Έρχεται το “οικογενειακό” αφορολόγητο – Ποιοι θα αποφύγουν τα χειρότερα

Στις… καθυστερήσεις θα κριθεί το περιεχόμενο του πακέτου με τα «αντίμετρα» καθώς η κυβέρνηση φέρεται να ρίχνει σε αυτό το σκέλος της διαπραγμάτευσης μεγαλύτερο βάρος απ ‘ ότι σε αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα: τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των συντάξεων. Μέσα από τα αντίμετρα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει «μηνύματα» στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έτσι,  προωθεί τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την επιβολή θετικών μέτρων για τις οικογένειες με παιδιά όπως η «συγκράτηση» του αφορολογήτου για όσους δηλώνουν προστατευόμενα μέλη αλλά και η αύξηση του επιδόματος τέκνων ειδικά για όσους δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ τον χρόνο.


Η πρόοδος που συντελέστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, έφερε στην επιφάνεια αρκετά στοιχεία από την προωθούμενη συμφωνία. Το πακέτο μέτρων για την περίοδο μετά το 2019, φαίνεται ότι «κλειδώνει» στο 2% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός των μέτρων δύσκολα θα περιοριστεί κάτω από τα 3,6 δις. ευρώ καθαρά. Το αφορολόγητο της κλίμακας δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» ωστόσο το σενάριο του να περιοριστεί στο επίπεδο των 5900 ευρώ (ή η έκπτωση φόρου να μειωθεί από τα 1900 ευρώ που είναι σήμερα για τον εργένη ακόμη και στα 1300 ευρώ) δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πάντως, με βάση τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσπαθεί, η σημαντική μείωση του αφορολογήτου να μην αγγίξει τους φορολογούμενους με παιδιά. Η… προαναγγελία «αντίμετρων» όπως είναι η διαφοροποίηση της έκπτωσης φόρου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών έχει ήδη γίνει από κυβερνητικά στελέχη τα οποία παραδέχονται το ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα παιδικής φτώχειας που μαστίζει την Ελλάδα. Πώς μπορεί να προστατευτεί το εισόδημα των γονιών; Και σήμερα η φορολογική νομοθεσία προβλέπει διαφοροποίηση της έκπτωσης φόρου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών μόνο που η διαφοροποίηση αυτή είναι αμελητέα. Έτσι, ενώ ο εργένης δικαιούται έκπτωσης φόρου 1900 ευρώ, ο γονιός με ένα παιδί δικαιούται έκπτωση 1950 ευρώ με το ποσό να ανεβαίνει στα 2000 ευρώ για γονιό με δύο παιδιά και στα 2100 ευρώ για πολύτεκνο. Στόχος είναι, το αφορολόγητο για τους γονείς με παιδιά να παραμείνει κοντά σε αυτά τα επίπεδα και τα νέα φορολογικά βάρη μετά το 2019 να πέσουν κυρίως στις πλάτες των εργένηδων.

Στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας για αύξηση του επιδόματος τέκνων για τους έχοντες το μικρότερο εισόδημα. Η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεση που συνέταξε για την αναμόρφωση της κοινωνικής και επιδοματικής πολιτικής στην Ελλάδα  πρότεινε να καταργηθεί το πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που εισπράττουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αλλά και να καταργηθεί το επίδομα τέκνων για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ζήτησε να αυξηθεί το επίδομα τέκνων για τους υπόλοιπους δικαιούχους, δηλαδή όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Η έκθεση, περιγράφει και εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν την αύξηση του επιδόματος ανά παιδί, από τα 40 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, ακόμη και στα 60 ή 70 ευρώ.Από αυτή την πρόταση, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να «ενεργοποιήσει» μόνο το θετικό σενάριο της αύξησης του επιδόματος για τα χαμηλότερα εισοδήματα, χωρίς όμως να θίξει την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των πολυτέκνων.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ένα από τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές είναι η επιβολή της ελληνικής πλευράς να μειωθεί η δημοσιονομική απόδοση του ΕΝΦΙΑ μετά το 2019 ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο μείωσης των επιβαρύνσεων ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτωνμε το χαμηλότερο εισόδημα.
πηγη Fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]