Ενημέρωση βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη για τις ημερίδες Βιομηχανία και Τουρισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης

Ενημέρωση βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη για τις ημερίδες "Βιομηχανία" και "Τουρισμός" του Υπουργείου Ανάπτυξης

Με αξιόλογη συμμετοχή από τους θεσμικούς εταίρους και από πολλούς επιμέρους βιομηχανικούς και τουριστικούς φορείς αντίστοιχα, ολοκληρώθηκαν οι δύο ημερίδες «Βιομηχανία» και «Τουρισμός» που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, στα πλαίσια διαβούλευσης και ολοκλήρωσης της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 (ΕΑΣ 2021).

Κατά τη διάρκεια των ημερίδων καταγράφηκε μια γενική συναίνεση στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της ΕΑΣ 2021 και κυρίως στην αναγκαιότητα στροφής σε υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ενώ εγκωμιάστηκε η στροφή της ΕΑΣ 2021 προς την εξωστρέφεια, την Έρευνα και Ανάπτυξη, την Καινοτομία, και την υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Στην ημερίδα για τη «Βιομηχανία» τονίσθηκε, ιδιαιτέρως, από τους φορείς, η ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης σειράς μέτρων που αφορούν στις αδειοδοτήσεις τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και ελαφρύνσεων τόσο στη φορολογία και την ασφάλιση, όσο και στο κόστος ενέργειας.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μιας προσεκτικά σχεδιασμένης βιομηχανικής πολιτικής που θα καταλήγει σε μικροκλαδικό επίπεδο και θα επιλύει συγκεκριμένα προβλήματα «μικρά» μεν, αλλά εξαιρετικά σημαντικά για κάθε κλάδο. Από τη μεριά των φορέων, ζητήθηκε ο περαιτέρω έλεγχος του λαθρεμπορίου της μαύρης αγοράς και της «ελληνοποίησης» ξένων προϊόντων. Τέλος, καταγράφηκε ο προβληματισμός για τις συνθήκες χρηματοδότησης και υποδείχθηκαν τρόποι πιθανής βελτίωσης.

Με την βασική επισήμανση πως ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών δεν αυξάνεται το εισόδημα το οποίο προκύπτει, αλλά και με την αναγνώριση ότι υπάρχει αξιόλογη πρόοδος σε πολλές πλευρές της αναπτυξιακής πολιτικής στον κλάδο του τουρισμού, ολοκληρώθηκε η ημερίδα και για τον Τουρισμό.

Οι αδειοδοτήσεις, η μείωση της γραφειοκρατίας, η απόδοση δικαιοσύνης, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η βελτίωση θεσμικού πλαισίου ήταν μερικά από τα θέματα που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων και έθεσαν οι φορείς κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη βελτίωσης των αμοιβών και των λοιπών όρων απασχόλησης στον τομέα, ενώ τονίστηκε η σημασία της πιστοποίησης και των ελέγχων, καθώς και της τήρησης της νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε ο περαιτέρω έλεγχος της παραξενοδοχείας, της μαύρης αγοράς, που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, με τη σημείωση ότι οι επιμέρους φορείς παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις (sharing economy, airbnb) με τρόπο παραγωγικό.

Τέλος, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μιας προσεκτικά σχεδιασμένης τουριστικής πολιτικής που θα καλύπτει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό διασυνδέσεων και συνεργειών με λοιπούς τομείς όπως την αγροδιατροφή, την άρση εμποδίων στο άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών, αλλά και ειδών τουρισμού (υγείας, γαστρονομικός, συνεδριακός, πολιτιστικός).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]