Όλγα Γεροβασίλη: Η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπήσεις
Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Αγγελική Λάζου
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία με την ψήφο των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ κέρδισε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους»
Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει με τη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με αιχμή το ταξίδι στο Βερολίνο και χαρακτηρίζει «αδιανόητο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας ευρωπαϊκής χώρας, να συνομιλεί με πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος και αρχηγό κυβέρνησης στο εξωτερικό, με μοναδικό σκοπό να διαβάλει την κυβέρνηση της ίδιας του της χώρας».
«Ακυρώνοντας κάθε λογική, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για τις «υπερβολικές απαιτήσεις» των δανειστών φταίμε εμείς», τονίζει η κ.Γεροβασίλη και συμπληρώνει: «Τι άλλο έκανε ο αρχηγός της ΝΔ στη Γερμανία; Εμφανίστηκε ως εν αναμονή πρωθυπουργός, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Κι ενώ κατηγόρησε για τα πάντα την ελληνική κυβέρνηση –μιλώντας για επτά χρόνια κρίσης λες και αυτός είναι άμοιρος ευθυνών ως υπουργός –για τις εκλογές που εδώ ζητά κάθε τρεις και λίγο, ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν είπε κουβέντα».
Για το αυριανό κρίσιμο Eurogroup, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και η λογική, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία. «Παραλογισμοί πάσης φύσεως, εμμονές και εγωισμοί, πολιτικά πείσματα και εκβιασμοί, σχεδιασμοί για ολοκληρωτικά ηττημένους, δεν έχουν ούτε χώρο, ούτε χρόνο επί του προκειμένου».
Όλο και περισσότεροι πολιτικοί και οικονομολόγοι, πρώτης γραμμής, στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή στοιχίζονται με την Ελλάδα, λέει η κ. Γεροβασίλη και αφήνει αιχμές για τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις : «Όσον αφορά αυτούς που επιμένουν, ως τέττιγες το φθινόπωρο, να επαναλαμβάνουν με τη μονότονη κουστωδία τους τα περί Grexit, να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και μετά από μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση».
Στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, απαντά ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα, επιδιώκοντας μια συμφωνία σε όλο το πακέτο. «Αν η ελληνική κυβέρνηση κρατάει αυτή τη διαπραγματευτική στάση, τηρώντας κάποιες σταθερά αμετακίνητες κόκκινες γραμμές, είναι γιατί θέλουμε πράγματι να βγούμε από αυτή την κατάσταση με την κοινωνία όρθια», απαντά η υπουργός.
Η κ. Γεροβασίλη χαρακτηρίζει ουσιαστικές τις θετικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στο πεδίο της οικονομίας και τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθούν και στη ζωή των πολιτών, καταρχήν στους ασθενέστερους. «Οι Έλληνες πολίτες διαπιστώνουν μέρα τη μέρα ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο και αγρυπνούν να αποτρέψουν τα σχέδια όσων καιροφυλακτούν να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς που χρεοκόπησε τη χώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ερωτηθείσα για το αν η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αν αυτό απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες απαντά: «Η χώρα έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάτασης, το οποίο εκφράζεται στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», ενώ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κατηγορηματική: «Η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και ως εκ τούτου νομιμοποιείται να εξαντλήσει την τετραετία».
Αναφορικά με την απογοήτευση των πολιτών, όπως κατεγράφη στην τελευταία δημοσκόπηση, δήλωσε σκωπτικά: «Η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία με την ψήφο των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ κέρδισε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».
Σε ερώτηση εάν η δημόσια διοίκηση μπορεί να καταστεί πιο φιλική για τους πολίτες ή αν εξακολουθεί να διατηρεί τα χαρακτηριστικά
του πελατειακού κράτους, απαντά: «Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης και σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα είναι ορατά στον κάθε πολίτη». Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογραμμίζει ότι μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία με τα νέα ψηφιακά συστήματα που προωθούνται και επαναλαμβάνει ότι ο στόχος παραμένει η οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων.
«Είναι μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικές και στέρεες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Διαπραγματευόμαστε στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε εξίσου μεγάλες μάχες πρώτης γραμμής στο εσωτερικό της χώρας. Και έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε καμία μάχη».
