια ασπιρίνη. Όμως δεν έχουμε άλλα αποθέματα, έχουν εξαντληθεί», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ.
Ο κ. Τσουμάνης κατέληξε λέγοντας πως «Για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι ανάγκες που προκύπτουν, απαραίτητη είναι η διάθεση πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση και η πρόσληψη του ανάλογου σε αριθμό και ειδικότητες προσωπικού. Μέχρι σήμερα είχαμε 0€ πόρους 0 προσωπικό».

Να γίνει άμεσα έλεγχος στον καταυλισμό                                                  από τους δημόσιους φορείς υγείας

Με δεδομένη την ακαταλληλότητα του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά με τα πολλά υγειονομικά προβλήματα , ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να φροντίσει για τη μεταστέγαση τους σε στεγασμένους χώρους. Αυτή τη θέση επανέλαβε ο Δήμος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Διοικητή του ΕΟΠΥ.
 Αλλά  επειδή απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμία διάθεση από τους Κυβερνώντες για τέτοιου είδους λύσεις και επειδή τα υγειονομικά προβλήματα με πολύ σημαντικό αυτό του αποχετευτικού θα εκκρεμούν  για μεγάλο διάστημα ακόμη  με τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών…
 ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά άμεσα τον έλεγχο του Καταυλισμού του Κατσικά από Δημόσιους Φορείς ,όπως είναι η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Ιατρικός Σύλλογος.
Όπως είπε ο κ. Τσουμάνης ζητάμε να γίνουν οι έλεγχοι, «έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι φορείς αλλά και οι πολίτες της περιοχής για την υγειονομική κατάσταση του καταυλισμού, διότι η εικόνα που έχουμε εμείς ως Δήμος είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο επισφαλές υγειονομικό περιβάλλον και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Η Δημόσια Υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος επιδημιών».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]