Τοπόθετηση της Μ. Τζούφη στη Βουλή για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Τοπόθετηση της Μ. Τζούφη στη Βουλή για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί το θεσμικό επιστέγασμα της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συνιστά απάντηση στην απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προηγήθηκε κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εξώθησε 3000 γιατρούς στην έξοδο από το σύστημα υγείας.

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ο «δημόσιος χώρος» στην Υγεία και προδιαγράφεται ο επικουρικός ρόλους του ιδιωτικού τομέα, στην κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότητας στην πρόσβαση και στης οικονομικής προστασίας των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας. Ο ρόλος των υφιστάμενων δομών, Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ & Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου, κατοχυρώνεται και ενισχύεται, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για την αναβάθμιση των εργαστηρίων τους.

Παράλληλα δημιουργούνται νέες αποκεντρωμένες δομές, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό και περιλαμβάνουν οικογενειακούς γιατρούς και παιδίατρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. Συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στη σχολική υγεία, στους εμβολιασμούς και στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων. Επίσης σε κάθε Κέντρο Υγείας συγκροτείται Οδοντιατρική Ομάδα που θα ελέγχει τη στοματική υγεία του πληθυσμού ευθύνης.

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ), τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εκτενούς συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Τόνισε επίσης πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας και φροντίδας αποτελεί συνέχεια των κυβερνητικών δράσεων για την εξασφάλιση της πρόσβασης 2.5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, με στόχο την καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια τάχθηκε κατά της κριτικής που ασκείται τόσο για το νομοσχέδιο της υγείας, όσο και της παιδείας περί σοβιετοποίησης και ανέφερε πως παρά τα κακώς κείμενα οι χώρες αυτές διακρίνονταν από υψηλό επίπεδο μόρφωσης και παροχής υπηρεσιών υγείας.

Κλείνοντας τόνισε πως «η συμμετοχή της νέας γενιάς ιατρών & επιστημόνων είναι απαραίτητη ώστε να υπάρξει όραμα και προοπτική για να γενικευτεί και να προχωρήσει το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]