Αναλυτικά η συνέντευξη στο ΑΠΕ
Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να αναγνωριστούν από όλους οι θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και με τον Πόουλ Τόμσεν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του, με ποιες προσδοκίες μπαίνει σε περίπου 24 ώρες η ελληνική πλευρά σε ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup;
Όλγα Γεροβασίλη: Με τις προσδοκίες της λογικής. Της νηφάλιας και καθαρής λογικής που λέει ότι αυτό το επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με την Ελλάδα, που κάποιοι κύκλοι θέλουν να το πάνε στα άκρα, είναι καιρός να σταματήσει. Δεν ωφελεί πια κανέναν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν, και νομίζω πως το έχουν καταλάβει, ότι πρέπει να δουν το συνολικό κάδρο και όχι στιγμιότυπα, μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς στενόμυαλων στρατηγικών και βραχύπνοων συμφερόντων.
Παραλογισμοί πάσης φύσεως, εμμονές και εγωισμοί, πολιτικά πείσματα και εκβιασμοί, σχεδιασμοί για ολοκληρωτικά ηττημένους, δεν έχουν ούτε χώρο ούτε χρόνο επί του προκειμένου. Ο ελληνικός λαός έκανε υπέρμετρες θυσίες με εξαιρετική αξιοπρέπεια. Είναι η ώρα να του το αναγνωρισθεί. Στόχος μας είναι να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία, που θα επιτρέψει στη συνέχεια να προχωρήσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι η πολιτική, από όλες τις πλευρές, θα βρει τον πραγματικό της εαυτό και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Κατά την επίσκεψη του την Τετάρτη στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης επανέφερε στο προσκήνιο συζητήσεις περί Grexit. Διαπιστώνουμε μια απόσταση μεταξύ καλών προθέσεων και λύσεων με τον αντίκτυπο να είναι αρνητικός για τη χώρα. Ποια είναι η ερμηνεία που δίνετε;
Όλγα Γεροβασίλη: Αρκεί μια διαγώνια ματιά στα καθημερινά δημοσιεύματα των ΜΜΕ για να διαπιστώσει κανείς ότι όλο και περισσότεροι πολιτικοί και οικονομολόγοι πρώτης γραμμής στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή στοιχίζονται με την Ελλάδα.
Ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τοποθετούνται ανοιχτά και ξεκάθαρα πως «όποιος φλερτάρει με το Grexit, παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις μόλις προχθές δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Αθήνα είναι σε καλό δρόμο» και κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν μια τελική προσπάθεια να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ακόμη για μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση. Ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε αυτό ακριβώς το οποίο τείνει πλέον να γίνει κοινή πεποίθηση, πλην ολίγων αμετανόητων. Το ότι πράγματι η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της ευρωζώνης, δεν είναι ένα απλό ρητορικό σχήμα, αλλά μια αναντίρρητη πολιτική αλήθεια.
Όσον αφορά αυτούς που στην εγχώρια σκηνή επιμένουν, ως τέττιγες το φθινόπωρο, να επαναλαμβάνουν με την μονότονη κουστωδία τους τα περί Grexit, να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και μετά από μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση.
Η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν και της ΕΛΣΤΑΤ, μετά από 7 χρόνια ύφεσης φαίνεται να μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μεταξύ των άλλων μεγεθών καταγράφεται σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας και αύξηση των επενδύσεων. Πότε εκτιμάτε ότι τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών;
Όλγα Γεροβασίλη: Οι αισιόδοξες αυτές διαπιστώσεις είναι σημάδια για την αναπτυξιακή πορεία στην οποία αρχίζει πλέον να μπαίνει η οικονομία μας. Οι αλλαγές που πετυχαίνουμε είναι ουσιαστικές και όχι ευκαιριακές. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το οικονομικό και επενδυτικό ανάγλυφο στη χώρα μας θα βελτιωθεί με γεωμετρική πρόοδο. Ως εκ τούτου, είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθούν στη ζωή ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας, ξεκινώντας αυτήν τη φορά από τους ασθενέστερους και όχι από εκείνους που, επί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έκαναν ότι μπορούσαν να γίνουν Κροίσοι με την κρίση, αρνούμενοι να συνεισφέρουν αναλογικά στα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι έλληνες πολίτες διαπιστώνουν μέρα τη μέρα ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο και αγρυπνούν να αποτρέψουν τα σχέδια όσων καιροφυλακτούν να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς που χρεοκόπησε τη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Αφορολόγητο και συντάξεις μπαίνουν εκ νέου στον Προκρούστη, ενώ και η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων παραμένει στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο πως θα επιτύχετε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια; Και μπορείτε να απαντήσετε με σιγουριά ότι τελειώσαμε με τα μέτρα λιτότητας;
Όλγα Γεροβασίλη: Θα έλεγα ας μην προτρέξουμε με υποθέσεις, συμπεράσματα και ερμηνείες. Μην ξεχνάτε όμως ότι και στην πρώτη αξιολόγηση πολλοί προφήτευαν τον Αρμαγεδδώνα, όμως η κυβέρνηση χειρίστηκε με αποφασιστικότητα την κατάσταση και η ελληνική οικονομία συνέχισε τη θετική της πορεία, μπήκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους και καταφέραμε μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα, επιδιώκοντας μια συμφωνία σε όλο το πακέτο. Δεν μπορούν να γίνονται κρίσεις για πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί. Επομένως, ας περιμένουμε να κλείσει η αξιολόγηση και μετά ας κάνουμε κρίνουμε το αποτέλεσμα.
