Στ. Κούλογλου: Μου κάνει εντύπωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιάζεται τόσο πολύ να παραλάβει μια ωρολογιακή βόμβα.

Στ. Κούλογλου: Μου κάνει εντύπωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιάζεται τόσο πολύ να παραλάβει μια ωρολογιακή βόμβα.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΑΧΙΑ  υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν έμαθε από τα λάθη των προηγούμενων αξιωματικών αντιπολιτεύσεων ,συμπεριλαμβανομένου  όπως λέει και του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως ΄΄πρώτη  φορά έχω δεί άνθρωπο να βιάζεται τόσο πολύ να παραλάβει μια ωρολογιακή βόμβα.΄΄   Για την αξιολόγηση εκτιμά πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις  και προσθέτει πως η οικονομία έχει πληγεί από την καθυστέρηση. Ο κ. Κούλογλου επιρρίπτει ευθύνες στους δανειστές και ιδίως στο ΔΝΤ  λέγοντας πως φέρνουν συνεχώς στο τραπέζι νέες απαιτήσεις που δεν αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015. Σε ερώτηση για το αν οι 153 θα υπερψηφίσουν τα μέτρα πιστεύει πως κανείς βουλευτής δεν θέλει να πάρει την ευθύνη  να ρίξει την κυβέρνηση όταν μάλιστα όταν μάλιστα η προδιαγραφόμενη διάδοχη κατάσταση θα διαλύσει, και με χαρά μάλιστα, ό,τι η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να περισώσει. Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για οικονομικούς δολοφόνους, που δουλεύουν για ξένα και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκμεταλλεύονται τη δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα για να απομυζήσουν τη δημόσια περιουσία. Αυτό με τη σειρά του υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί  εναντίον των δανειστών και στο θέμα της ΔΕΗ αναφέροντας: Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για οικονομικούς δολοφόνους, που δουλεύουν για ξένα και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκμεταλλεύονται τη δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα για να απομυζήσουν τη δημόσια περιουσία. Αυτό με τη σειρά του υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης.
Κριτική ασκεί και στην κυβέρνηση  για τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις στην καθημερινότητα του πολίτη επισημαίνοντας πως η αδυναμία να λυθούν προβλήματα που χρονίζουν ανεξάρτητα από το μνημόνιο, είναι αδικαιολόγητη. Ενδιαφέρον έχει και  η τοποθέτησή του  για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, λέει ΄ Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τέτοια σχήματα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ούτε παράδοση ούτε πολιτική κουλτούρα.  Χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση και συγχρόνως υπεύθυνη κυβέρνηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση.΄



