Δήμαρχος Ιωαννίνων :Εύχομαι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου να αποτελέσουν την απαρχή για την αναπτυξιακή πρόοδο της Ηπείρου

«Κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κύριες και κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε κι εσάς στα Γιάννενα, στην Ήπειρο την ιδιαίτερη πατρίδα σας.
Καθώς το 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ολοκληρώνεται απόψε, θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ανέφερα κατά την έναρξη των εργασιών του.
H πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Συνεδρίου στην Ήπειρο είναι ένα σημαντικό γεγονός.
Αποτελεί βαθιά πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής την οποία αποδεικνύουμε συνεχώς εμπράκτως, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί,  αφενός τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συναινέσεις και αφετέρου μια ολιστική θεώρηση και προσέγγιση, μακριά από τις αποσπασματικές λογικές του παρελθόντος.
Η ανάπτυξη, τόσο της Ηπείρου, που απετέλεσε το βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου, όσο και ολόκληρης της χώρας, θα είναι μια λέξη κενή περιεχομένου, εφόσον δεν συνοδεύεται από ένα ξεκάθαρο και μακρόπνοο σχέδιο, στην κατάρτιση του οποίου οφείλουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά όλοι: Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, επιμελητήρια,  εκπαιδευτικά ιδρύματα και βεβαίως οι ίδιοι οι πολίτες.
Ένα σχέδιο που δεν θα εξαρτάται από τα πρόσωπα, ούτε θα αλλάζει ή θα ακυρώνεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση σε κεντρικό ή και αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από τέτοιες λογικές.
Είναι ώρα πια να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου ώστε συνολικά να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.
Και επιτρέψτε μου να πω ότι για τη Δημοτική μα Αρχή το μέλλον για τα Γιάννενα έχει ήδη αρχίσει με συγκεκριμένες πράξεις:
Θυμίζω, περισσότερο ως απόδειξη ότι δεν θεωρητικολογούμε, πως  το μοντέλο της δημόσιας διαβούλευσης και της κινητοποίησης δυνάμεων, στο Δήμο Ιωαννιτών το έχουμε εφαρμόσει ήδη με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις με κορυφαία όμως την κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την συγκρότηση του οποίου καλέσαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.
Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν, εκτός των φορέων, συλλογικότητες ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες και κατετέθησαν μια σειρά από προτάσεις και δράσεις. Ήταν, κατά τη γνώμη μας,  μια κορυφαία στιγμή της συμμετοχικής διακυβέρνησης που πρεσβεύουμε, η οποία οδήγησε στην  δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, σχεδίου που φιλοδοξούμε να αλλάξει το Δήμο μας.
Στόχος μας να γίνουν τα Γιάννενα μια ανοιχτή πόλη.
Για να φτάσουμε όμως εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε σε ορισμένα βασικά ζητήματα και αρχές.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε αυτά:
Α) Όπως είπα και στον χαιρετισμό μου χθες οι δύο οδικοί άξονες, Εγνατία και Ιόνια, οι οποίοι συναντιούνται στα Γιάννενα μαζί με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι οι υποδομές μεταφορών που μπορούν να βγάλουν την περιοχή μας από την απομόνωση οριστικά.
Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζονται ακόμα να επιλυθούν ανοιχτά ζητήματα την ευθύνη των οποίων έχει η κεντρική κυβέρνηση.
Και μιλώ συγκεκριμένα για την ολοκλήρωση της Ιόνιας από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά, τη διασύνδεση της ενδοχώρας της Ηπείρου με τα παράλια, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με την πλήρη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου των Ιωαννίνων και τη σιδηροδρομική διασύνδεση.
Κύριε Πρωθυπουργέ το ξέρετε κι εσείς προσωπικά πως η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά είναι ένα θέμα που ξεπερνά τα όρια των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, είναι ένα θέμα εθνικό.
Όπως εθνικό είναι και το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, του αεροδρομίου της Ηπείρου.
Για εμάς είναι η πύλη μας για τον υπόλοιπο κόσμο.
Και για την Ελλάδα ένα αεροδρόμιο στρατηγικής και εθνικής σημασίας λόγω θέσης του στον χάρτη.
Για τους λόγους αυτούς προτάσσουμε τα έργα αυτά ως τα πλέον σημαντικά υπερτοπικά έργα για τα οποία περιμένουμε τις άμεσες αποφάσεις σας.

Β)Κύριε Πρωθυπουργέ
Για να μιλήσουμε για τον σχεδιασμό του αύριο και τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας περιοχής είναι απαραίτητη η ύπαρξη ορισμένων συνθηκών, χωρίς τις οποίες το όποιο όραμα θα παραμείνει μονάχα όραμα και δε θα μετουσιωθεί ποτέ σε κάτι χειροπιαστό.