Αν η ελληνική κυβέρνηση κρατάει αυτή τη διαπραγματευτική στάση, τηρώντας κάποιες σταθερά αμετακίνητες κόκκινες γραμμές, είναι γιατί θέλουμε πράγματι να βγούμε από αυτή τη κατάσταση με την κοινωνία όρθια.
Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που το καλοκαίρι του 2015 διαπραγματεύτηκε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, όπερ σημαίνει λιγότερη λιτότητα, σε σχέση με τα πλεονάσματα 4,5% που υπέγραφε η ΝΔ. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση του 2015, σήμερα –με βάση τις υπογραφές του κ. Σαμαρά– ο Έλληνας φορολογούμενος θα πλήρωνε 13 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους σε μία διετία.
Αντί να κάνει την αυτοκριτική της, η ΝΔ σήμερα ζητά και τα ρέστα, ζητά κι άλλες περικοπές δαπανών, χωρίς ασφαλώς να λέει ξεκάθαρα από πού πρέπει να γίνουν αυτές οι περικοπές. Έχουμε τελειώσει με αυτές τις συνταγές.
Από το 2010 με αλλεπάλληλες εκλογές, διαφορετικές κυβερνήσεις και με 3 μνημόνια η χώρα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Τι πιστεύετε ότι φταίει; Γιατί Ιρλανδία και Κύπρος εφήρμοσαν το πρόγραμμα και βγήκαν από την επιτροπεία και η Ελλάδα δεν μπορεί;
Όλγα Γεροβασίλη: Καταρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια μετά την Ελλάδα, μολονότι και εκείνες είχαν βαρύτατες συνέπειες, εφάρμοσαν διαφορετικά προγράμματα σε διαφορετικές οικονομικές και δημοσιονομικές καταστάσεις καθώς και περιβάλλον διοίκησης.
Σε ό,τι μας αφορά, θα θυμίσω μια κινεζική παροιμία που λέει ότι «λίγα εκατοστά να βγεις από το δρόμο σου θα βρεθείς χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό σου». Σκέψου να σου επιβάλουν από την αρχή να πας σε λάθος δρόμο. Κι αν μέχρι χθες το απέκρυβαν, τώρα τουλάχιστον το ομολογούν κάποιοι από αυτούς που πήραν λανθασμένες αποφάσεις και επέμειναν σε αυτές για χρόνια.
Μόλις πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι το 2010, ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, προειδοποιούσε τον κ. Τόμσεν πως το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριείχε πολύ σοβαρούς κινδύνους, εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούσε και πως θα ξέφευγε από την πορεία του, ακόμη κι αν υπήρχε πλήρης συμμόρφωση.
Η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή ήταν τέτοια που απαγόρευε κάθε προοπτική ανάκαμψης για την Ελλάδα, η οποία αφενός θυσιάστηκε για να σωθούν μεγάλες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, αφετέρου αντιμετωπίστηκε ως «πειραματόζωο» για τους ιδεολόγους της ακραίας λιτότητας.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην κανονικότητα, αλλά όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εφάρμοζαν υποτακτικά λάθος συνταγές, αποστερώντας από την κοινωνία κάθε προοπτική ανάκαμψης. Το μόνο για το οποίο πάλεψαν ήταν να μείνει απείραχτο το σύστημα της διαπλοκής που τις στήριζε.
