Σα να μην πέρασε μια μέρα…
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
-24 Μαΐου 2016, Ευκλ. Τσακαλώτος μετά το Eurogroup: «Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία. Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από πολύ καιρό. Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο»: Ευκλ. Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 / -29 Μαΐου 2016, Τσακαλώτος, Έθνος: «Δημιουργείται, λοιπόν, τώρα ο καθαρός "διάδρομος" τον οποίον επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μία στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο».
-15 Ιουνίου 2017, Ευκλ. Τσακαλώτος μετά το Eurogroup: «Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» / «Με την σημερινή απόφαση στέλνεται ένα μήνυμα στις αγορές με βάση τα δικά τους κριτήρια» / «Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα».
-9 Μαΐου 2016, ο Αλ. Τσίπρας επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Θέλω λοιπόν να πιστεύω, ότι ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, είναι η αναγκαία ένδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε έναν λαό που ταλαιπωρήθηκε, ίσως άδικα, και δικαιούται μιας θετικής είδησης και μιας θετικής εξέλιξης» / «Και ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι αποτυπώνεται στην απόφαση αυτή, ο οδικός χάρτης για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και ένα μήνυμα θετικό τόσο ως προς τις αγορές και τους επενδυτές, όσο όμως και προς την Ελληνική κοινωνία».
-16 Ιουνίου 2017. Επίσκεψη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο: «Θέλω να σας ενημερώσω για τις χθεσινές αποφάσεις. Νομίζω ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αυτό που θα σας πω, σε λίγα λόγια, είναι ότι είχαμε ένα καθοριστικό βήμα χθες. Ένα καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση. Δόθηκε ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές. Και ταυτόχρονα, νομίζω ότι αυτό που αφορά και τον ελληνικό λαό, που έχει υποστεί με ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία, θυσίες, μεγάλες θυσίες, είναι ότι δόθηκε και μια σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος σε έναν χρόνο από σήμερα»
-10 Μαΐου 2016, Αλ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Σήμερα είναι μια μέρα σημαντική. Και είναι σημαντική διότι μετά από έξι και πλέον χρόνια διαρκών περικοπών, κακών ειδήσεων και σκληρής λιτότητας είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις. Στο χθεσινό Eurogroup, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων αυτού του Οργάνου, όπου η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας».
-16 Ιουνίου 2017. Δήλωση Τσίπρα: «Χθες ήταν, μετά από καιρό, μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα. Γιατί πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν. Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Σήμερα, λοιπόν, ίσως για πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του Ιούλη του 2015, αισθανόμαστε δικαιωμένοι» / «Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, λοιπόν, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου».
-25 Μαΐου 2016, Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Αβραμόπουλο: «Ευτυχής η συγκυρία που βρεθήκατε στην Ελλάδα, σε μια σημαντική μέρα, γιατί είχαμε χθες μια πολύ σημαντική συνεδρίαση για την συμφωνία στο Eurogroup. Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα. Να δουλέψουμε με σοβαρότητα για να μπορέσουμε να ξαναοικοδομήσουμε μια οικονομία σταθερή αλλά και μια δίκαιη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη έρχεται, αλλά έχει σημασία αυτή τη φορά, το πλεόνασμα της ανάπτυξης να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια».
-16 Ιουνίου 2017, Τσίπρας στο τουίτερ: «Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».