Στη δική μας περίπτωση βασικές συνθήκες για να σχεδιάσουμε το μέλλον είναι σίγουρα η ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού με την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού της πόλης των Ιωαννίνων και φυσικά του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα, για το οποίο ακούσαμε με ικανοποίηση χθες τον Υπουργό να δεσμεύεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή έτσι και τώρα επιθυμούμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή και δηλώνουμε παρόντες στη διαδικασία που ακολουθεί μέχρι την τελική θεσμοθέτηση.
Δεν μπορούμε το 2017 να μιλάμε για αναπτυξιακά σχέδια όταν λείπουν ακόμα τα βασικά εργαλεία, όταν δεν είναι καθορισμένες οι χρήσεις γης βάσει ενός συνολικού σχεδιασμού.
Ειδικά σε ότι αφορά τη Λίμνη μας, ένα μοναδικό τοπόσημο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των Ιωαννίνων είναι αδήριτη η ανάγκη ολοκλήρωσης ενός συνολικού σχεδιασμού για την προστασία της.
Η σωτηρία της λίμνης Παμβώτιδας, μιας εκ των μόλις δύο αστικών λιμνών της Ελλάδας, είναι εθνικό ζήτημα.
Πρέπει όλοι μαζί, κράτος αυτοδιοίκηση και φορείς να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο που θα δράσει σε τρία επίπεδα:
Πρώτον:
Δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
Ο Δήμος κορυφώνει την προσπάθεια και διεκδικεί την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης περιμετρικά της λίμνης αλλά και την αναβάθμιση – επέκταση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων ο οποίος ουσιαστικά είναι ο βιολογικός ολόκληρου του λεκανοπεδίου.
Χωρίς την ολοκλήρωση των δύο αυτών σημαντικών έργων δεν μπορούμε να μιλάμε για σωτηρία της Παμβώτιδας.
Δεύτερον:
Σε περιφερειακό επίπεδο.
Έχουν γίνει σοβαρές μελέτες από τη μεριά της Περιφέρειας με κυρίαρχη το μάστερ πλαν όπου αποδεικνύεται ότι απαιτούνται σημαντικά έργα τόσο για την ανάσχεση της επιβάρυνσης του λιμναίου οικοσυστήματος όσο και για τον καθαρισμό του.
Τρίτον:
Σε κρατικό επίπεδο.
Είναι πλέον η ώρα το κράτος να έρθει και να συνθέσει τη γνώση που υπάρχει ώστε από κοινού όλοι μας να αναζητήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τις απαραίτητες δράσεις για τη σωτηρία της λίμνης.
Ήρθε η ώρα να δράσουμε συλλογικά όχι μόνο για να μη χαθεί η ζωντανή ιστορία των Ιωαννίνων αλλά και για να μπορέσουμε να «χτίσουμε» γύρω από την Παμβώτιδα αναπτυξιακές δράσεις, όπως για παράδειγμα η λειτουργία υδατοδρομίου με την ταυτόχρονη ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου το οποίο θα λύσει σημαντικά λειτουργικά και διαχειριστικά προβλήματα.
Αναγνωρίζουμε λοιπόν σαν Δήμος, πως «Το νερό, οι υδάτινοι πόροι, είναι εθνική προτεραιότητα. Το 2014 εγκρίναμε τα Σχέδια διαχείρισης νερού. Η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά εθνική πολιτική για το σημαντικότερο φυσικό πόρο, το νερό». Σε συμπλήρωση των Σχεδίων για τη Διαχείριση των Λεκανών Απορροής εκπονείται σήμερα ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα «Σχέδια Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας» για όλη τη χώρα
Ειδικότερα για το Δήμο Ιωαννιτών όμως, προβλέπονται απαγορευτικά μέτρα σε σχέση με νέες γεωτρήσεις για ιδιώτες και επενδυτές δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την αναπτυξιακή προοπτική της επόμενης ημέρας. Στον αντίποδα κάθε απαγόρευσης, ο Δήμος ιωαννιτών, προτείνει αυστηρό έλεγχο και συμφωνεί απόλυτα με την ενίσχυση των αρμόδιων φορέων, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη συμβολή στην ανάπτυξη του συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Τέλος κοινό αίτημα αποτελεί η ανάγκη ενός εξειδικευμένου σχεδίου πλημμυρών για το Δήμο μας, που να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα της περιοχής και να εξασφαλίζει μέτρα και κατευθύνσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Γ) Κύριε Πρωθυπουργέ
Βρισκόμαστε στα Γιάννενα, στην Ήπειρο, στον τόπο που ο πρωτογενής τομέας διαθέτει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
Ταυτόχρονα όμως ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας εξαιτίας του ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μη καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας και την τελική πιστοποίηση και τυποποίηση του προϊόντος καθώς και της μη διασύνδεσης της κατανάλωσης των προϊόντων με τον τουρισμό, κάτι που θα προσέδιδε άλλη δυναμική και μια πραγματική διέξοδο στο πρόβλημα.