Η πολιτική ευρύτερων συμμαχιών και συναινέσεων για να αποκτήσει η χώρα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάταξης είναι εκτός των πλάνων της κυβέρνησης; Θα ήταν προτιμότερο τελικά, όπως δήλωσε και ο Νίκος Φίλης, να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ και όχι με τους ΑΝΕΛ; Και πώς απαντάτε στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές χθες;
Όλγα Γεροβασίλη: Η χώρα έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάτασης, το οποίο εκφράζεται στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και ως εκ τούτου νομιμοποιείται να εξαντλήσει την τετραετία.
Με αφορμή, όμως, την ερώτησή σας θέλω να σταθώ στα όσα πρωτοφανή συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.
Την ώρα που ο αντιπρόεδρός της ΝΔ, εύχεται να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου δεν δίστασε, μεσούσης σκληρής διαπραγμάτευσης στη χώρα, να ρίξει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική πλευρά. Ακυρώνοντας κάθε λογική, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για τις «υπερβολικές απαιτήσεις» των δανειστών φταίμε εμείς. Έφτασε ακόμη και στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το προσφυγικό ζήτημα.
Τι άλλο έκανε ο αρχηγός της ΝΔ στη Γερμανία; Εμφανίστηκε ως εν αναμονή πρωθυπουργός, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Κι ενώ κατηγόρησε για τα πάντα την ελληνική κυβέρνηση –μιλώντας για επτά χρόνια κρίσης λες και αυτός είναι άμοιρος ευθυνών ως υπουργός–, για τις εκλογές που εδώ ζητά κάθε τρεις και λίγο, ενώπιον της γερμανίδας καγκελαρίου δεν είπε κουβέντα.
Για τη δε συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μάθαμε από διαρροές ότι ο κ. Μητσοτάκης του παρουσίασε το «μεταρρυθμιστικό» του πρόγραμμα, λες και θα κατέβει υποψήφιος με το CDU στις επικείμενες γερμανικές εκλογές.
Είναι πραγματικά αδιανόητο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας ευρωπαϊκής χώρας, να συνομιλεί με πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος και αρχηγό κυβέρνησης στο εξωτερικό με μοναδικό σκοπό να διαβάλει την κυβέρνηση της ίδιας του της χώρας.
Μέσα στην εβδομάδα δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, τα στοιχεία της οποίας καταγράφουν μεγάλη απογοήτευση στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Μέτρα και λιτότητα τους οδηγούν να γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση και συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα κοινωνικά ερείσματα ώστε να πάμε σε εκλογές το 2019 και όχι νωρίτερα;
Όλγα Γεροβασίλη: Ας μην ξαναλέμε πάλι τα ίδια γιατί γίνεται κουραστικό. Η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία με την ψήφο των πολιτών. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι κυβερνήσεις εκλέγονται και κρίνονται από το λαό. Να σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια η ΝΔ κέρδισε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους.
Η δημόσια διοίκηση είναι ο καθρέφτης του κράτους. Πείτε μας στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιο φιλικό έχει γίνει το Δημόσιο στους πολίτες; Πόσο τους σέβεται και δεν τους ταλαιπωρεί με γραφειοκρατία αλλά και σε ποιους τομείς του Δημοσίου θεωρείτε ότι έχουν γίνει ελάχιστα; Μετά από 3 μνημόνια εξακολουθούμε να έχουμε ένα πελατειακό ή ένα αξιοκρατικό κράτος;
Όλγα Γεροβασίλη: Έχουμε παρέμβει, έχουμε νομοθετήσει και έχουμε ξεκινήσει μεγάλες προσπάθειες ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης. Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης και σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα είναι ορατά στον κάθε πολίτη.
Με τα νέα ψηφιακά συστήματα που προωθούμε θα μπει τέλος στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρήκαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα, όπου οι υπηρεσίες δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρέπει ο πολίτης να μαζεύει πλήθος υπογραφών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Με την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή ενοποιούμε το σύστημα ώστε ο εξυπηρετούμενος πολίτης να διεκπεραιώνει με μια κίνηση τις υποθέσεις του.
Αντίστοιχης σημασίας τομές γίνονται με το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, τα οποία έχουν επίσης νομοθετηθεί και υλοποιούνται, με στόχο την οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων.