1.            Πόσο κοντά, εκτιμάτε, ότι είμαστε στη συμφωνία;
‘Oπως όλα δείχνουν είμαστε αρκετά κοντά. Το θέμα είναι μάλλον τώρα τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή.
2.Όλοι βέβαια μιλούν για αναγκαστικό συμβιβασμό  και υποχωρήσεις. Μέχρι πού πιστεύετε ότι είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση  να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της για να ΄΄γλυκάνει ΄΄ τους δανειστές;
Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις. Και αυτό γιατί η οικονομία έχει πληγεί από την καθυστέρηση. Η τελευταία δεν οφείλεται σε λάθη της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ φέρνουν συνεχώς στο τραπέζι νέες απαιτήσεις, που δεν αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015.
Είχα παλιότερα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ "Απολογία ενός οικονομικού δολοφόνου" που ανέλυε τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και την καταστροφή που υπέστη το Εκουαδόρ από την επέμβαση και τις "μεταρρυθμίσεις" του ΔΝΤ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μου περιέγραφε την ανάγκη να ξεπληρωθούν οι δόσεις του δανείου που είχε πάρει η χώρα, όταν βρέθηκε υπερχρεωμένη, σαν μια "δαμόκλεια σπάθη" πάνω από την κυβέρνηση. Τα ίδια τελεσίγραφα, οι ίδιοι εκβιασμοί αναπαράγονται στην ελληνική τραγωδία.
3.Θα γίνουν δεκτά η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις από τους 153  που αριθμεί ο κυβερνητικός συνασπισμός;
Νομίζω ότι κανείς βουλευτής δεν θέλει να πάρει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση, όταν μάλιστα η προδιαγραφόμενη διάδοχη κατάσταση θα διαλύσει, και με χαρά μάλιστα, ό,τι η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να περισώσει.
4.Το θέμα της ΔΕΗ έχει προκαλέσει κραδασμούς σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Σας βρίσκει σύμφωνο κι αυτή η πώληση με το αντίτιμο που ορίστηκε;
Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για οικονομικούς δολοφόνους, που δουλεύουν για ξένα και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκμεταλλεύονται τη δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα για να απομυζήσουν τη δημόσια περιουσία. Αυτό με τη σειρά του υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης.
5. Απαισιόδοξες είναι  οι προβλέψεις του προέδρου της ΤτΕ , Γιάννη  Στουρνάρα και του επικεφαλής του γραφείου του Προϋπολογισμού  της Βουλής ,Παναγιώτη  Λιαργκόβα που κάνουν λόγο ακόμη και για 4ο μνημόνιο. Συμμερίζεστε τις τοποθετήσεις τους;
Δεν ξέρω αν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και ποιά χώρα θα βρεθεί να το χρηματοδοτήσει. Το σίγουρο είναι ότι αν η  Ελλάδα δεν εκπονήσει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης και παράλληλα δεν πετύχει την απομείωση του χρέους, θα θυμίζει όλο και περισσότερο το μύθο του Σίσυφου. Απαιτείται επίσης μια στοιχειώδης συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αλλά δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συναινούσε ούτε στη συγκρότηση Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη των προηγούμενων αξιωματικών αντιπολιτεύσεων και του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου. Πρώτη φορά έχω δει άνθρωπο να βιάζεται τόσο πολύ να παραλάβει μια ωρολογιακή βόμβα.
6.Γιατί ξέσπασε νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με το Γιάννη Στουρνάρα;
Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες της διαμάχης. Μια χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά αν κάθε πλευρά και κάθε θεσμός δεν σέβεται τους άλλους και υπερβαίνει το ρόλο του.
7.Είστε απογοητευμένος σε αρκετά πράγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Φταίνε πολιτικές αποφάσεις ή δεν γίνεται αλλιώς με τους πιστωτές; Σας ικανοποιεί η εικόνα αυτής της αριστερής  κυβέρνησης ;
Στις δεύτερες εκλογές του 2015, τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ένα παράλληλο πρόγραμμα με το μνημόνιο που είχε μόλις ψηφιστεί. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ξανά τις εκλογές διατηρώντας και τα ποσοστά του.  Οι πολίτες θεώρησαν ότι η αριστερά θα εφάρμοζε ηπιότερα από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά τις μνημονιακές επιταγές, κάνοντας παράλληλα τομές στις παθογένειες που είχε κληροδοτήσει στη χώρα το παλιό πολιτικό σύστημα.
Δυστυχώς ούτε η μία προσδοκία ικανοποιήθηκε ούτε η άλλη. Οι απαιτήσεις των δανειστών οδήγησαν σε μια  σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, ανάλογη με τις προηγούμενες. Και αν αυτό δικαιολογείται από τον συσχετισμό των δυνάμεων, η αδυναμία να λυθούν προβλήματα που χρονίζουν ανεξάρτητα από το μνημόνιο, είναι αδικαιολόγητη.
Φυσικά δεν υπάρχει διαφθορά σε ανώτατο επίπεδο και σε επιμέρους υπουργεία γίνονται προσπάθειες ουσιαστικών αλλαγών, αλλά και αυτές είναι αποσπασματικές, εξαρτώνται από τη θέληση κάποιων υπουργών και των επιτελείων τους και σχεδόν πάντα δεν διαφημίζονται σωστά και επαρκώς. Έτσι τον τόνο δίνουν παλινωδίες και καθυστερήσεις που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Το κομφούζιο που  επικρατεί με τα μπλοκάκια 9 μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι αυθαίρετες μειώσεις σε κάποιες κατηγορίες συντάξεων, το παράνομο τσεκούρωμα παρατηρείται και σε επικουρικές, εξοργίζουν τους πολίτες και δικαιολογημένα, έχουν καταλάβει ότι με τους δανειστές οι υποχωρήσεις είναι αναγκαστικές. Αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει ακόμη να υπάρχουν ουρές στις εφορίες ή να βασιλεύει η γραφειοκρατία.

8. Πώς είναι οι προσωπικές σας σχέσεις  με τον Αλέξη Τσίπρα;
Σε ένα στρατόπεδο, όπως το κυβερνητικό, ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Εγώ ούτε με τους φίλους μου δεν προλαβαίνω να έχω προσωπικές σχέσεις και υποθέτω ότι ακόμη λιγότερο χρόνο διαθέτει ο πρωθυπουργός.
9.Τι απαντάτε στα σενάρια  που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας και μιλούν για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας;
Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τέτοια σχήματα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ούτε παράδοση ούτε πολιτική κουλτούρα.  Χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση και συγχρόνως υπεύθυνη κυβέρνηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]