[Kόσμος]Η Βρετανία απειλεί την ΕΕ αν αποτύχει το σχέδιο για το Brexit

Η Βρετανία προειδοποίησε την Κυριακή (15 Ιανουαρίου) ότι θα μπορούσε να υποσκάψει οικονομικά την ΕΕ εάν δεν μπορέσει να κρατήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και τον έλεγχο της μετανάστευσης, ενώ την ίδια ώρα η πρωθυπουργός Τερέσα Μέι ετοιμάζει την σημαντική της ομιλία για την στρατηγική που θα ακολουθήσει αναφορικά με το Brexit.

Η Βρετανία θα αναγκαστεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική εάν αποκλειστεί από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φίλιπ Χάμοντ. Η παρέμβαση έγινε ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Μέι σχεδιάζει ένα ξεκάθαρο διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αναφερθεί στην στρατηγική της για το Brexit στην πολύ σημαντική ομιλία της που θα εκφωνήσει την Τρίτη. Η Μέι έχει ως στόχο να δρομολογήσει δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από την ΕΕ σύμφωνα με τη διαδικασία εξόδου (άρθρο 50) μέχρι το τέλος του Μαρτίου, αν και υπάρχει μια νομική εκκρεμότητα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Έχει βρεθεί υπό πίεση να αποκαλύψει τις προτάσεις της για τις συνομιλίες που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση Βρετανίας και της ΕΕ. Παρόμοια ρεπορτάζ σε αρκετές εβδομαδιαίες εφημερίδες αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένη να δεχθεί το λεγόμενο «σκληρό Brexit»: με την έξοδο από την ενιαία αγορά, την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης από την ΕΕ.

Μετά τα δημοσιεύματα, η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το κραχ του Οκτωβρίου του 2016, όταν στερλίνα είχε πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 31 ετών στα $ 1,1841. Το νόμισμα της Βρετανίας έκτοτε ανέκαμψε περίπου στο $ 1.20, αλλά έχει χάσει σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Κόκκινη γραμμή για το μεταναστευτικό

Ο Χάμοντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί αναφορικά με το κύριο μήνυμα του δημοψηφίσματος: αναχαίτιση της ροής μεταναστών από την ΕΕ.

Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Βρετανία και να εργάζονται εκεί – αλλά η συζήτηση ήταν πάνω από το δικαίωμα στην εργασία, τη διευθέτηση και τη δημιουργία επιχειρήσεων, είπε. «Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους να έρθουν και να εργαστούν στην οικονομία μας έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών. Αλλά, για την απουσία ελέγχου, «Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι το Λονδίνο ήταν έτοιμο να περάσει δραστικές μειώσεις σε φόρους για να εξασφαλίσει ότι επιχειρήσεις με έδρα τη Βρετανία θα παραμείνουν ανταγωνιστικές στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών από την ΕΕ. Ο Χάμοντ είπε ότι ήθελε η Βρετανία να παραμείνει μια καθόλα Ευρωπαϊκή οικονομία σε θέματα φορολόγησης και κανονισμών.

Ωστόσο, το Λονδίνο θα πρέπει να αλλάξει πορεία, «αν είμαστε αναγκασμένοι», προκειμένου να «ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά του». «Οι Βρετανοί δεν πρόκειται να τα παρατήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι «θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε το οικονομικό μας μοντέλο και θα πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο μας για να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Και μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι τα σχέδια της κυβέρνησης φαίνονται σαν μια απερίσκεπτη «συνταγή για κάποιο είδος εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη».

Έκκληση να σταματήσουν οι «προσβολές»

Στην ομιλία της την Τρίτη, η Μέι θα ζητήσει από τη Βρετανία να ενωθεί και να υποστηρίξει το Brexit, ζητώντας ένα τέλος στις «προσβολές» και τη «μνησικακία» μεταξύ των οπαδών του «όχι» και του «ναι», δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Η ομιλία θα ζητήσει από τη Βρετανία να «αφήσει πίσω της τις παλιές διαιρέσεις, και να ενωθεί για να κάνει το Brexit να πετύχει», ανέφερε το γραφείο της.

Η Μέι έχει αποκαλύψει λίγα πράγματα μέχρι στιγμής σχετικά με τη διαπραγματευτική θέση της. Η εφημερίδα Sunday Telegraph μετέφερε τα ακριβή λόγια μιας κυβερνητικής πηγής: «Εργάζεται πυρετωδώς. Ο λαός θα μάθει ότι όταν είπε «Brexit σημαίνει Brexit», το εννοούσε στην πραγματικότητα». Ο Χάμοντ δήλωσε ότι αναμένει να ξεκινήσει «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» λίγες εβδομάδες μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

«Φιλοδοξούμε να το κάνουμε αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε, και «κινούμαστε απρόσκοπτα» στο νέο καθεστώς το 2019, αν και θα μπορούσε να υπάρξει μια «ενδιάμεση περίοδο» πριν. ΟΙ bookmakers πιστεύουν ότι η Μέι δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά της προηγούμενης απόφαση ότι δεν μπορεί να το πράξει χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε το Σάββατο (14 Ιανουαρίου) ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επίγνωση του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία αναμένονται να είναι πολύ σκληρές
Εuractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]