Προγράμματα στήριξης της κοινωνικής καινοτομίας ανακοίνωσε η Ρ. Αντωνοπούλου

Δύο προγράμματα για τη στήριξη κοινωνικής καινοτομίας ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2017 που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη λειτουργία περιφερειακών κέντρων στήριξης. Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα προωθούν, μέσα από δράσεις, την κοινωνική καινοτομία, θα δίνουν κατευθύνσεις, θα καθοδηγούν μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ενώ θα υποστηρίζουν με μεθόδους για οργάνωση και διοίκηση αυτών των ομάδων.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τα ταμεία κοινωνικής καινοτομίας, τα οποία θα χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Από μια απλή επιχορήγηση μέχρι και ένα μικρό δανεισμό ή ακόμη και εγγυητικές επιστολές για τις επιχειρήσεις που έχουν σημειώσει μια επιτυχημένη πορεία.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, επεσήμανε ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς, άρα πρέπει να είμαστε πιο εφευρετικοί στις δράσεις μας. Επιδιώκουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς με ευκαιρίες σε όλους για να ευημερήσουν».
Ο διαγωνισμός έχει κάθε χρόνο ένα νέο θέμα που αφορά στα πιο κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα της Ευρώπης. Ο διαγωνισμός του 2017 θα επικεντρωθεί στο γεφύρωμα του χάσματος των ανισοτήτων εξασφαλίζοντας τους τρόπους, με τους οποίους όλα τα μέλη της κοινωνίας μπορούν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την τεχνολογική αλλαγή. «Το θέμα μας φέτος έχει τίτλο επανεκκίνηση ισότητας», τόνισε ο κ. Καρβούνης.
Στόχος του διαγωνισμού, όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, είναι «να φέρουμε σε επαφή δημιουργικούς ανθρώπους που θα ενδυναμώσουν τις ιδέες τους και θα τις κάνουν πιο αποτελεσματικές».
Οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα κατάθεσης των προτάσεών τους μέχρι τις 7 Απριλίου σε μια παρουσίαση των 1.000 λέξεων. Κατόπιν, μια 12μελής επιτροπή από την Ευρώπη αξιολογεί τις ιδέες και καταλήγει σε 10 φιναλίστ, οι οποίοι έχουν ένα χρονικό περιθώριο να διορθώσουν ή να εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους. Στο τέλος επιλέγονται τρεις νικητές που κερδίζουν το χρηματικό βραβείο των 50.000 ευρώ. «Οι ελληνικές συμμετοχές το 2016 έφτασαν τις 43, αλλά ελπίζουμε φέτος να διπλασιαστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ξαβιέ Λε Μουρνιέρ. «Θέλουμε οι νέοι να κάνουν επιχειρήσεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο, πιο βιώσιμο. Μέχρι στιγμής οι Ιταλοί είναι οι πρώτοι στη λίστα της Κοινωνικής Καινοτομίας».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]