-27 Μαΐου 2016, συνέντευξη Τύπου Τσακαλώτου, Χουλιαράκη. Τσακαλώτος: «Ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχουμε ένα πλαίσιο για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το γεγονός. Αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα» / «Επειδή σας έχω ακούσει όλους και όλες να μιλάτε πολύ συχνά για τον κόφτη, γι' αυτό τον κόφτη δεν έχετε πει κουβέντα. Ότι τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός, που θα αποφασιστεί το 2018, που θα κάνει και μακροπρόθεσμα το χρέος βιώσιμο. Πάλι επιμένω σε αυτό το θέμα: όχι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε Υπουργού, αλλά πάνω στη βάση τι χρειάζεται η Ελλάδα για να μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτό το χρέος» / «Αν πάρετε την εκταμίευση, αν πάρετε ότι μπορούμε να μπούμε στη νομισματική χαλάρωση, αν πάρετε ότι υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, αυτός ο διάδρομος για τον οποίο έχω μιλήσει, είναι κατά κάποιο τρόπο κατοχυρωμένος» / «Το τι θα γίνει με τα πλεονάσματα, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 θα προκύψει από το αποτέλεσμα του καινούργιου του DSA, δηλαδή τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ που θα συζητηθεί με τους Ευρωπαίους και θα είναι αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης. Δεν γράφει τίποτα η απόφαση του Eurogroup γι' αυτό, οπότε είναι ανοιχτό το ζήτημα. Και, βέβαια, δεν διεκδικούμε να έχουμε μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα» / Χουλιαράκης: «Σε σχέση με τα πλεονάσματα, η δική μας θέση είναι καθαρή, στηρίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία, η δυνατότητα διατήρησης πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν είναι δυνατή. Είναι ελάχιστες οι χώρες που κατάφεραν να διατηρήσουν πλεονάσματα του 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι εξίσου δύσκολο, αλλά ευκολότερο να πιάσεις το στόχο του 3,5% και είμαστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε με τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, τα δύσκολα μέτρα, αλλά η διατήρηση του 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα ενέχει πολλούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Άρα η δική μας επιδίωξη είναι ο μέσος όρος των πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα να είναι σημαντικά χαμηλότερος»
-16 Ιουνίου 2017. Τσακαλώτος, συνέντευξη Τύπου με Χουλιαράκη: «Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα», «Τώρα υπάρχει πολύ σημαντικότερη διαύγεια. Ήταν όση περίμενε ο ελληνικός λαός μετά τις θυσίες που έκανε; Ίσως όχι. Αναγνωρίζουμε ότι δεν πρέπει το τέλειο να είναι εχθρός του καλού». Από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας καθορισμός των μέτρων για το χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
-25 Μαΐου 2016, Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος. Για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές. Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η ανάπτυξη όμως δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες. Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης».
-15 Ιουνίου 2017, Δ. Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Με τη σημερινή συμφωνία αίρεται η αβεβαιότητα, εξασφαλίζεται ο καθαρός διάδρομος».
-16 Ιουνίου 2017, Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σταρ: «Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία δίνει ένα καθαρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να σταθεροποιηθεί πλέον οριστικά. Αυτή τη στιγμή, με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, νομίζω ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αίρεται η κατάσταση της αβεβαιότητας». Και στον RealFm: «Η χθεσινή πρόταση έχει μία σειρά από σημεία, αλλά και ως σύνολο, που τη διαφοροποιούν πλήρως και δίνουν στην ελληνική πλευρά αυτά τα οποία αποζητούσε. Δηλαδή, καθαρές δεσμεύεις για το χρέος, καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και περιγραφή του δρόμου ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος» / «Υπήρξε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ένας αλγόριθμος ο οποίος είναι κλειδωμένος και δίνει σήμα στις αγορές ότι η Ευρώπη θα κάνει αυτό το οποίο πρέπει με συγκριμένους πια όρους και με ένα καθαρό τρόπο διατυπωμένους για να μπορέσει η Ελλάδα να στηριχτεί στα πόδια της».
-25 Μαΐου 2016. Οι συμφωνηθείσες στο Eurogroup παρεμβάσεις για το χρέος, επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία. Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, τη χρηματοδότηση της οικονομίας υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.
-16 Ιουνίου 2017. Κυβερνητικές πηγές (ΑΠΕ): Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές για την απόφαση του Eurogroup και επισημαίνουν:
Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η - για πρώτη φορά - σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.
-27 Μαΐου 2016, κύκλοι ΥΠΟΙΚ στο ΑΠΕ: «Πλέον, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, υπάρχει στο τραπέζι για πρώτη φορά ένα δύσκολο αλλά ρεαλιστικό σενάριο οριστικής λύσης του προβλήματος χρέους».
-16 Ιουνίου 2017. Ν. Παππάς, Αντέννα: «Έχουμε απολύτως ξεκάθαρη λύση για το χρέος».
-24 Μαΐου 2016, Καμμένος στη Σύρο: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για όλους μας. Είναι η ημέρα όπου στο Eurogroup η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων και ρυθμίζει το θέμα του χρέους. Μπαίνουμε στην εποχή της ανάπτυξης».
-Ιούνιος 2016, Καμμένος στο τουίττερ: Ποστάρει το γνωστό αισχρό σκίτσο με τη γραβάτα και τα ανδρικά όργανα και μετά κρύβεται πίσω από το παιδί του – όπως κάθε… καλός πατέρας!
Συμπέρασμα: Ίδιες θριαμβολογίες, ίδιες δηλώσεις, ίδιες εκφράσεις. Μοναδική διαφορά η αντικατάσταση της Γεροβασίλη από τον Τζανακόπουλο στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και η αισχρή γραβάτα Καμμένου…
Labels:
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.