Όλγα Γεροβασίλη στα Γρεβενά: Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το κράτος και την πολιτική στη συνείδηση του λαού
Ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Γρεβενών για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Είναι ξεχωριστή χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην πόλη σας, μια ανάσα από την ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, με γέφυρα τα Γρεβενά, έχουν άρρηκτα συνδεδεμένη μεταξύ τους ιστορία, παρόμοιο οικονομικό και παραγωγικό ανάγλυφο, κοινή ανθρωπογεωγραφία, με ανθρώπους φίλεργους, που προσδοκούν, ελπίζουν και αγωνίζονται.
Ανθρώπους που και στα πιο δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της ιστορίας δεν το έβαλαν ποτέ κάτω.
Θέλω,επίσης, να ξεκαθαρίσω από την αρχή –παρά τα όσα περί του αντιθέτου θρυλούμενα από τα διάφορα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης– ότι, πρώτον, δεν είμαι εδώ να σβήσω κεράκια κυβερνητικών γενεθλίων και, δεύτερον, η παρουσία μου –όπως και άλλων κυβερνητικών στελεχών ανά την Ελλάδα αυτές τις μέρες– δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τάχα μου και δήθεν προεκλογικά σχέδια.
Είμαι εδώ με αφορμή των δυο χρόνων της πραγματικά δύσκολης αυτής προσπάθειας που καταβάλλεται από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ να βγει η χώρα μας από την κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει από τις πολιτικές δεκαετιών των άλλοτε κραταιών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Είμαι εδώ για να μιλήσουμε, να σας ακούσω και να με ακούσετε, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να βάλουμε προτεραιότητες, να ξεδιαλύνουμε φήμες, να λύσουμε παρεξηγήσεις, να ανταλλάξουμε γνώμες και προβληματισμούς, να σας πείσω και να με πείσετε για θέσεις και αντιθέσεις, να σχεδιάσουμε το ναύλο κοινής πλεύσης.
Εν ολίγοις, να ξεκαθαρίσουμε όσα θέματα μπορούμε περισσότερα, μακριά από τις φωνές και τα πάνελ των τηλεοπτικών παραθύρων και τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων και του διαδικτύου.
Να οργανώσουμε και να επικαιροποιήσουμε τους στόχους και τις δεσμεύσεις μας για το παρόν και το μέλλον μας, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Θεωρώ ότι για να μπορέσουμε καλύτερα να κατανοήσουμε το επί μέρους πρέπει να το εξετάζουμε μέσα στο γενικό.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, πριν μπω στα κυρίως δικά μας, να πω δυο μόνο κουβέντες, για το συνολικότερο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις όποιες προσπάθειες για να ανασυντάξουμε την οικονομία της χώρα μας και να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αναπνεύσει.
Το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό στερέωμα, έχοντας αναθέσει την αρχιτεκτονική του στην παράνοια ενός ακραίου από κάθε άποψη φιλελευθερισμού, παρουσιάζει ρωγμές από παντού.
Η τεράστια ανισοκατανομή του πλούτου –το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει στην κατοχή του τον μισό ιδιωτικό πλούτο του κόσμου– δεν έχει σε καμιά περίπτωση ηθικό έρεισμα στις λαϊκές τάξεις.
Το τρομακτικό φαινόμενο της οικονομικής συρρίκνωσης και φτωχοποίησης όλο και περισσότερων πληθυσμιακών τμημάτων δεν διαπιστώνεται μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον πλανήτη.
Η κατάσταση αυτή της νεοφιλελεύθερης παράνοιας όχι μόνο δεν έχει ηθικά ερείσματα στον κανονικό κόσμο αλλά έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη.
Έχει καταντήσει πολιτικά και ανθρωπιστικά όχι ανήθικη πρόταση, αλλά ανήθικη πρόκληση.
Δεν νοείται, αγαπητές φίλες και φίλοι, πολιτικό δημοκρατικό σύστημα χωρίς ηθική τεκμηρίωση.
Δεν υπάρχει δημοκρατία, αν τα οφέλη της ανάπτυξης δεν κατανέμονται δίκαια, δεν τηρούνται οι κοινωνικές μέριμνες, δεν ενισχύεται το κοινωνικό κράτος.