Είναι μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικές και στέρεες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Διαπραγματευόμαστε στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε εξίσου μεγάλες μάχες πρώτης γραμμής στο εσωτερικό της χώρας. Και έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε καμία μάχη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία με την ψήφο των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ κέρδισε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους»
Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει με τη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με αιχμή το ταξίδι στο Βερολίνο και χαρακτηρίζει «αδιανόητο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας ευρωπαϊκής χώρας, να συνομιλεί με πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος και αρχηγό κυβέρνησης στο εξωτερικό, με μοναδικό σκοπό να διαβάλει την κυβέρνηση της ίδιας του της χώρας».
«Ακυρώνοντας κάθε λογική, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για τις «υπερβολικές απαιτήσεις» των δανειστών φταίμε εμείς», τονίζει η κ.Γεροβασίλη και συμπληρώνει: «Τι άλλο έκανε ο αρχηγός της ΝΔ στη Γερμανία; Εμφανίστηκε ως εν αναμονή πρωθυπουργός, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Κι ενώ κατηγόρησε για τα πάντα την ελληνική κυβέρνηση –μιλώντας για επτά χρόνια κρίσης λες και αυτός είναι άμοιρος ευθυνών ως υπουργός –για τις εκλογές που εδώ ζητά κάθε τρεις και λίγο, ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν είπε κουβέντα».
Για το αυριανό κρίσιμο Eurogroup, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκφράζει την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και η λογική, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία. «Παραλογισμοί πάσης φύσεως, εμμονές και εγωισμοί, πολιτικά πείσματα και εκβιασμοί, σχεδιασμοί για ολοκληρωτικά ηττημένους, δεν έχουν ούτε χώρο, ούτε χρόνο επί του προκειμένου».
Όλο και περισσότεροι πολιτικοί και οικονομολόγοι, πρώτης γραμμής, στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή στοιχίζονται με την Ελλάδα, λέει η κ. Γεροβασίλη και αφήνει αιχμές για τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις : «Όσον αφορά αυτούς που επιμένουν, ως τέττιγες το φθινόπωρο, να επαναλαμβάνουν με τη μονότονη κουστωδία τους τα περί Grexit, να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και μετά από μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση».
Στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, απαντά ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα, επιδιώκοντας μια συμφωνία σε όλο το πακέτο. «Αν η ελληνική κυβέρνηση κρατάει αυτή τη διαπραγματευτική στάση, τηρώντας κάποιες σταθερά αμετακίνητες κόκκινες γραμμές, είναι γιατί θέλουμε πράγματι να βγούμε από αυτή την κατάσταση με την κοινωνία όρθια», απαντά η υπουργός.
Η κ. Γεροβασίλη χαρακτηρίζει ουσιαστικές τις θετικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στο πεδίο της οικονομίας και τονίζει ότι είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθούν και στη ζωή των πολιτών, καταρχήν στους ασθενέστερους. «Οι Έλληνες πολίτες διαπιστώνουν μέρα τη μέρα ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο και αγρυπνούν να αποτρέψουν τα σχέδια όσων καιροφυλακτούν να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς που χρεοκόπησε τη χώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ερωτηθείσα για το αν η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και αν αυτό απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες απαντά: «Η χώρα έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάτασης, το οποίο εκφράζεται στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», ενώ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κατηγορηματική: «Η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και ως εκ τούτου νομιμοποιείται να εξαντλήσει την τετραετία».
Αναφορικά με την απογοήτευση των πολιτών, όπως κατεγράφη στην τελευταία δημοσκόπηση, δήλωσε σκωπτικά: «Η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία με την ψήφο των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια η ΝΔ κέρδισε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».
Σε ερώτηση εάν η δημόσια διοίκηση μπορεί να καταστεί πιο φιλική για τους πολίτες ή αν εξακολουθεί να διατηρεί τα χαρακτηριστικά
του πελατειακού κράτους, απαντά: «Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης και σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα είναι ορατά στον κάθε πολίτη». Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογραμμίζει ότι μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία με τα νέα ψηφιακά συστήματα που προωθούνται και επαναλαμβάνει ότι ο στόχος παραμένει η οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων.
«Είναι μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικές και στέρεες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Διαπραγματευόμαστε στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε εξίσου μεγάλες μάχες πρώτης γραμμής στο εσωτερικό της χώρας. Και έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε καμία μάχη».
