Kαφεΐνη: Τι σχέση έχει με την κατάθλιψη;
Oι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να ξεκιήσουμε τη μέρα μας και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας χωρίς μια γενναία κούπα καφέ. Οι επιστήμονες ωστόσο ερίζουν σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης στην ψυχική μας υγεία.
Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής μας και μπορεί να προλάβει την εμφάνιση κατάθλιψης, άλλοι υποστηρίζουν ότι επιδεινώνει τα συμπτώματά της. Μερικές έρευνες πηγαίνουν τόσο μακριά, που επισημαίνουν ότι η καφεΐνη μπορεί ακόμη και να προλάβει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, από το 1980 έως το 2015, βρήκαν ότι το ποσοστό της κατάθλιψης που σχετίζεται με την καφεΐνη ήταν σχετικά χαμηλό, λιγότερο από 1%. Οι έρευνες έδειξαν μάλιστα, ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης, ως αποτέλεσμα της πρόσληψης καφεΐνης έπεσε ακόμη περισσότερο όταν τα άτομα αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη της καφεΐνης.
Μάλιστα φάνηκε ότι το μαύρο τσάι, που έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ, έχει μικρότερη προστατευτική δράση απέναντι στην κατάθλιψη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με το πράσινο τσάι, που έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση- είναι εξίσου αποτελεσματικό με τον καφέ στην προστασία από την κατάθλιψη. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης, πολυφαινόλες, που έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, θειανίνη, που έχει φανεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.
Επίσης, πολλά από τα συστατικά του καφέ φαίνεται να καταπολεμούν τις αρνητικές επιδράσεις της κατάθλιψης. Ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, φερουλικό οξύ και καφεϊκό οξύ. Όλα αυτά τα οξέα μειώνουν τη φλεγμονή των νευρικών κυττάρων που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο των ατόμων με κατάθλιψη.
Η υπερβολή ωστόσο κάνει κακό. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ και καφεΐνης συνδέεται με μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως: άγχος, πονοκέφαλος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ναυτία και ταχυπαλμία. Σύμφωνα με κάποια μελέτη, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη σε άτομα που πάσχουν ήδη από διαταραχές διάθεσης.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με κατάθλιψη
Το βασικότερο είναι να αποφεύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη. Παρόλο που δίνει άμεσα ενέργεια και διάθεση, λίγη ώρα αργότερα τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν απότομα. Άλλες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με κατάθλιψη είναι:
Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες, που μπλοκάρουν την παραγωγή σεροτονίνης.
Οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά. Έχουν την ίδια επίδραση που έχει και η ζάχαρη.
Τα υδρογονωμένα έλαια. Ό,τι μαγειρεύεται σε τρανς ή κορεσμένα λιπαρά εμποδίζει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι. Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού διαταράσσουν το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν κόπωση.
πηγη
Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής μας και μπορεί να προλάβει την εμφάνιση κατάθλιψης, άλλοι υποστηρίζουν ότι επιδεινώνει τα συμπτώματά της. Μερικές έρευνες πηγαίνουν τόσο μακριά, που επισημαίνουν ότι η καφεΐνη μπορεί ακόμη και να προλάβει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, από το 1980 έως το 2015, βρήκαν ότι το ποσοστό της κατάθλιψης που σχετίζεται με την καφεΐνη ήταν σχετικά χαμηλό, λιγότερο από 1%. Οι έρευνες έδειξαν μάλιστα, ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης, ως αποτέλεσμα της πρόσληψης καφεΐνης έπεσε ακόμη περισσότερο όταν τα άτομα αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη της καφεΐνης.
Μάλιστα φάνηκε ότι το μαύρο τσάι, που έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ, έχει μικρότερη προστατευτική δράση απέναντι στην κατάθλιψη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με το πράσινο τσάι, που έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση- είναι εξίσου αποτελεσματικό με τον καφέ στην προστασία από την κατάθλιψη. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης, πολυφαινόλες, που έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, θειανίνη, που έχει φανεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.
Επίσης, πολλά από τα συστατικά του καφέ φαίνεται να καταπολεμούν τις αρνητικές επιδράσεις της κατάθλιψης. Ο καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, φερουλικό οξύ και καφεϊκό οξύ. Όλα αυτά τα οξέα μειώνουν τη φλεγμονή των νευρικών κυττάρων που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο των ατόμων με κατάθλιψη.
Η υπερβολή ωστόσο κάνει κακό. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ και καφεΐνης συνδέεται με μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως: άγχος, πονοκέφαλος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ναυτία και ταχυπαλμία. Σύμφωνα με κάποια μελέτη, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη σε άτομα που πάσχουν ήδη από διαταραχές διάθεσης.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με κατάθλιψη
Το βασικότερο είναι να αποφεύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη. Παρόλο που δίνει άμεσα ενέργεια και διάθεση, λίγη ώρα αργότερα τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν απότομα. Άλλες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με κατάθλιψη είναι:
Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες, που μπλοκάρουν την παραγωγή σεροτονίνης.
Οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά. Έχουν την ίδια επίδραση που έχει και η ζάχαρη.
Τα υδρογονωμένα έλαια. Ό,τι μαγειρεύεται σε τρανς ή κορεσμένα λιπαρά εμποδίζει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι. Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού διαταράσσουν το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν κόπωση.
πηγη
Labels:
ΥΓΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.