Καταιγισμός άχρηστων πληροφοριών για τον καταναλωτή από το ασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο!

Ένα πρώτο παράδειγμα αφορά στο Solvency II του οποίου η εφαρμογή ξεκίνησε την 1.1.2016. Η ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής νομοθεσίας, το Solvency II εξελίχθηκε σε ένα κείμενο 3.300 σελίδων και από 1.1.2016 οι απαιτήσεις εφαρμογής και συμμόρφωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι τεράστιες. Βελτίωση της νομοθεσίας Solvency II έγινε στη συνέχεια με την οδηγία Omnibus II η οποία επικεντρώθηκε στις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις.
Ένα δεύτερο παράδειγμα αφορά στον καταιγισμό των απαιτήσεων προσυμβατικής ενημέρωσης των καταναλωτών καθώς και της αλληλεπικάλυψης αυτών από περισσότερα νομοθετικά κείμενα όπως ο Κανονισμός Ε.Ε. 1286/2014 για τα επενδυτικά προϊόντα PRIIPs και η Οδηγία Ε.Ε. 2016/97 για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων. Αποτέλεσμα των νομοθετικών αυτών απαιτήσεων είναι οι καταναλωτές να κατακλύζονται με πληροφορίες οι οποίες έχουν μικρό όφελος για αυτούς στην επιλογή των προϊόντων και επιπλέον να λαμβάνουν τον ίδιο τύπο ενημέρωσης δύο φορές με διαφορετική διατύπωση. Σημαντική εξέλιξη στο θέμα της υποχρέωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για προσυμβατική ενημέρωση του καταναλωτή είναι η παράταση της εφαρμογής του Κανονισμού PRIIPs για την 1.1.2018.
Μία άλλη σημαντική εξέλιξη που προκαλεί σχετικό προβληματισμό στον ασφαλιστικό κλάδο αποτέλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην ανανεώσει τον Κανονισμό 267/2010 (Ιnsurance Block Exemption Regulation-ΙΒΕR) που επιτρέπει ορισμένες κατηγορίες συμφωνιών και εναρμονισμένες πρακτικές στον τομέα των ασφαλίσεων παρά την κατ’ αρχήν εναντίωσή τους στις αρχές του ανόθευτου ανταγωνισμού. Ο Κανονισμός αυτός που λήγει στις 31.3.2017 επέτρεπε τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, την κατάρτιση πινάκων και μελετών αλλά και τη δημιουργία pools για την κάλυψη συλλογικά συγκεκριμένων κινδύνων τους οποίους δεν θα μπορούσε μόνο μία εταιρία να καλύψει. Ο Κανονισμός παρείχε επομένως τη νομική ασφάλεια στους ασφαλιστές για συνεργασία με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων και τη διεξαγωγή κοινών μελετών επιτρέποντάς τους να κατανοήσουν καλύτερα και επομένως να τιμολογήσουν σωστά τους κινδύνους. Η μη ανανέωσή του σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα υπάγονται πλέον όπως και όλες οι άλλες επιχειρηματικές οντότητες στους γενικούς ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανόθευτου ανταγωνισμού, υποχρεώνοντάς τις σε αυτοαξιολόγηση κάθε φορά που θα θέλουν να προβούν σε συμφωνίες ή σε κοινές πρακτικές.
Τέλος, όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός Ε.Ε. 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, γνωστός με την ονομασία Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων. Ο Κανονισμός εισάγει ένα αυστηρά νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις με αυστηρές και εκτεταμένες εξουσίες των εθνικών αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων.
nextdeal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.