Πρέπει, λοιπόν, αυτό το υφαντό της οικονομικής κατάστασης κάποια στιγμή να αλλάξει τρόπο ύφανσης.
Οι διεθνείς θεσμοί διακυβέρνησης θα πρέπει να το πάρουν λίγο αλλιώς το τιμόνι, διότι με τον τρόπο που το πάνε οδηγούμαστε όλο και σε μεγαλύτερη ύφεση και σε ύδατα επικίνδυνα.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη, και μέσα στο πλαίσιο αυτό, παρά την πολιτική εμπειρία αιώνων, δείχνει μειωμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά και μοιάζει να έχει χάσει το βηματισμό και το στόχο της.
Η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που έχουν επιβάλει ακραίοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι μπορεί να τινάξει το καπάκι της κατσαρόλας.
Από όλες τις χώρες τις ΕΕ έρχονται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά μηνύματα–σημάδια που λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άλλο δρόμο, πρέπει να αλλάξει συντεταγμένες, σε μια πιο φιλολαϊκή κατεύθυνση.
Στη χώρα μας πριν δυο χρόνια, οι έλληνες πολίτες, μεσούσης της κρίσης, μην υποκύπτοντας στους πλείστους όσους ανάλγητους εκβιασμούς ασκήθηκαν πάνω τους και έχοντας συναίσθηση ότι η πολιτική είναι να λύνει ανισώσεις και όχι εξισώσεις, έκριναν ότι η αριστερά, εκπροσωπούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να αντισταθεί στον δημοσιονομικό και οικονομικό στραγγαλισμό του ελληνικού λαού από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, να περισώσει την κατάσταση, να ανακάμψει η πατρίδα μας οικονομικά και κοινωνικά, να τηρηθούν τα δημοκρατικά συμπεφωνημένα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ πράγματι, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και ως εκ τούτου την έλλειψη βιωμένης εμπειρίας, προσπάθησε να βρει γρήγορα το βηματισμό της.
Με διαπραγματευτική αποφασιστικότητα, δρομολόγησε την επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών προβλημάτων, επιχειρώντας ταυτόχρονα να σπάσει αποστήματα που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία.
Να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από εκτροπές και παθογένειες των πρόσφατων δεκαετιών, με σύγχρονο και δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με ανασύνταξη των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης για να υπηρετούν πραγματικά τον πολίτη και τις ανάγκες της χώρας. Με αρχές και κανόνες στην οικονομία που να κινητοποιούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επενδύσεις, με μια έντιμη πολιτική παιδεία. Έτσι ώστε η κοινωνία να επιθυμεί να αισθάνεται την ανάσα του κράτους και όχι να δυσφορεί.
Πρώτο μας μέλημα ήταν να προστατεύσουμε τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους.
Ως εκ τούτου πήραμε μέτρα καταρχήν για την ανακούφιση των ασθενέστερων με το πρόγραμμα για την κοινωνική αλληλεγγύη, το οποίο συνεχίζεται πιο ενισχυμένο με επιπλέον πόρους και εργαλεία.
Στην Υγεία, καταργήθηκε το απαράδεκτο επί πληρωμή «εισιτήριο» για τα νοσοκομεία που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά και εξασφαλίσαμε τη πρόσβαση στις δημόσιες δομές για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, που είναι τα μεγάλα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στην Παιδεία, με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 2,85% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, άνοιξαν στην ώρα τους και τα παιδιά είχαν δασκάλους και βιβλία.
Στον τομέα της εργασίας, δίνουμε τη μάχη καθημερινά για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και της «μαύρης» εργασίας. Καθιερώσαμε το εργόσημο, μέτρο με ξεχωριστή από κάθε άποψη σημασία, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και γενικότερα στην ύπαιθρο.
Στον αγροτικό τομέα –είχατε πρόσφατα την ευκαιρία να συζητήσετε με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης που ήταν εδώ πριν λίγες μέρες– λύσαμε ή δρομολογήσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα του αγρο-κτηνοτροφικού τομέα.
Πετύχαμε σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μέγιστη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που ξεπερνά το 95%.