Αναλυτικά η συνέντευξη στο ΑΠΕ
Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να αναγνωριστούν από όλους οι θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και με τον Πόουλ Τόμσεν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του, με ποιες προσδοκίες μπαίνει σε περίπου 24 ώρες η ελληνική πλευρά σε ένα ακόμα κρίσιμο Eurogroup;
Όλγα Γεροβασίλη: Με τις προσδοκίες της λογικής. Της νηφάλιας και καθαρής λογικής που λέει ότι αυτό το επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με την Ελλάδα, που κάποιοι κύκλοι θέλουν να το πάνε στα άκρα, είναι καιρός να σταματήσει. Δεν ωφελεί πια κανέναν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν, και νομίζω πως το έχουν καταλάβει, ότι πρέπει να δουν το συνολικό κάδρο και όχι στιγμιότυπα, μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς στενόμυαλων στρατηγικών και βραχύπνοων συμφερόντων.
Παραλογισμοί πάσης φύσεως, εμμονές και εγωισμοί, πολιτικά πείσματα και εκβιασμοί, σχεδιασμοί για ολοκληρωτικά ηττημένους, δεν έχουν ούτε χώρο ούτε χρόνο επί του προκειμένου. Ο ελληνικός λαός έκανε υπέρμετρες θυσίες με εξαιρετική αξιοπρέπεια. Είναι η ώρα να του το αναγνωρισθεί. Στόχος μας είναι να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία, που θα επιτρέψει στη συνέχεια να προχωρήσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι η πολιτική, από όλες τις πλευρές, θα βρει τον πραγματικό της εαυτό και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Κατά την επίσκεψη του την Τετάρτη στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης επανέφερε στο προσκήνιο συζητήσεις περί Grexit. Διαπιστώνουμε μια απόσταση μεταξύ καλών προθέσεων και λύσεων με τον αντίκτυπο να είναι αρνητικός για τη χώρα. Ποια είναι η ερμηνεία που δίνετε;
Όλγα Γεροβασίλη: Αρκεί μια διαγώνια ματιά στα καθημερινά δημοσιεύματα των ΜΜΕ για να διαπιστώσει κανείς ότι όλο και περισσότεροι πολιτικοί και οικονομολόγοι πρώτης γραμμής στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή στοιχίζονται με την Ελλάδα.
Ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τοποθετούνται ανοιχτά και ξεκάθαρα πως «όποιος φλερτάρει με το Grexit, παίζει με τη διάσπαση της Ευρώπης». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις μόλις προχθές δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Αθήνα είναι σε καλό δρόμο» και κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν μια τελική προσπάθεια να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ακόμη για μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση. Ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε αυτό ακριβώς το οποίο τείνει πλέον να γίνει κοινή πεποίθηση, πλην ολίγων αμετανόητων. Το ότι πράγματι η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της ευρωζώνης, δεν είναι ένα απλό ρητορικό σχήμα, αλλά μια αναντίρρητη πολιτική αλήθεια.
Όσον αφορά αυτούς που στην εγχώρια σκηνή επιμένουν, ως τέττιγες το φθινόπωρο, να επαναλαμβάνουν με την μονότονη κουστωδία τους τα περί Grexit, να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο και μετά από μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση.
Η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν και της ΕΛΣΤΑΤ, μετά από 7 χρόνια ύφεσης φαίνεται να μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μεταξύ των άλλων μεγεθών καταγράφεται σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας και αύξηση των επενδύσεων. Πότε εκτιμάτε ότι τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των πολιτών;
Όλγα Γεροβασίλη: Οι αισιόδοξες αυτές διαπιστώσεις είναι σημάδια για την αναπτυξιακή πορεία στην οποία αρχίζει πλέον να μπαίνει η οικονομία μας. Οι αλλαγές που πετυχαίνουμε είναι ουσιαστικές και όχι ευκαιριακές. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το οικονομικό και επενδυτικό ανάγλυφο στη χώρα μας θα βελτιωθεί με γεωμετρική πρόοδο. Ως εκ τούτου, είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθούν στη ζωή ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας, ξεκινώντας αυτήν τη φορά από τους ασθενέστερους και όχι από εκείνους που, επί των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έκαναν ότι μπορούσαν να γίνουν Κροίσοι με την κρίση, αρνούμενοι να συνεισφέρουν αναλογικά στα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι έλληνες πολίτες διαπιστώνουν μέρα τη μέρα ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο και αγρυπνούν να αποτρέψουν τα σχέδια όσων καιροφυλακτούν να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς που χρεοκόπησε τη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Αφορολόγητο και συντάξεις μπαίνουν εκ νέου στον Προκρούστη, ενώ και η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων παραμένει στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο πως θα επιτύχετε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια; Και μπορείτε να απαντήσετε με σιγουριά ότι τελειώσαμε με τα μέτρα λιτότητας;
Όλγα Γεροβασίλη: Θα έλεγα ας μην προτρέξουμε με υποθέσεις, συμπεράσματα και ερμηνείες. Μην ξεχνάτε όμως ότι και στην πρώτη αξιολόγηση πολλοί προφήτευαν τον Αρμαγεδδώνα, όμως η κυβέρνηση χειρίστηκε με αποφασιστικότητα την κατάσταση και η ελληνική οικονομία συνέχισε τη θετική της πορεία, μπήκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους και καταφέραμε μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά μέτρα, επιδιώκοντας μια συμφωνία σε όλο το πακέτο. Δεν μπορούν να γίνονται κρίσεις για πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί. Επομένως, ας περιμένουμε να κλείσει η αξιολόγηση και μετά ας κάνουμε κρίνουμε το αποτέλεσμα.
