ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

ΓΣΕΒΕΕ: «Λουκέτα» σε 13.000 επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο

Καμπανάκι χτυπάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για πιθανό «λουκέτο» σε ακόμη 13.000 επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Από μια τέτοια εξέλιξη προκύπτει υψηλός κίνδυνος για απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

«Το 38,1% των επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο διάστημα», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ στην εξαμηνιαία της έρευνα, στην οποία αποτυπώνεται το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τάση, που αποδίδεται στην παγιοποίηση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων (αύξηση προκαταβολής φόρου, στην αύξηση ΦΠΑ και ειδικών τελών, στην αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29%), στη συσσώρευση οφειλών και στην αδυναμία εξεύρεσης αγορών για την αντιστάθμιση της ισχνής καταναλωτικής ζήτησης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας είναι διπλάσιο εκείνων που δηλώνουν πως θα τις αυξήσουν (8,4% έναντι 4,5%) αντανακλά το αίσθημα επιφυλακτικότητας και αναμονής των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας.
Σημαντικά ευρήματα της έρευνας

– Τα προβλήματα υπερχρέωσης παραμένουν στο «κόκκινο», τουλάχιστον για 1 στις 4 επιχειρήσεις. Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%). Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό (26,7% στην προηγούμενη έρευνα Φεβρουαρίου 2017) και αφορά περίπου 300.000 ενεργές επιχειρήσεις.

– Σταθερά υψηλό (23,8%) παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, παρά τις διάφορες ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί. Εύρημα που συμβαδίζει με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προστέθηκε μέσα στο 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 5,47 δισ. ευρώ (στοιχεία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων). Μάλιστα, περίπου 65.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση/ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.

– Το 26,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ στο 2016, ενώ το 24,6% κατέγραψε ζημίες. Κέρδη άνω των 10.000 ευρώ καταγράφει το 24,4%.

– Μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφεται για το 56,2% και 57,6% των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

– Στο μέτωπο της ρευστότητας, ο σχετικός δείκτης εξακολουθεί να διατηρείται σε εμφανώς χαμηλά επίπεδα, αφού για 2 στις 3 επιχειρήσεις (65,1%) παρατηρείται επιδείνωση.

– Στον «πάτο» βρίσκεται και η επενδυτική εμπιστοσύνη, αφού μόνο το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο. Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, οι περιορισμένες προοπτικές για ανάληψη νέων επενδύσεων συνδέονται και με τη στάση αναμονής που διατηρούν οι επιχειρήσεις σχετικά με την εκταμίευση κεφαλαίων και απορρόφηση κονδυλίων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματικών μονάδων (πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός, πακέτο Γιούνκερ, ΕΤΕΑΝ).

«Πρέπει να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, «καθώς τα απόνερα της κρίσης αρχίζουν δειλά να υποχωρούν, αναδεικνύονται πιο ξεκάθαρα τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Κατά τα λεγόμενα του ίδιου: «για να μπορέσει η εγχώρια αγορά να βγει από το τούνελ της παρατεταμένης στασιμότητας θα πρέπει να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ΜμΕ και της ελληνικής οικονομίας, όπως η ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοοικονομικών και αναπτυξιακών εργαλείων για την αύξηση των επενδύσεων, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η μείωση της φορολογίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και της Δικαιοσύνης, η ενίσχυση των συνεργατικών σχηματισμών κ.λπ».
πηγη rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]