Καταβλήθηκαν για πρώτη φορά έγκαιρα οι πληρωμές και οι ενισχύσεις χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς. Και μέσα στον ίδιο χρόνο καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Και το πιο σημαντικό, η ύπαιθρος, με τα διάφορα προγράμματα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, αναδεικνύεται βασικός πυλώνας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, χορηγήθηκε –προκαλώντας θλίψη, μελαγχολία και ψυχική κατάπτωση στο Μητσοτάκη και αδιαφορώντας για την αγανάκτηση των ακραίων κύκλων των δανειστών– το έκτακτο βοήθημα 630 εκατ. ευρώ σε ενάμιση και πλέον εκκατομύριο συνταξιούχους με αποδοχές μέχρι 850 ευρώ.
Καταργήσαμε δια νόμου την ποινική δίωξη και την προσωποκράτηση των αυτοαπασχολουμένων λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εφαρμόστηκε η ρύθμιση 100 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αλλάξαμε εκ θεμελίων τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθιερώνοντας πλήρως διαφανείς κανόνες για όλους και όχι μοίρασμα μεταξύ των «δικών μας παιδιών» και «ημετέρων» –και ούτε, όπως συνέβαινε παλιά, η διαχείριση των προγραμμάτων να την καρπώνονται 8-10 επενδυτές.
Αναπροσανατολίσαμε την κατεύθυνση των κονδυλίων κυρίως προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κλάδους που μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Τα βάλαμε μεθοδικά, χωρίς ενδοιασμούς, δισταγμούς και φόβους, με τη διαπλοκή και τη διαφθορά και η μάχη έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς.
Οι λίστες της φοροδιαφυγής, που αγνοούσαν επιδεικτικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ελέγχονται, με αποτέλεσμα να έχουν εισρεύσει στα ταμεία 1 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «φέρει» μόλις 23 εκατ. ευρώ.
Υποθέσεις όπως της Novartis ή του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν κρύβονται σε υπουργικά συρτάρια, αλλά έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, φανέρωσε σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό το διαχρονικό «μεγάλο φαγοπότι» των θαλασσοδανείων που είχε στηθεί από το πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, για πρώτη φορά αναγκάστηκε όλο το πολιτικό σύστημα να ομολογήσει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να αδειοδοτηθούν και, παρόλα τα προσκόμματα και τις αναβολές που δημιουργήθηκαν, να είστε βέβαιοι ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και θα μπει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας που υπονόμευσε για πολλά χρόνια το δημόσιο συμφέρον.
Στον τομέα της διοικητικής ανασυγκρότησης, την ευθύνη του οποίου ανέλαβα πριν από λίγους μήνες, στόχος μας είναι μια διοίκηση που να χαρακτηρίζεται από την διαφάνεια, την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα, σύγχρονη και ανοιχτή στον πολίτη και τις συμμετοχικές διαδικασίες.
Θέλουμε το 2017 να είναι έτος εφαρμογής τέτοιων μεταρρυθμιστικών τομών που να αλλάξουν σύντομα όλη την εικόνα του Δημοσίου.
Αυτήν την περίοδο είμαστε στην φάση κατάρτισης των οργανισμών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και των οργανογραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.
Με τους νέους οργανισμούς θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος υπάλληλος βρίσκεται σε ποια θέση και ποια ακριβώς είναι η εργασία του.
Θα γνωρίζουμε πού «χωλαίνει» η διοίκηση, πού απαιτείται νέο προσωπικό και πού ενδεχομένως υπάρχει υπερκάλυψη των θέσεων.
Δρομολογούμε, σε συνέργεια με όλους τους φορείς, απλουστεύσεις διαδικασιών προκειμένου να μην χρειάζεσαι 20 δικαιολογητικά και άλλες τόσες υπογραφές για να διεκπεραιώσεις μια υπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται πράξη και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και ψηφιακή διακίνηση εγγράφων, προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να μην σπαταλώνται ατέλειωτες ώρες εργασίας.
Ο στόχος ήταν και είναι ένας: Να πάψει επιτέλους ο πολίτης να ταλαιπωρείται και να μπορεί να κάνει με παραγωγική αξιοπρέπεια τη δουλειά του.
Μέσα στο περιβάλλον αυτό είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ως μαχητές της πρώτης γραμμής, την ανθρωπιστική, προσφυγική κρίση.