Αν η ελληνική κυβέρνηση κρατάει αυτή τη διαπραγματευτική στάση, τηρώντας κάποιες σταθερά αμετακίνητες κόκκινες γραμμές, είναι γιατί θέλουμε πράγματι να βγούμε από αυτή τη κατάσταση με την κοινωνία όρθια.
Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που το καλοκαίρι του 2015 διαπραγματεύτηκε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, όπερ σημαίνει λιγότερη λιτότητα, σε σχέση με τα πλεονάσματα 4,5% που υπέγραφε η ΝΔ. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η διαπραγμάτευση του 2015, σήμερα –με βάση τις υπογραφές του κ. Σαμαρά– ο Έλληνας φορολογούμενος θα πλήρωνε 13 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους σε μία διετία.
Αντί να κάνει την αυτοκριτική της, η ΝΔ σήμερα ζητά και τα ρέστα, ζητά κι άλλες περικοπές δαπανών, χωρίς ασφαλώς να λέει ξεκάθαρα από πού πρέπει να γίνουν αυτές οι περικοπές. Έχουμε τελειώσει με αυτές τις συνταγές.
Από το 2010 με αλλεπάλληλες εκλογές, διαφορετικές κυβερνήσεις και με 3 μνημόνια η χώρα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Τι πιστεύετε ότι φταίει; Γιατί Ιρλανδία και Κύπρος εφήρμοσαν το πρόγραμμα και βγήκαν από την επιτροπεία και η Ελλάδα δεν μπορεί;
Όλγα Γεροβασίλη: Καταρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια μετά την Ελλάδα, μολονότι και εκείνες είχαν βαρύτατες συνέπειες, εφάρμοσαν διαφορετικά προγράμματα σε διαφορετικές οικονομικές και δημοσιονομικές καταστάσεις καθώς και περιβάλλον διοίκησης.
Σε ό,τι μας αφορά, θα θυμίσω μια κινεζική παροιμία που λέει ότι «λίγα εκατοστά να βγεις από το δρόμο σου θα βρεθείς χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό σου». Σκέψου να σου επιβάλουν από την αρχή να πας σε λάθος δρόμο. Κι αν μέχρι χθες το απέκρυβαν, τώρα τουλάχιστον το ομολογούν κάποιοι από αυτούς που πήραν λανθασμένες αποφάσεις και επέμειναν σε αυτές για χρόνια.
Μόλις πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι το 2010, ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, προειδοποιούσε τον κ. Τόμσεν πως το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριείχε πολύ σοβαρούς κινδύνους, εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούσε και πως θα ξέφευγε από την πορεία του, ακόμη κι αν υπήρχε πλήρης συμμόρφωση.
Η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή ήταν τέτοια που απαγόρευε κάθε προοπτική ανάκαμψης για την Ελλάδα, η οποία αφενός θυσιάστηκε για να σωθούν μεγάλες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, αφετέρου αντιμετωπίστηκε ως «πειραματόζωο» για τους ιδεολόγους της ακραίας λιτότητας.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στην κανονικότητα, αλλά όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εφάρμοζαν υποτακτικά λάθος συνταγές, αποστερώντας από την κοινωνία κάθε προοπτική ανάκαμψης. Το μόνο για το οποίο πάλεψαν ήταν να μείνει απείραχτο το σύστημα της διαπλοκής που τις στήριζε.
