Κωνσταντίνος Βουδούρης «Οι «survivors» έλληνες φορολογούμενοι στη … ζούγκλα της υπερφορολόγησης

Βουδούρης στο zougla.gr: «Οι «survivors» έλληνες φορολογούμενοι στη … ζούγκλα της υπερφορολόγησης
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

«Στο...τελικό «κατοστάρι» η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με την παράταση που δόθηκε καθώς πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους δεν έχουν ακόμη υποβάλλει δήλωση. Για να ακολουθήσει μετά τον καύσωνα και φορολογικός «καύσωνας», επισήμανε χαρακτηριστικά σε άρθρο στο zougla.gr, ο Καθηγητής Οικονομικών/Χρηματοοικονομικών σε φροντιστήρια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Βουδούρης.


Και συνέχισε: «Εδώ τίθεται ένα ερώτημα : Υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα κι αν ναι ποιούς φόρους αφορά;

Κατ αρχάς διακρίνουμε τρία βασικά είδη φόρων :

  •  Φόρους Κατανάλωσης
  • Φόρους Εισοδήματος και Κερδών 
  • Φόρους Περιουσίας

Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει, ανάμεσά τους και η πιο πρόσφατη της PWC, ότι υπερφορολόγηση παρατηρείται στη χώρα μας στους φόρους κατανάλωσης και σε ορισμένες κατηγορίες φόρων εισοδήματος».

Το «έγκλημα» με τους υψηλούς συντελεστές στους φόρους κατανάλωσης

«Το «έγκλημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συντελείται με τη διατήρηση του ΦΠΑ στον εξωφρενικό συντελεστή του 24%. Γιατί έγκλημα; Γιατί εκτός από την κατανάλωση, «σκοτώνει» και τα φορολογικά έσοδα», υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών.

«Η καμπύλη Laffer δείχνει τη σχέση ανάμεσα στο ύψος του φορολογικού συντελεστή και στο ύψος των φορολογικών εσόδων. Η καμπύλη αυτή στον ΦΠΑ δείχνει ότι με συντελεστή 20.6% μεγιστοποιούνται τα έσοδα από ΦΠΑ, ενώ όσο μεγαλώνει ο συντελεστής ΦΠΑ πάνω από αυτό το επίπεδο, συρρικνώνονται και τα έσοδα», εξήγησε και παρέθεσε τον παρακάτω πίνακα.



Ο κ. Βουδούρης, υπογράμμισε: «Ο συντελεστής πρέπει, αύριο κιόλας, να πέσει στο 21% ή ακόμα και στο 20%! Πέρα από τα μεγαλύτερα έσοδα που θα φέρει στο κρατικό «πουγκί», η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών, ενισχύοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Δεν είναι όμως μόνο η επίδραση στις τιμές».

«Οι έμμεσοι φόροι, ανάμεσά τους και ο ΦΠΑ, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενέστερους. Το κυριότερο όμως είναι ότι μια μείωση των φόρων κατανάλωσης και ιδίως του ΦΠΑ θα αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση» τόνισε και εξήγησε: «Για να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση για την οικονομία μας, φτάνει να ρίξουμε μια ματιά στη γειτονιά μας. Κάθε γωνία και καφετέρια, κάθε γωνιά και μίνι μάρκετ. Γιατι;; Διότι πολύ απλά για την ελληνική οικονομία η ιδιωτική κατανάλωση είναι ότι ήταν στη μυθολογία η Γη για τον Γίγαντα Ανταίο, ή ότι είναι για παράδειγμα ο φορτιστής για το κινητό».
»Το 67% του εισοδήματος του Έλληνα κατευθύνεται στην κατανάλωση, του Ιταλού το 60% και του Γερμανού μόλις το 45%. Αυτό στα οικονομικά λέγεται μέση ροπή για κατανάλωση, πόσο δηλαδή τα άτομα τείνουν να καταναλώνουν», επεσήμανε.




Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετετράπησαν σε...Survivors

«Άλλο ένα «φάουλ» της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Βουδούρης «είναι ο εταιρικός φόρος στο...29%. Ο γιγαντιαίος αυτός συντελεστής σε συνδυασμό με μια πλειάδα άλλων παραγόντων προκαλεί τη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Οι επιχειρήσεις που...μένουν Ελλάδα στενάζουν και παλεύουν να επιβιώσουν ως άλλοι survivors, μέσα στη φορολογική ζούγκλα, ώσπου να αποχωρήσουν κι αυτές. 
Η καμπύλη Laffer στα φορολογικά έσοδα εδώ δείχνει ότι ο συντελεστής που μεγιστοποιεί τα έσοδα είναι 22,3%». 



Και υπογράμμισε: «Χρειάζεται λοιπόν μια άμεση μείωση του συντελεστή στο 22%. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά : Αύξηση φορολογικών εσόδων, μείωση της φοροαποφυγής, ανάσχεση της εξόδου ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας».


«Στενό μαρκάρισμα» και στους...αδύναμους

Στο άρθρο του, ο Καθηγητής Οικονομικών, εστία στο καίριο θέμα της μείωσης του αφορολογήτου.
«Στο φορο-πακέτο των μέτρων με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «κάβα» για το 2019, περιλαμβάνεται και η μείωση του αφορολογήτου. Η επιβολή φόρου σε εισοδήματα των 550 ή των 600 ευρώ μοιάζει σα να θέλεις να βγάλεις απ τη μύγα...ξύγκι!», σημείωσε χαρακτηριστικά και είπε: «Το εν λόγω μέτρο, πέραν του πλήττει τα ασθενέστερα σε εισόδημα νοικοκυριά όντας κοινωνικά άδικο, έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα σε εισπραξιμότητα».

«Κι αυτό» εξήγησε «διότι σε επίπεδα χαμηλού εισοδήματος πχ. στο επίπεδο των 500 ευρώ ως μηνιαίο εισόδημα, οι φορολογούμενοι είναι πολύ «ανελαστικοί», δηλαδή ακόμη κι αν αυξηθεί το εισόδημά τους πχ. κατά 10% (από 500€ σε 550€) , η φορολογική τους δαπάνη θα αυξηθεί ελάχιστα, μόλις 3,5% (ελαστικότητα φορολογικών εσόδων : 0,35)».

πηγη zoygla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]