ΙΟΒΕ: 200.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2015

Περίπου 200.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα κατά το 2015 στην Ελλάδα και συνολικά 1,33 εκατ. άτομα αναπτύσσουν κάποιου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα του Global Entrepreneurship Monitor που εκπονεί στην Ελλάδα το ΙΟΒΕ.
Επτά στους δέκα δηλώνουν ως βασικότερο λόγο διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης την έλλειψη κερδοφορίας.

Περίπου 450.000 άτομα βρίσκονταν στα αρχικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης). --ενώ ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι πως υπάρχει σημαντική αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και αμβλύνεται το σχετικό χάσμα μεταξύ των δυο φύλων.

Για πρώτη φορά από όταν ξεκίνησε η σχετική έρευνα στην Ελλάδα, οι γυναίκες αποτελούν το 44% του συνόλου των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα επιχειρηματικά εγχειρήματα στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ενώ ενισχύθηκαν τα εγχειρήματα με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015 σημειώνεται εκτίναξη του ποσοστού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ (12%), και ταυτόχρονα το υψηλότερο στην Ευρώπη. Θετικά αξιολογείται η άνοδος του ποσοστού των εγχειρημάτων που αφορούν στη μεταποίηση (21,7%), σε επίπεδο υψηλότερο μάλιστα από το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (19,4%).

Αν και υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, που ξεκίνησε η κρίση, η επιχειρηματικότητα «ανάγκης», παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Βασικό είναι και το συμπέρασμα πως η έναρξη επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτεί διπλάσιο αρχικό κεφάλαιο (30.000 ευρώ) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο (16.400 ευρώ). Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) και οικογένεια είναι οι κύριες πηγές άντλησης χρηματοδότησης των επίδοξων επιχειρηματιών.

Η ρηχότητα, η εσωστρέφεια και η μικρή συμβολή στην απασχόληση, παραμένουν βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα., ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι δυσμενέστερο στη χώρα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καινοτομίας.

Σε επίπεδο – ρεκόρ το ποσοστό του πληθυσμού που δεν διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα για τους επόμενους 6 μήνες
πηγη enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]