Εφάπαξ με μπόνους για 20.000 δικαιούχους

Έως τις 30.06.2018 προβλέπεται μέσος ρυθμός έκδοσης 4.000-5000 εφάπαξ τον μήνα και η οριστική αντιμετώπιση
Προσαύξηση του μέσου όρου των εφάπαξ αποδοχών τους θα έχουν 20.000 δικαιούχοι της παροχής σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και με την οποία ουσιαστικά ξεμπλοκάρει η καταβολή της παροχής.

Η εγκύκλιος «διορθώνει» εν μέρει τον υπολογισμό των εφάπαξ όπως αυτός προβλέπεται στον Νόμο Κατρούγκαλου, καθώς προβλέπεται προσαύξηση με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που ήδη εφαρμόζεται στις κύριες συντάξεις και επηρεάζει όσους αποχώρησαν από 1.1.2016 και μετά και συνολικά 20.000 δικαιούχους εφάπαξ, σε σύνολο 59.000 που έχουν καταθέσει αιτήσεις.

Ουσιαστικά, η εγκύκλιος διαμορφώνει ένα ευνοϊκό για τους ασφαλισμένους πλαίσιο, αφού αποφεύγεται η αναπροσαρμογή «προς τα κάτω» των συντάξιμων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013 επί των οποίων υπολογίζονται οι σχετικές παροχές. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί προβλέπεται δικλείδα ασφαλείας έτσι ώστε ο «σωρευμένος συντελεστής» να μην είναι μικρότερος από το 1 ακόμη και στην περίοδο αναφοράς που ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν αρνητικός.

Η εγκύκλιος καθορίζει την προσαύξηση του Μ.Ο. αποδοχών, με τη χρήση των ετήσιων ποσοστιαίων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τη δικλείδα ασφαλείας να μη μειώνονται εξαιτίας αρνητικού πληθωρισμού από το επόμενο του καταληκτικού έτους της πενταετίας έως και το προηγούμενο έτος από αυτό της αποχώρησης από την εργασία- επάγγελμα (σ.σ.: αφορά τον υπολογισμό του τμήματος της εφάπαξ παροχής για χρόνο ασφάλισης ο οποίος έχει διανυθεί έως και τις 31.12.2013).

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο στόχος της αποπληρωμής των εκκρεμών εφάπαξ έχει τεθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έως τις 30.06.2018 προβλέπεται μέσος ρυθμός έκδοσης 4.000-5000 εφάπαξ τον μήνα και η οριστική αντιμετώπιση του θέματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως τις 31.12.2014 παρέμεναν στο συρτάρι 63.500 αιτήσεις για εφάπαξ. Έτσι, σε συνδυασμό με την αδυναμία εφαρμογής του περίφημου μαθηματικού τύπου των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπολογίστηκαν τα εφάπαξ για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2013 - Μαΐου 2016. Έτσι οι πρώτες αποφάσεις ξεκίνησαν από την 1η.1.2015 και έως τις 31.8.2017 εκδόθηκαν 53.048 αποφάσεις. Σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα 59.287 αιτήσεις.
Τ .Πετρόπουλος: "Προστατεύσαμε τις παροχές"

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλο, «η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης. Βελτίωσε τη βάση υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων έτσι ώστε να δίνονται μεγαλύτερα ποσά αν είχαν καταβληθεί υψηλότερες εισφορές. Απλούστευσε και βελτίωσε τους όρους χορήγησης των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Και, τώρα, με την έκδοση της εγκυκλίου για τον υπολογισμό των εφάπαξ, προστάτευσε τη συγκεκριμένη παροχή από την αρνητική επίπτωση που θα είχε ο αρνητικός πληθωρισμός. Η στόχευση της κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ‘παλαιών’ προβλημάτων παραμένει. Και θα είναι ο ‘οδηγός’ μας σε όλες τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν».

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Όπως αναφέραμε, η εγκύκλιος οριοθετεί τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ με χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Με δεδομένο ότι θα αξιοποιείται η τελευταία πενταετία από την υποβολή της αίτησης, για όσους βγήκαν στη σύνταξη από το 2016 και μετά ισχύουν τα εξής:

*Αξιοποιείται η πενταετία 2009 - 2013. Αιτία το γεγονός ότι ο ΔΤΚ από το 2013 έως το 2016 είχε αρνητικό πρόσημο. Στην εγκύκλιο, όπως και στον σχετικό νόμο, τονίζεται ότι ο συντελεστής που θα αξιοποιείται για τον υπολογισμό του εφάπαξ δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μονάδας. Άρα, έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος νέων περικοπών, που ούτως ή άλλως πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου για το ασφαλιστικό, γνωστού και ως Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

* Αν η τελευταία πενταετία ενός ασφαλισμένου (βάση υπολογισμού) καταλήγει τον 12ο του 2013 δεν υφίσταται ανάγκη προσαύξησης για αποχωρήσεις το 2014 ή το 2015. Αντίθετα από 1.1.2016 υφίσταται ανάγκη ετήσιας προσαύξησης, αλλά επειδή ο Δείκτης είναι αρνητικός, η προσαύξηση είναι -προς το παρόν- μηδενική.
Πετρόπουλος Ανδρέας Εντυπη έκδοση Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]