Η πολιτική ευρύτερων συμμαχιών και συναινέσεων για να αποκτήσει η χώρα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάταξης είναι εκτός των πλάνων της κυβέρνησης; Θα ήταν προτιμότερο τελικά, όπως δήλωσε και ο Νίκος Φίλης, να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ και όχι με τους ΑΝΕΛ; Και πώς απαντάτε στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές χθες;
Όλγα Γεροβασίλη: Η χώρα έχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάτασης, το οποίο εκφράζεται στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και ως εκ τούτου νομιμοποιείται να εξαντλήσει την τετραετία.
Με αφορμή, όμως, την ερώτησή σας θέλω να σταθώ στα όσα πρωτοφανή συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.
Την ώρα που ο αντιπρόεδρός της ΝΔ, εύχεται να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου δεν δίστασε, μεσούσης σκληρής διαπραγμάτευσης στη χώρα, να ρίξει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική πλευρά. Ακυρώνοντας κάθε λογική, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για τις «υπερβολικές απαιτήσεις» των δανειστών φταίμε εμείς. Έφτασε ακόμη και στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το προσφυγικό ζήτημα.
Τι άλλο έκανε ο αρχηγός της ΝΔ στη Γερμανία; Εμφανίστηκε ως εν αναμονή πρωθυπουργός, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Κι ενώ κατηγόρησε για τα πάντα την ελληνική κυβέρνηση –μιλώντας για επτά χρόνια κρίσης λες και αυτός είναι άμοιρος ευθυνών ως υπουργός–, για τις εκλογές που εδώ ζητά κάθε τρεις και λίγο, ενώπιον της γερμανίδας καγκελαρίου δεν είπε κουβέντα.
Για τη δε συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μάθαμε από διαρροές ότι ο κ. Μητσοτάκης του παρουσίασε το «μεταρρυθμιστικό» του πρόγραμμα, λες και θα κατέβει υποψήφιος με το CDU στις επικείμενες γερμανικές εκλογές.
Είναι πραγματικά αδιανόητο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας ευρωπαϊκής χώρας, να συνομιλεί με πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος και αρχηγό κυβέρνησης στο εξωτερικό με μοναδικό σκοπό να διαβάλει την κυβέρνηση της ίδιας του της χώρας.
Μέσα στην εβδομάδα δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, τα στοιχεία της οποίας καταγράφουν μεγάλη απογοήτευση στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Μέτρα και λιτότητα τους οδηγούν να γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση και συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα κοινωνικά ερείσματα ώστε να πάμε σε εκλογές το 2019 και όχι νωρίτερα;
Όλγα Γεροβασίλη: Ας μην ξαναλέμε πάλι τα ίδια γιατί γίνεται κουραστικό. Η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία με δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξουσία με την ψήφο των πολιτών. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι κυβερνήσεις εκλέγονται και κρίνονται από το λαό. Να σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια η ΝΔ κέρδισε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους.
Η δημόσια διοίκηση είναι ο καθρέφτης του κράτους. Πείτε μας στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιο φιλικό έχει γίνει το Δημόσιο στους πολίτες; Πόσο τους σέβεται και δεν τους ταλαιπωρεί με γραφειοκρατία αλλά και σε ποιους τομείς του Δημοσίου θεωρείτε ότι έχουν γίνει ελάχιστα; Μετά από 3 μνημόνια εξακολουθούμε να έχουμε ένα πελατειακό ή ένα αξιοκρατικό κράτος;
Όλγα Γεροβασίλη: Έχουμε παρέμβει, έχουμε νομοθετήσει και έχουμε ξεκινήσει μεγάλες προσπάθειες ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης. Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης και σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα είναι ορατά στον κάθε πολίτη.
Με τα νέα ψηφιακά συστήματα που προωθούμε θα μπει τέλος στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρήκαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα, όπου οι υπηρεσίες δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρέπει ο πολίτης να μαζεύει πλήθος υπογραφών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Με την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή ενοποιούμε το σύστημα ώστε ο εξυπηρετούμενος πολίτης να διεκπεραιώνει με μια κίνηση τις υποθέσεις του.
Αντίστοιχης σημασίας τομές γίνονται με το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, τα οποία έχουν επίσης νομοθετηθεί και υλοποιούνται, με στόχο την οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων.
Είναι μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικές και στέρεες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Διαπραγματευόμαστε στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε εξίσου μεγάλες μάχες πρώτης γραμμής στο εσωτερικό της χώρας. Και έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε καμία μάχη.
Labels:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.