Δεν θέλω να μπω σε σχόλια για τα όσα λέγονται στα διαφόρα μέσα διάδοσης αντικυβερνητικής εμπάθειας.
Έχοντας, όμως, πλήρη επίγνωση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας, οι έλληνες πολίτες, εμείς, σταθήκαμε όλοι μας στο ύψος των αρχέγονων παραδόσεών μας, δώσαμε μαθήματα ήθους και ανθρωπιστικής αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Τα δυο αυτά χρόνια, τα δυο πάλαι ποτέ ισχυρά πολιτικά κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ό,τι περισώθηκε ως σκιά του εαυτού της από την πρώτη και ό,τι απόμεινε από το δεύτερο, αντί να εργασθούν ως υπεύθυνες αντιπολιτευτικές δυνάμεις για να βγει η χώρα από την αφόρητη κατάσταση, στην οποία από την δική τους πολιτική είχε περιέλθει, το μόνο που έκαναν ήταν –θα τολμούσα να πω– με διεστραμμένη ευφυΐα, να απεργάζονται τρόπους για να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης και, εν τέλει, να εξυπηρετήσουν τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών.
Ο διάλογος, η συνεργασία και η συνεννόηση με την κυβέρνηση ήταν πάντα και είναι εκτός ατζέντας.
Η ΝΔ, μαθημένη επί δεκαετίες με το πολύτροπο πνεύμα της να μηχανεύεται μεθόδους και τεχνάσματα για να έχει την εξουσία, επιδεικνύει αυτιστικά αντανακλαστικά σε ένα κόσμο που αλλάζει και δεν λέει να πάρει είδηση, να καταλάβει το καινούργιο.
Αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να αντιληφθεί ότι τέλειωσαν εκείνα που ήξερε, να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.
Αρνείται να καταλάβει ότι η αριστερά δεν είναι πλέον κομματική ασημαντότητα, αλλά κυβέρνηση, ότι τα παλιά μονοκομματικά συστήματα έχουν σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη και το πολιτικό περιβάλλον έχει αλλάξει.
Οι έλληνες πολίτες, με την κοινωνική, οικονομική και πολιτική εμπειρία που έζησαν και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, δεν είναι πλέον θύματα διλημμάτων και εκβιασμών.
Οι δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα αρκούν για μαρτυρίες.
Είναι ως εκ τούτου η στιγμή ο παλιός πολιτικός κόσμος και πρωτίστως η ΝΔ να ξεμάθει από τα παλιά και να προσαρμοστεί στα καινούργια.
Φίλες και φίλοι,
Το διάστημα αυτό ο ελληνικός λαός επέδειξε αντοχή σε συνθήκες υψηλών πιέσεων και βοήθησε την κυβέρνηση στο έργο της.
Όμως, χαρακτηριστικό των εξαιρετικών καταστάσεων είναι το βραχύ σχετικά χρονικό διάστημα.
Είναι κάποια στιγμή που τα πράγματα πρέπει να επανέρχονται στη ομαλότητα.
Γιατί, ο χρόνος είναι πολύτιμος και η σπουδαιότητα του χρόνου δεν έχει ανακαλυφθεί από τους τραπεζίτες, αλλά από τον λαό.
Εκείνο, λοιπόν, που επείγει σήμερα είναι η γρήγορη μετάβαση σε ένα περιβάλλον, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί αναπτύσσει τις παραγωγικές και δημιουργικές του δραστηριότητες και να ζει με ασφάλεια την καθημερινή του ζωή.
Και γι αυτό ανανεώνουμε εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας.
Ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη γενναιότητα τα δύσκολα αυτά χρόνια και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το κράτος και την πολιτική στη συνείδησή του.
Αυτό θα γίνει μόνο αν ανακάμψει γρήγορα η πατρίδα μας, οικονομικά και κοινωνικά, και τηρούνται τα δημοκρατικά συμπεφωνημένα.
Πρέπει διαρκώς να κρατούμε με ευλάβεια την αρχή ότι αυτόν το λαό έχουμε και για τα εύκολα και για τα δύσκολα, με αυτόν πρέπει να πορευτούμε και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τον απογοητεύσουμε.
Σας ευχαριστώ και να είστε καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.