Το Δουβλίνο 4 στο τραπέζι Ντε Μεζιέρ-Μουζάλα-68.000 πρόσφυγες στην επικράτεια

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Τη συνεισφορά της Γερμανίας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εξήρε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά και το ραντεβού του με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο, μιλώντας σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και το RP.

Ομολογουμένως, το ραντεβού Ντε Μεζιέρ-Μουζάλα ήταν κομβικό, μιας και στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα του νέου Δουβλίνου, του Δουβλίνου 4 επί της ουσίας, όπου επί τάπητος τίθεται πλέον και το ζήτημα της επιστροφής μεταναστών στις πρώτες χώρες υποδοχής. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε πως υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, προσέθεσε όμως πως υπάρχει καλή συνεργασία και συναντίληψη, ώστε να βρεθεί εν τέλει μια κοινά αποδεκτή λύση. Άλλωστε, προς ώρας ο εν λόγω μηχανισμός είναι παγωμένος έως το τέλος του έτους, οπότε θεωρείται πως υπάρχει χρόνος, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, κάτι που τόνισε στη συνάντηση και ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρέθηκαν η συμφωνία με την Τουρκία-υπογραμμίστηκε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική και επί της ουσίας μονόδρομος-αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών του relocation και του resettlement, οι οποίες έχουν παγώσει, ενώ ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως γίνεται σημαντική δουλειά, η οποία θα εντατικοποιηθεί, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που εξετάζονται σε ημερήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί η παραδοχή του κ. Μουζάλα πως ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 68.000 περίπου και όχι σε περίπου 57.000, όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση τουλάχιστον για την καταγραφή της Δευτέρας (56984). Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα από το RP ο κ. Μουζάλας, υπογράμμισε πως σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του re-registration, δηλαδή της επανακαταμέτρησης των προσφύγων, προσθέτοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν απολύτως δυνατή η ακριβής καταγραφή του αριθμού των ευρισκόμενων εν Ελλάδι ανθρώπων, π.χ. όπως στην περίπτωση της Ειδομένης. Μάλιστα, ανέφερε πως οι περίπου 60.000 βρίσκονται στην ενδοχώρα και οι άλλοι 8.000 στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για «υποδειγματική διάλυση της Ειδομένης», ενώ σημείωσε πως προωθείται το πρόγραμμα της εθελοντικής επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Ως προς τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως πρόκειται όντως για χρονοβόρα διαδικασία και πως έχει γίνει αίτημα προς το European Asylum Support Office προκειμένου να ενισχυθούν οι ελληνικές δομές ασύλου με περισσότερο προσωπικό από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ώστε να αυξηθεί και η δυναμική των επιμέρους υπηρεσιών και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα τα αιτήματα.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας απέρριψε ρητά το αίτημα της ΝΔ για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες, λέγοντας πως υπάρχουν ήδη δύο που στεγάζουν περί τους 2.000 ανθρώπους και από πρακτικούς λόγους δεν υπάρχει δυνατότητα να αυξηθούν. «Κλειστά κέντρα για 20.000 ανθρώπους δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι εντελώς πρακτικό το ζήτημα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας πως οι συνθήκες κράτησης είναι αξιοπρεπείς, ενώ, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση και νέων χώρων, όπου θα μπορούν να στεγάζονται μικρότερης δυναμικότητας δομές π.χ. έως 1.000 άτομα.

Ο κ. Μουζάλας είχε συνάντηση και με τον κ. Γιαν Χέκερ, τον Γεν. Διευθυντή της Ομάδας Συντονισμού Προσφυγικής Πολιτικής της Καγκελαρίας, ενώ θα συνεχίσει τις επαφές του σε Βιέννη και Μπρατισλάβα, όπου λαμβάνει χώρα και η σύνοδος των υπουργών της ΕΕ, με την αφορμή της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Σλοβακία.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]