Γέφυρα Λάλιζας-Δομολεσσάς Καταγγελία
Είμαι ένας πολίτης και κατάγομαι από ένα μικρό χωριό (οικισμό) τη Λάλιζα Ιωαννίνων. Το θέμα που θέλω να θίξω είναι η γέφυρα που ενώνει τον οικισμό με τα επόμενα χωριά (Δομολεσσά, Σενίκο, Μικροχώρι). Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν μιλάμε για μεγάλα χωριά αλλά ο δρόμος που τα ενώνει είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους τους αλλά και όσους καταγόμαστε από εκεί και τα επισκεπτόμαστε συχνά ή αραιά.
Αποτέλεσμα της πληθυσμιακής αυτής παρακμής ήταν τα έργα υποδομής στα χωριά να είναι λιγοστά, τα απολύτως απαραίτητα. Εγώ ας πούμε γεννημένος το 1983 θυμάμαι για πολλά χρόνια να μην υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για να πάμε στο χωριό, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια μετά τη συγκρότηση των κοινοτήτων σε δήμους με το πρόγραμμα "Καποδίστριας".
Μερικά χρόνια μετά λοιπόν, το 2012, και μετά από άσχημη κακοκαιρία, το ποτάμι που περνά από το χωριό μας και τα υπόλοιπα χωριά, ο Τύριας παραπόταμος του Θύαμι (Καλαμάς), υπερχείλισε κατεβάζοντας πάρα πολύ νερό και ΠΑΡΕΣΥΡΕ τη γέφυρα κάνοντάς την μπάζα, την ίδια ώρα που παμπάλαια γεφύρια στην περιοχή και το αμέσως επόμενο στον ρου του, πολλών περισσότερων ετών έμειναν όρθια.
Και εδώ θα ήθελα να απευθυνθώ στο δήμο Ζίτσας και την περιφέρεια Ηπείρου. Πολλές δημοπρασίες έγιναν για πολλά έργα στην Ήπειρο, σε διάφορους δήμους. Ο δήμος Ζίτσας γιατί απουσιάζει; Δεν έχει τίποτα για επισκευή; Τι κάνουν τόσα χρόνια; Εδώ βλέπουμε ότι τα μεγάλα έργα για την Ήπειρο ολοκληρώθηκαν. Η Ιονία οδός παραδόθηκε και σε συνδυασμό με την Εγνατία οδό, η οποία περνάει πολύ κοντά στα χωριά μας, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από την Αθήνα στην Ηγουμενίτσα σε 4μιση ώρες.
Την ίδια στιγμή που είδαμε τον πρωθυπουργό να επεμβαίνει άμεσα ο ίδιος για να αναστηλωθεί το πεσμένο γεφύρι της Πλάκας, οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες μάλλον κωφεύουν στο έργο αναστήλωσης μίας σύγχρονης γέφυρας αλλά και της ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΔΩΝ το οποίο είναι και αυτό ένα σημαντικό ζήτημα για κάθε δήμο, μία καυτή πατάτα καθώς στα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολο εώς αδύνατο για κάποιον να επισκεφθεί το χωριό του, την καταγωγή του, τον τόπο του, τους τάφους των παππούδων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.