Μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα έχουν όσοι καταναλώνουν ζωικά λίπη
H πλούσια σε λιπαρά διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, αποκαλύπτει η πρώτη μελέτη του είδους, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αυστραλία. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και χαρακτηρίζεται από φθορά της «φλάτζας» των αρθρώσεων. Καθώς ο χόνδρος εκφυλίζεται, οι αρθρώσεις μπορούν να πρηστούν, εμφανίζεται επώδυνη δυσκαμψία και η κατάσταση επιδεινώνεται με τον χρόνο.
Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά πιο συχνά εντοπίζεται στο γόνατα, τα ισχία, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη. Παραδοσιακά, η οστεοαρθρίτιδα αναφέρεται ως πάθηση φθοράς – εντοπίζεταο δηλαδή στις αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά ή πιο έντονα.
Υπάρχουν ορισμένοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα - για παράδειγμα, επηρεάζει πιο συχνά τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν, σε σχέση με τους άνδρες. Οι προηγούμενοι τραυματισμοί μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης, ενώ ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα είναι η παχυσαρκία.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στο υπερβολικό βάρος που καλούνται να στηρίξουν οι αρθρώσεις, ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, ωστόσο διερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ του διατροφικού λίπους και της εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
Η μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης εργασίας που είχε δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο της αρθρικής βλάβης. Σε αυτή τη μελέτη, ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Xiao εξέτασε συγκεκριμένα τα αποτελέσματα που έχει μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες στην οστεοαρθρίτιδα. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι δεν είναι τόσο η φθορά των αρθρώσεων, όσο η διατροφή που σχετίζεται με την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας». Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, μια δίαιτα που περιέχει 20% κορεσμένα λίπη και απλούς υδατάνθρακες «παράγουν αλλαγές στο γόνατο που μοιάζουν με αυτές της οστεοαρθρίτιδας».
Η μακροχρόνια χρήση των ζωικών λιπών, βουτύρου και φοινικέλαιου φαίνεται ότι οδηγούν σε αποδυνάμωση του χόνδρου. Όταν όμως το ζωικό λίπος αντικαθίσταται με λαυρικό οξύ - ένα κορεσμένο λίπος που βρίσκεται συνήθως στο λάδι καρύδας – παρατηρούνται τα αντίθετα αποτελέσματα- μειωμένα σημάδια φθοράς του χόνδρου και του μεταβολικού συνδρόμου.
stogiatro.gr
Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά πιο συχνά εντοπίζεται στο γόνατα, τα ισχία, τα χέρια και τη σπονδυλική στήλη. Παραδοσιακά, η οστεοαρθρίτιδα αναφέρεται ως πάθηση φθοράς – εντοπίζεταο δηλαδή στις αρθρώσεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά ή πιο έντονα.
Υπάρχουν ορισμένοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα - για παράδειγμα, επηρεάζει πιο συχνά τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν, σε σχέση με τους άνδρες. Οι προηγούμενοι τραυματισμοί μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης, ενώ ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα είναι η παχυσαρκία.
Αυτό εν μέρει οφείλεται στο υπερβολικό βάρος που καλούνται να στηρίξουν οι αρθρώσεις, ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, ωστόσο διερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ του διατροφικού λίπους και της εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
Η μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης εργασίας που είχε δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο της αρθρικής βλάβης. Σε αυτή τη μελέτη, ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Xiao εξέτασε συγκεκριμένα τα αποτελέσματα που έχει μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες στην οστεοαρθρίτιδα. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι δεν είναι τόσο η φθορά των αρθρώσεων, όσο η διατροφή που σχετίζεται με την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας». Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, μια δίαιτα που περιέχει 20% κορεσμένα λίπη και απλούς υδατάνθρακες «παράγουν αλλαγές στο γόνατο που μοιάζουν με αυτές της οστεοαρθρίτιδας».
Η μακροχρόνια χρήση των ζωικών λιπών, βουτύρου και φοινικέλαιου φαίνεται ότι οδηγούν σε αποδυνάμωση του χόνδρου. Όταν όμως το ζωικό λίπος αντικαθίσταται με λαυρικό οξύ - ένα κορεσμένο λίπος που βρίσκεται συνήθως στο λάδι καρύδας – παρατηρούνται τα αντίθετα αποτελέσματα- μειωμένα σημάδια φθοράς του χόνδρου και του μεταβολικού συνδρόμου.
stogiatro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.