Από 5% έως 22% οι μειώσεις στις συντάξεις το 2019! Δείτε παραδείγματα

Απώλειες έως 22% θα δουν στις συντάξεις τους το 2019 περίπου 900.000 συνταξιούχοι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας που θα συζητηθεί με τους δανειστές μετά το Πάσχα. Δηλαδή, η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 22%.



Οι κατηγορίες των συνταξιούχων που θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να ωθούνται σε ελεύθερη πτώση (καθώς εμφάνιζαν μεγάλες προσωπικές διαφορές) αν δεν έμπαινε «κόφτης» του 22% θα ήταν οι συνταξιούχοι νομικοί, γιατροί καθώς και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ. Για παράδειγμα οι παλιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, που εισέπρατταν μπόνους 220 ευρώ καταγράφουν προσωπικές διαφορές της τάξης του 40%.

Στο 15% - 20% υπολογίζονται οι προσωπικές διαφορές στο δημόσιο τομέα. Βαρύτερες απώλειες θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ΠΕ που έφυγαν με 35ετία, ένστολοι με 35ετία, γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί με 35ετία.

Στις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ οι προσωπικές διαφορές φτάνουν το 7%, ποσοστό που ανεβαίνει στις υψηλές συντάξεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας (ο οποίος μπορεί να αλλάξει αν φέρουν αντίρρηση οι δανειστές) μέρος της απώλειας θα επιβαρύνει τις επικουρικές συντάξεις σε μια προσπάθεια να μοιραστεί το βάρος των μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι στο στόχαστρο θα μπουν 60.000 συνταξιούχοι που γλίτωσαν από τις δραματικές μειώσεις του περασμένου καλοκαιριού και εισπράττουν ακόμα «προσωπική διαφορά» στις επικουρικές τους συντάξεις.

Με το νέο σχεδιασμό το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι πιάνει το 90% του στόχου της εξοικονόμησης των 1,8 δισ. ευρώ. Για να βγει ο λογαριασμός η διαπραγματευτική ομάδα ενδεχομένως να θέσει και πάλι την πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων στις νέες συντάξεις.

Ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν οι νέες μειώσεις θα αγγίξουν και τις χαμηλές συντάξεις κάτω των 600 ευρώ που θέλει πάσει θυσία να προστατεύσει η κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος η επερχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και η μείωση του αφορολογήτου μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα.

«Δεν είναι δυνατόν -σχολιάζει- να διαμορφώνονται επίπεδα συντάξεων που είναι μικρότερα από το ποσό της σύνταξης του ανασφάλιστου. Ούτε να υπάρχουν συντάξεις με ποσά κοντά στο λεγόμενο ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης) των 200 ή 300 ευρώ τον μήνα.»

Εκτιμάται ότι η συνολική μνημονιακή απώλεια των συνταξιούχων από τις μειώσεις, την φορολογία και τις εισφορές θα φθάσει -μετά τις νέες περικοπές- το 65%.

Σύμφωνα με το Δίκτυο κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ, λόγω μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων τους κατά 35 έως 50%. Το νέο διπλό χτύπημα στις συντάξεις επέρχεται ως εξής:

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: Σημαντική μείωση των νέων συντάξεων (αιτήσεις από τον Μάιο του 2016 και εφεξής) η οποία φθάνει και το 25-30% φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Η μείωση στις νέες συντάξεις επέρχεται και λόγω της νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης.

Για παράδειγμα: Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που μετά από 15 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 840 ευρώ θα λάμβανε με το προηγούμενο σύστημα σύνταξη 486,84 ευρώ, με το νόμο Κατρούγκαλου θα δει την σύνταξή του μειωμένη κατά 44,04 ευρώ, στα 442,8 ευρώ το μήνα.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος, οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ, ελεύθεροι επαγγελματίες. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Μετά από 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών 1.322,01 ευρώ, αντί σύνταξης 1.181,4 ευρώ θα λάβει 880,01 ευρώ, μειωμένη κατά 301,39 ευρώ.

Αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 40 χρόνια υπηρεσία, με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα έπαιρναν σύνταξη κοντά στα 1.320 ευρώ, ενώ τώρα θα λάβουν περίπου 215 ευρώ λιγότερα, ήτοι 1.105 ευρώ το μήνα.

Ακόμη και στην περίπτωση υπαλλήλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 35ετία στο δημόσιο, ενώ με τον παλαιό (προ νόμου Κατρούγκαλου) τρόπο υπολογισμού, η σύνταξη υπολογίζεται σε 1.040,2 ευρώ, μετά τις αλλαγές, ανέρχεται σε 855,8 ευρώ, ήτοι μειωμένη κατά 184,4 ευρώ.

Εξάλλου σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που θα απονέμει στο εξής ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά), έναντι των 486 ευρώ πριν από τον ν. 4387/2016.
nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]