H ΔΑΟΚ Πρέβεζας για την κάμπια που κατατρώει δασικά φυτά σε Αμμουδιά-Μυρσίνη.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας προχώρησε σε έκδοση Δελτίου Τύπου σχετικά με την κάμπια που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες σε περιοχές της Π.Ε. Πρέβεζας και έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε δασικά κυρίως φυτά.
Το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

"Η ΔΑΟΚ ΠΕ Πρέβεζας προχώρησε άμεσα σε αυτοψία-δειγματοληψία του εντόμου Lymantria dispar από διάφορες περιοχές της Π.Ε. (Μυρσίνη-Ωρωπός-Μεσοπόταμος) για διαπίστωση του σταδίου που βρίσκεται, ώστε αφού αξιολογηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στην αγροτική παραγωγή, να ληφθούν ενδεχομένως άμεσα μέτρα.
Τα δείγματα απεστάλησαν στο Ι.Δ.Ε. (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών).
Με το από 25/5/2017 έγγραφό του το Ι.Δ.Ε. διαπιστώνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η προνύμφη θα μεταμορφωθεί στην ενήλικη μορφή του (λεπιδόπτερο), οπότε και θα πάψει να τρέφεται με τα φύλλα των διαφόρων ξενιστών του.
Για το λόγο αυτό αφ' ενός δεν ενδείκνυνται μέτρα καταπολέμησης (ψεκασμοί με εντομοκτόνα κλπ.), αφετέρου δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την αγροτική παραγωγή".

Προνύμφη της Lymantria dispar στη Μυρσίνη

Δέντρο πλατάνου πλήρως αποφυλλωμένο από Lymantria dispar

Να πούμε και μερικά στοιχεία συμπληρωματικά για το έντομο Lymantria dispar.
Η  λυμάντρια (Lymantria dispar) είναι έντομο της τάξης των λεπιδοπτέρων (πεταλούδα).
Το πουρνάρι είναι ο πιο σημαντικός ξενιστής του εντόμου λυμάντρια (Lymantria dispar) , ωστόσο πρόκειται για είδος εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει σύμφωνα με μελέτες περισσότερα από 600 είδη φυτών.
Το έντομο έχει μία γενεά ανά έτος. Οι προνύμφες του εκκολάπτονται την άνοιξη και η παρουσία τους είναι εμφανής συνήθως έως τον Ιούνιο. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους μεταβαίνουν σε προστατευτικά σημεία προκειμένου να νυμφωθούν.
Η έξοδος των ενήλικων συμβαίνει από τον Ιούνιο – Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Τα αβγά που τοποθετούν στους ξενιστές παραμένουν στα σημεία απόθεσης χωρίς να εκκολαφθούν μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Το έντομο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, εφόσον απαιτείται, με ψεκασμούς φυλλώματος σκευασμάτων του Bacillus thuringiensis.
Οι ζημιές που προκαλεί πάντως η Λυμάντρια σπανίως είναι τέτοιες που να οδηγούν σε ολική ξήρανση των φυτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προσβεβλημένα φυτά αναβλαστάνουν αμέσως μόλις τελειώσει η "επιδρομή" από τις φυλλοφάγες κάμπιες.
Geoponiprevezas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]