Πότε προχωρά σε κατασχέσεις η εφορία για χρέη προς το Δημόσιο

Πολλές είναι οι παγίδες που κρύβει η ισχύουσα νομοθεσία για οφειλέτες προς το Δημόσιο. Μπορεί μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά βοηθήματα, μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και καταθέσεις με υπόλοιπο 1.250 ευρώ, σε έναν μόνο λογαριασμό για κάθε οφειλέτη, να προστατεύονται από τις κατασχέσεις, όμως κατ’ άλλα η εφορία έχει το δικαίωμα να παρέμβει και να προχωρήσει μέχρι και σε κατασχέσεις ακινήτων.
Η νομοθεσία κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τους οφειλέτες, με τέσσερις από τις κυριότερες να αναφέρονται σε αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Αν ο οφειλέτης χρωστά περισσότερα από 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στην τράπεζα, ούτε έσοδα ή εισοδήματα ή κάποιο στοιχεία κινητής περιουσίας στο όνομα του, υπάρχει περίπτωση να εκδοθεί εντολή κατάσχεσης του σπιτιού του. Η εφορία μπορεί να προβεί σε αυτή την κίνηση ακόμη και για αυτό το πολύ χαμηλό χρέος.
Για το παραπάνω ποσό η εφορία δικαιούται να προχωρήσει και σε κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων, που έχει στην κυριότητά του ο οφειλέτης. Ι.Χ., βάρκες, σκάφη αναψυχής, μεταξύ άλλων, μπορεί να κατασχεθούν με τις ευλογίες του νόμου.

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η εφορία έχει πλέον το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
Α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500, ενώ ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού αντί του 25% που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Β) Το 1/4 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη εφόσον αυτόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ
Γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων
Δ) Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από υπηρεσία ή το επάγγελμα
Ε) Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα
ΣΤ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων
Ζ) Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων.
Τα παραπάνω ποσά μπορεί να κατασχεθούν πριν καν περάσουν στους λογαριασμούς των οφειλετών, ενώ δηλαδή είναι ακόμη στα χέρια εκείνων που θα τα καταβάλουν.
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες.
Εξαιρούνται όλες ο κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δηλαδή, ποσά από μισθούς και συντάξεις που καταβάλλονται σε έναν λογαριασμό, αλλά και ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
πηγη Fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]