Σκληρές απαιτήσεις των δανειστών - Τι ζητάει το ΔΝΤ, τι περιμένει η κυβέρνηση

Σκληρή στάση φαίνεται πως κρατούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν και πάλι χθες, Τρίτη, με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η πρώτη μέρα των συζητήσεων ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις λαμβάνεται το ύψος του 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ), το οποίο μεταφράζεται σε 1% από τη μείωση του αφορολόγητου και 1% από τη μείωση των συντάξεων. Πάντως, κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Ο ίδιος υποστήριξε πως «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα». Σημειώνεται ότι ανάλογα με τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα αυτά μπορεί να εφαρμοστούν και νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και ο υπουργός αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής (ΝΟΜΕ κ.λπ.). Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.
Τα βασικά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ο νέος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και η αξιολόγηση της πορείας των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, σχετικά με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, κάτι που αποτελεί βασικό μνημονιακό στόχο. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων. Ο κ. Σταθάκης εξερχόμενος από τη συνάντηση έκανε λόγο για δουλειά που μένει να γίνει ώστε πιθανότατα την Παρασκευή να υπάρξει νέα συνάντηση του ιδίου με τους δανειστές.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται το in.gr, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προσδοκά τη γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση και τους θεσμούς ως προς την τελική μορφή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προσδοκά.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, γι’ αυτό και στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι είναι εφικτό να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι θεσμοί διαφωνούν με τα εξής σημεία του σχεδίου που έχει δημοσιοποιηθεί:
• Να μην εξαιρείται από τον νόμο η διαγραφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) που αποτελεί κυβερνητική θέση.
• Ο χρόνος βεβαίωσης των οφειλών να μην είναι έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, αλλά προγενέστερος.
• Να αυξηθεί το κατώφλι των χρεών για την υπαγωγή στον νόμο, το οποίο η κυβέρνηση έχει ορίσει στις 20.000 ευρώ.
• Η ισχύς του νόμου να λήξει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Περικοπές στις συντάξεις από το 2018 ζητά το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» ζητά να υπάρξουν νέες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2018, απαίτηση η οποία δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά να ξεκινήσουν από του χρόνου οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η εθνική σύνταξη για τις νέες συντάξεις, αλλά και να αναπροσαμοστούν προ τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για τις μειώσεις στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο αυτές να αφορούν συντάξεις άνω των 600 ευρώ και να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη το μέτρο.
Ειδικά το ΔΝΤ έχει ζητήσει τα παρακάτω:
1. Η περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας.
2. Να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Στην πρόσφατη έκθεσή του χαρακτηρίζει «υψηλή» την εθνική σύνταξη καθώς υπερβαίνει κατά 30% τον μέσο όρο της ΕΕ.
3. Να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θίγουν τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης (μειώσεις έως 30%).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να αποφευχθεί το οριζόντιο μαχαίρι, τα σενάρια που θα συζητηθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης είναι τα εξής:
• Μείωση κατά 10%-15% στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ.
• Μείωση κατά 15%-20% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ.
Από το ψαλίδι στην προσωπική διαφορά των σημερινών συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]