Κλείστε την αξιολόγηση

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Με τις ημέρες να περνούν και τα χρονικά περιθώρια να λιγοστεύουν, η κυβέρνηση θα πρέπει να υπολογίζει πως σε περίπτωση που το χρονικό ορόσημο της 20ης Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για μια δίκαιη και ουσιαστική λύση που θα ξεκλειδώσει το αίνιγμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα διαρκή και σε μεγάλη ένταση δημοσιεύματα από το εξωτερικό που καταδεικνύουν την ανάγκη για να επιτευχθεί λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Βloomberg το οποίο στα τελευταία του κείμενα αναφέρει τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, αλλά και θα αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον οι ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας της καθυστέρησης της συμφωνίας.

Η όποια πρόοδος με λίγα λόγια έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής για τον τραπεζικό τομέα, μετά το δύσκολο για την Ελλάδα έτος 2015, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς οι νέες εντάσεις και προστριβές που δημιουργούνται με φόντο την δεύτερη αξιολόγηση συνηγορούν στην διαιώνιση του προβλήματος και όχι στην λύση του.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση μετά και το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ‘’φάνηκε’’ να κατανοεί πως σε περίπτωση συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, η Ελλάδα θα κινδυνέψει να πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά. Έτσι, ενώ αρχικά φάνηκε να υπάρχει αλλαγή πλεύσης, όπως είχα αναφέρει και παλαιότερα, η επιστροφή των Θεσμών την Τρίτη επιφύλαξε για άλλους τα αναμενόμενα αποτελέσματα και για άλλους έκπληξη και έντονη δυσαρέσκεια, που, όπως αποδεικνύεται μέρα με την μέρα, έχει και αντίκτυπο στην συνολική διαπραγμάτευση.

Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, παρόλο που υπάρχουν τα λεγόμενα ‘’capital controls’’, περίπου 1,3% των καταθέσεων «έφυγαν» από τις τράπεζες τον Ιανουάριο, ενώ τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί, καθώς οι δανειολήπτες, για να αποφύγουν τις πληρωμές τους, χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το ατελέσφορο της διαπραγμάτευσης.

Τα μηνύματα λοιπόν που έρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: »Όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία τόσο πιο μεγάλος θα είναι στο τέλος ο λογαριασμός.’’ Παρόλο που η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει προβεί σε θετικά βήματα και η προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προσελκύσει αρκετούς επενδυτές, δυστυχώς το να ‘’πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά’’ θα εξαρτηθεί από το πότε και σε ποιον βαθμό οι τράπεζες που κρατούν ‘’junk debt’’ θα μπορέσουν από να το ξεφορτωθούν άμεσα και να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις τα κεφάλαια που τους είναι αναγκαία.

Συμπερασματικά, εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει με επιτυχία μέχρι και τις αρχές Απριλίου, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να μην μπορέσει να λάβει την δόση από το πακέτο διάσωσης, να μην βγει στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια, καθώς θα έχει να ασχοληθεί με τις αποπληρωμές των ομολόγων των 6 δις ευρώ προς τους πιστωτές της.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]