Αμανατίδης: "Παρακολουθούμε στενά και εκ του σύνεγγυς το ζήτημα υφαρπαγής ακίνητης περιουσίας Ελλήνων στη Χειμάρρα"


Απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη σε επίκαιρη ερώτηση: "Η προσπάθεια υφαρπαγής ακίνητης περιουσίας Ελλήνων στη Χειμάρρα"
Στην πρωτολογία του ο κ. Υφυπουργός σημείωσε ότι:

"αρχικά, με δύο ανακοινώσεις μας ως ΥΠΕΞ, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην περιοχή και καλέσαμε τις αλβανικές Αρχές να προβούν άμεσα στην ακύρωση των προγραμματιζόμενων κατεδαφίσεων και να προχωρήσουν σε ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους για την ανάπλαση της Χειμάρρας. Καλέσαμε επίσης την Αλβανία να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως Κράτος Δικαίου, προστατεύοντας όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, από αυθαιρεσίες και παρανομίες.

Στη συνέχεια, λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής στάσης των Τιράνων εν προκειμένω, το Υπουργείο Εξωτερικών προβήκαμε σε αυστηρό διάβημα στον εδώ Πρέσβη της Αλβανίας. Επιπροσθέτως, προχωρήσαμε σε ενημέρωση των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, των εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας και, βεβαίως, των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι, προς το παρόν, δεν έχει σημειωθεί περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στο προαναφερόμενο θέμα των κατεδαφίσεων στη Χειμάρρα. Είναι αυτονόητο ότι
παρακολουθούμε στενά και εκ του σύνεγγυς το όλο ζήτημα, και μέσω των διπλωματικών Αρχών μας στη γειτονική χώρα, οι οποίες παραμένουν πάντοτε στο πλευρό των ομογενών μας".

Ενώ στη δευτερολογία του ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι:

"Έχουμε καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και η κοινή γνώμη δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και την κατοχύρωση, στην πράξη, όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία διαβιούν τα μέλη της.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όλα τα ζητήματα της Ελληνικής Μειονότητας αποτελούν ουσιώδες και αναπόσπαστο συστατικό των ελληνο-αλβανικών σχέσεων και τίθενται σε σταθερή βάση στις επαφές μας με την αλβανική πλευρά. Ως προς το περιουσιακό ειδικότερα, επισημαίνω ότι προαπαιτούμενο για τη συνολική και δίκαιη αντιμετώπισή του συνιστά η ένταξή του στις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου που επιχειρούνται στη γείτονα.

Το περιουσιακό/ιδιοκτησιακό ζήτημα έχει ενταχθεί και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης και η προστασία των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των περιουσιακών, αποτελούν άλλωστε τις δύο από τις πέντε Καίριες Προτεραιότητες που έχουν τεθεί στα Τίρανα ως προϋποθέσεις, τονίζω, για την εξέταση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]