Υπέρ μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων Μέρκελ, Ολάντ, Τζεντιλόνι και Ραχόι

Λίγες εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, όπου θα αρχίσει να διαμορφώνεται το μέλλον της Ε.Ε., οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης έστειλαν το μήνυμά τους.

Υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων τάχθηκαν, που επέτρεπε σε ομάδες κρατών-μελών να προχωρήσουν σε εμβάθυνση της ενοποίησής τους ταχύτερα από απρόθυμους ή ανέτοιμους εταίρους τους, τάχθηκαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μετά από μίνι σύνοδο κορυφής των τεσσάρων, που διοργανώθηκε στο παλάτι των Βερσαλλιών, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει το «κουράγιο» να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να προχωρήσουν ταχύτερα σε σχέση με άλλες, τονίζοντας μάλιστα πως η λύση πολλών ταχυτήτων είναι «απαραίτητη» καθώς διαφορετικά η Ευρώπη θα «κολλήσει».

Διευκρίνισε πως τα κράτη-μέλη που δεν θα ακολουθήσουν την υψηλή ταχύτητα ενοποίησης δεν θα εξαιρεθούν, όμως επισήμανε πως δεν θα πρέπει να χρειάζεται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο.

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ωστόσο θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Γαλλίας την άνοιξη.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», εξήγησε ο κ. Ολάντ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, προσέθεσε, «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη […] όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία».

Η Ε.Ε. μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα από ένα μοντέλο που θα επιτρέπει διαφορετικά επίπεδα ενοποίησης, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, όπως μεταδίδει το ιταλικό κρατικό πρακτορείο ANSA.

Αποσαφήνισε ότι δεν πρέπει να πληγεί η ενότητα της Ε.Ε., όμως συνάμα είναι σαφές ότι οι διαφορετικές φιλοδοξίες της κάθε χώρας ίσως απαιτούν και διαφορετικές απαντήσεις. Ούτε ο κ. Τζεντιλόνι πάντως είναι βέβαιο ότι θα είναι πρωθυπουργός της Ιταλίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκλογές είναι προγαμματισμένες για το 2018 και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα απειλείται από τους ευρωσκεπτικιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Όσο για τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε απλά ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν».

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες στην ευρωζώνη και μετά το Brexit θα είναι οι τέσσερις ισχυρότερες οικονομίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στήριξη των τεσσάρων ηγετών για μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο την αποκαλούμενη «Λευκή Βίβλο», με πέντε προτάσεις για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μία από τις πέντε προτάσεις ήταν, για πρώτη φορά, ακριβώς η αναμόρφωση της Ε.Ε. σε μία ένωση πολλών ταχυτήτων, όπου όσοι μένουν πίσω θα έχουν τη δυνατότητα, όταν μπορούν, να ακολουθήσουν την «εμπροσθοφυλακή».

Οι εν λόγω προτάσεις για το αύριο της Ε.Ε. θα βρεθούν στην καρδιά της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στη Ρώμη στα τέλη Μαρτίου, όπου θα γιορταστεί επίσης η συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της τότε ΕΟΚ.
Euractiv

Από Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]