H Ένωση Πεζών μπηκε στο άρθρο 99- «Κανόνι» μετά από περίπου 8 δεκαετίες ιστορίας!

Σε τέλμα έφτασε η Ενωση Πεζών η οποία μετά από 83 χρόνια ζωής εντάχθηκε στο καθεστώς του άρθρου 99
Αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα για τους αγρότες του Ηρακλείου, αποδεικνύοντας τη δυσχερή θεση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός τομέας και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας γενικότερα.

Η Ενωση Πεζών, ένας από τους πιο ιστορικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας δεν αντεξε τα χρέη που ξεπερνουν τα τραπεζικά 23 εκατ. ευρώ, και που αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των χρεών της.

Σύμφωνα με το σχέδιο -  στο οποίο σημειωτέον συναίνεσαν και οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στην διαδικασία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου – προβλέπεται η αποπληρωμή, σε βάθος χρόνου,  των οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες ενώ τα οφειλόμενα προς τους πρώην και νυν εργαζόμενους θα καταβληθούν σε 24 δόσεις, ενώ το Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα προσωρινή διαταγή.

Αυτό είναι αναμφίβολα ένα ακόμη μεγάλο «κανόνι» στην αγορά μετά από αυτό του «Μαρινόπουλου» και της «Jetoil»

Και το χειρότερο από όλα είναι πως συμφωνα με πληροφορίες δε θα είναι το μοναδικό. Συμφωνα με όσα ακούγονται άλλα τρία τουλάχιστον «κανόνια» θα σκάσουν στο Ηράκλειο το προσεχες διάστημα.

Όσο για την ΕΑΣ Πεζών; Αυτή θα μπει σε πρώτη φάση σε διαδικασία εξυγίανσης με την ελπίδα ότι θα καταφέρει ο συνεταιρισμός να κρατηθεί στη ζωή και να συνεχίσουν να είναι διασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας και όχι μόνο...

Στις 25 Ιούνη ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Μανόλης Μπέρκης, ειχε ρωητθεί σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα και που βρίσκεται σήμερα η Ένωση σε σχέση με τις πληρωμές των παραγωγών.

Σύμφωνα με όσα ειχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μπέρκηςη Ένωση Πεζών ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα το 2012 ύψους 2 εκατ. ευρώ (δημιουργία αποθηκών logistics στην Αθήνα με ιδία κεφάλαια 600.000 ευρώ) ενώ παράλληλα την περίοδο εκείνη (2012 – 2013) τα επιτόκιο της Αγροτικής Τράπεζας ανέβηκαν φθάνοντας στο 13%. Αυτοί οι δύο παράγοντες οδήγησαν σε αυτή την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ένωση. Τελικά δεν επιδοτηθήκαμε από την ΑΤΕ ενώ είχαμε μπει στον Αναπτυξιακό Νόμο (δανεισμός 1,2 εκατ. ευρώ που δεν λάβαμε ποτέ) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα έλλειμμα στην ρευστότητά μας ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ».

Και ειχε προσθέσει: «το πρόβλημα που υπάρχει δεν είναι θέμα της διοίκησης διότι οι χειρισμοί έγιναν σε υπηρεσιακό επίπεδο. Έγιναν κάποια λάθη που είχαν να κάνουν με τα αποθεματικά της Ένωσης. Διατέθηκαν τα χρήματα από την πώληση του ελαιολάδου στις ανάγκες της Ένωσης. Το 2013 που δεν είχαμε καθόλου παραγωγή στην Κρήτη ήρθαν πολλοί παραγωγοί μαζί ζητώντας την ρευστοποίηση του προϊόντος τους και την άμεση πληρωμή τους. Καταλαβαίνεται ότι ακόμα και στις καλές εποχές αν πάνε σε μια τράπεζα όλοι οι καταθέτες να ζητήσουν τις καταθέσεις τους θα υπάρχει πρόβλημα.

Ήρθαμε λοιπόν σε συνεννόηση με τους παραγωγούς, κάναμε κάποιες ρυθμίσεις και σήμερα με το 80% των παραγωγών που έχει λάδι στην Ένωση έχουμε ρυθμίσει τις οφειλές μας και αποπληρώνουμε σταδιακά κάθε μήνα».

Καταλήγοντας ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης ειχε τονισει: «Για την επένδυση στα Λιόσια δεν έχουμε πάρει ακόμα ούτε την επιδότηση ύψους 600.000 ευρώ περίπου. Αν ξέραμε τι θα γινόταν εννοείται δεν θα είχαμε προβεί σε αυτές τις επενδύσεις τότε. Μέχρι πέρσι οι οφειλές μας στους ελαιοπαραγωγούς έφθαναν τα 3 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει (σε μηνιαία βάση από πέρσι) 900.000 ευρώ περίπου και μένει ένα υπόλοιπο της τάξης των 2 εκατ. ευρώ το οποίο είναι ρυθμισμένο με το σύνολο σχεδόν των παραγωγών. Επίσης έχουμε και ένα υπόλοιπο 600.000 στα σταφύλια (2,1 εκατ. ευρώ ήταν η συνολική οφειλή). Παρόλα τα προβλήματα που έχουμε προσπαθούμε να είμαστε συνεπής. Επίσης η Ένωση είναι ενήμερη στην τράπεζα».
πηγη creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]