Πρόγραμμα Σεμιναρίων 2017 - 2018 του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

Πρόγραμμα Σεμιναρίων 2017-2018 του ιστορικού
Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (έτος ιδρύσεως 1928), συνεχίζει την μακρόχρονη παράδοση προσφοράς γνώσης σε νέες γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων. Ελάχιστο χρόνο μετά την ίδρυσή του, από τον Δεκέμβριο του 1933, πέρα από τα λαϊκά ιατρεία, το ορφανοτροφείο και τα συσσίτια,  λειτουργούσε νυχτερινή σχολή σαν παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Λαϊκό Πανεπιστήμιο μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών λειτούργησαν κατά καιρούς θεατρική ομάδα - ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος, συγκρότημα παραδοσιακών χορών, χορωδία Βυζαντινής Μουσικής, Μουσικό Συγκρότημα Λαϊκής Μουσικής, εργαστήρια Αγιογραφίας, Ζωγραφικής, Ενδυματολογίας, Παραδοσιακού Κεντήματος και Χειροτεχνίας, Κοπτικής – Ραπτικής, Μαθήματα Βαλκανικής ιστορίας, Αγγλικής και Τουρκικής γλώσσας.
Την περίοδο 2017 – 2018 ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, πιστός στην μακρόχρονη παράδοση, θα παρέχει τα εξής σεμινάρια σε όσους ενδιαφέρονται – ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου:
(1)   ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ (5 Οκτωβρίου 2017 - 1 Ιουνίου 2018)
Τα σεμινάρια απευθύνονται σ’ όλους όσους επιθυμούν να διδαχθούν παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνικό κόσμο. Σκοπός των σεμιναρίων είναι με έναν απλό και συστηματικό τρόπο οι μαθητές να διδαχθούν κάθε είδους ελληνικού παραδοσιακού χορού με στόχο να κατανοηθούν σε βάθος οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί σταδιακά χορευτική ομάδα που να μπορεί να εκπροσωπήσει τον Σύλλογο σε  διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
(2)   ΚΟΠΤΙΚΗ ΡΑΠΤΙΚΗ (2 Οκτωβρίου 2017 - 29 Μαΐου 2018)
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας που επιθυμεί να ράψει εύκολα, γρήγορα, σωστά, οικονομικά και προπάντων χωρίς πρόβες. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, αυτό που μετράει είναι η κλίση, η καλή διάθεση και η αγάπη για δημιουργία.  Η μόδα σήμερα δεν είναι εκείνη που επιβάλλουν οι γνωστοί οίκοι ραπτικής,  αλλά αυτή που γεννιέται μέσα από τις καθημερινές µας ανάγκες. Το έτοιμο ρούχο είναι για όλες τις γυναίκες, αλλά για καμία ξεχωριστά. Συνήθως, δεν ανταποκρίνεται στο σωματότυπό της, στις προτιμήσεις της και στο διαθέσιμο προϋπολογισμό της. Σχεδιάζονται πατρόν μεθοδικά, γρήγορα και µε ακρίβεια στις ατομικές αναλογίες της κάθε γυναίκας αποδεικνύοντας ότι το ωραίο ρούχο δεν είναι αυτό  που «βγαίνει» µόνο σε μικρό νούμερο!  Τα σεμινάρια διδάσκουν τέλεια ραφή καθώς και τα  μικρά ή τα μεγάλα μυστικά της βελόνας.
(3)   ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ  (5 Οκτωβρίου 2017 - 31 Μαΐου 2018)
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και πτυχιούχους, καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την Ιστορία της Μεσογείου.  Με τα μαθήματα θα γίνει κατανοητή η ιστορική εξέλιξη της Μεσογείου από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Επίσης, θα μελετηθεί η σχέση των λαών της Μεσογείου τόσο μεταξύ τους όσο και με τους λαούς της Δύσης και της Ανατολής.  Το διδακτικό υλικό θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και σε ιστολόγιο που θα δημιουργηθεί ειδικά για τα μαθήματα.  Όσοι επιθυμούν, θα καθοδηγούνται στην εκπόνηση σχετικών εργασιών, οι οποίες θα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά.  Στους συμμετέχοντες θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
(4)   ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ( 5 Οκτωβρίου 2017 – 31 Μαΐου  2018 )
Η παραδοσιακή μουσική της Κωνσταντινούπολης και τα χαρακτηριστικά μουσικά της όργανα, αναδεικνύονται μέσα από τα σεμινάρια με την συνεργασία της έγκριτης  σχολής  ''Τέττιξ''  και  τους  επικεφαλής  καθηγητές  της,  Γρηγόρη Νταραβάνογλου  και  Μανώλη  Καρπάθιο. Ο κύκλος των σεμιναρίων αυτών περιλαμβάνει κάθε βδομάδα Πολίτικο  παραδοσιακό  τραγούδι με  τον  Γρηγόρη  Νταραβάνογλου  και  τον  Μανώλη  Καρπάθιο  με  το  κανονάκι  του  να  συνοδεύει  τους  χορωδούς καθώς και  Βυζαντινή  μουσική  με  τον  Άρχοντα  Μαΐστορα  της  Μ.τ.Χ.Ε.   Γρηγόρη  Νταραβάνογλου.  Τέλος, ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει και  ατομικά  μαθήματα  πολίτικων  οργάνων  με  τους  Γιώργο  Παππά (πολίτικο  λαούτο  κ  ούτι),   Μανώλη  Καρπάθιο (κανονάκι) κ.α.
(5)   ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ( 3 Οκτωβρίου 2017 – 30 Μαΐου 2018 )
Η σύγχρονη εποχή επιβάλλει, ευρύτερα, την ανάγκη εκμάθησης όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων γλωσσών. Στην γειτονική Τουρκία βρίσκεται, εδώ και δεκαεπτά αιώνες, ριζωμένο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η ιστορία και οι παραδόσεις του Ελληνισμού ενώ παράλληλα αναπτύσσεται μια τεράστια αγορά 70 εκατομμυρίων καταναλωτών η οποία εξελίσσεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς πελάτες του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» σε πάρα πολλά επίπεδα και ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμη την πρόταση σεμιναρίων Τουρκικής γλώσσας σε κάθε ενδιαφερόμενο – ιδιαίτερα τους νέους.
Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις κατηγορίες των σεμιναρίων παρέχονται στο μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Δημοσθένους 117,  Καλλιθέα, στα τηλέφωνα  210 951 7072,  210 956 0611, Δευτέρα έως Παρασκευή 6-9 το βράδυ και οποτεδήποτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης  e-mail: cpolitan@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]