Ζητάμε την ενίσχυση του ρόλου της ανάπτυξης της εφαρμοσμένης έρευνας σε τοπικό επίπεδο μέσω αναβάθμισης των ήδη υπαρχόντων δομών όπως για παράδειγμα η Γαλακτοκομική Σχόλη Ιωαννίνων αλλά και μέσω δημιουργίας νέων δομών στοχευμένων στις τοπικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.
Πρότασή μας η δημιουργία ενός ερευνητικού – εκπαιδευτικού κέντρου στο πρότυπο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης με την οποία στο εγγύς μέλλον ο δήμος σκοπεύει να αναπτύξει συνεργασία.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συνεισφέρει η αξιοποίηση των χώρων που βρίσκονται στην περιοχή του Κατσικά την κυριότητα των οποίων έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν πέραν και συμπληρωματικά των υφιστάμενων χρήσεων σε κοινωφελής σκοπούς.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών θα ήταν θετικός σε μια προσέγγιση υλοποίησης δράσεων και μέτρων στις αρκετές δεκάδες στρεμμάτων που καταλαμβάνουν οι εν λόγω εγκαταστάσεις, ώστε να αποτελέσουν τόπο δραστηριοτήτων καλλιέργειας, εφαρμοσμένης έρευνας και εκπαίδευσης για τον πρωτογενή τομέα.

Δ) Κύριε Πρωθυπουργέ
Για εμάς η αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας είναι συνυφασμένη και με δύο κλάδους οι οποίοι δεν ήταν στις θεματικές συνεδρίες που διοργανώθηκαν αυτό το διήμερο, ωστόσο θεωρώ πως πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες στην προσπάθεια που κάνουμε.
Αναφέρομαι στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.
Σε ότι αφορά τον Τουρισμό για πρώτη φορά ο Δήμος Ιωαννιτών λειτουργεί με εργαλείο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής της περιοχής.
Σε πρώτο επίπεδο οργανώνει και υλοποιεί δράσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος στα όρια των αρμοδιοτήτων του και σε δεύτερο επίπεδο συνεργάζεται με την Περιφέρεια για αντίστοιχες δράσεις στα όρια αυτής.
Στρατηγική μας αντίληψη είναι πως ο σχεδιασμός για την τουριστική προβολή του τόπου μας δεν μπορεί να γίνεται σε κλειστά γραφεία με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά χέρι-χέρι με τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Αυτό κάνουμε.
Εκείνο όμως που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται καλύτερο συντονισμό είναι η διασύνδεση των προσπαθειών μας με τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Επιδιώξαμε τις εξελίξεις για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και με την αμέριστη συμπαράστασή σας καταφέραμε πολλά.
Οι δυνατότητες στον τουρισμό όμως για την περιοχή μας είναι πολυεπίπεδες.
Ξεκινώντας από τα παράλια, όπου υπάρχουν οι υποδομές και φτάνοντας στην ενδοχώρα η οποία αποτελεί κι αυτή πόλο έλξης για ξένους και έλληνες επισκέπτες.
Συγκριτικό μας πλεονέκτημα μεταξύ άλλων και η ύπαρξη του πανεπιστημίου το οποίο συμβάλει τα μέγιστα στο αντικείμενο του συνεδριακού τουρισμού γεγονός που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα της κίνησης τα τελευταία χρόνια στα Γιάννενα.
Συγκριτικό πλεονέκτημα όμως είναι και ο Πολιτισμός.
Είμαστε, ευτυχώς, μια πόλη, μια Περιφέρεια θα έλεγα, με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα.
Ένα απόθεμα που προσπαθούμε να «κεφαλαιοποίησουμε» με την καλή έννοια του όρου προς όφελος της περιοχής.
Οι πρωτοβουλίες μας στο αντικείμενο αυτό είναι σημαντικές.
Θα περιοριστώ να αναφέρω μονάχα τρεις στις οποίες η συμβολή του κράτους κρίνεται από μέρους μας απαραίτητη.
Οι προτάσεις μας στην κατεύθυνση αυτή είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να διοργανώσουμε τρεις πολιτιστικούς θεσμούς με υπερτοπικό χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα:
1) Το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος Δωδώνης.
2) Το Φεστιβάλ Ιτς Καλέ μέσα στο Κάστρο, ένα ισχυρό τοπόσημο της πόλης με θέα τη λίμνη
3) Και την Πανελλήνια Συνάντηση Πολιτιστικών φορέων. Ουσιαστικά ένα πανελλήνιο Συμπόσιο Πολιτισμού το οποίο θα γίνεται κάθε χρόνο στα Γιάννενα, με την προοπτική να εξελιχθεί σε ένα Διεθνές Συμπόσιο.

Ε)Κύριε Πρωθυπουργέ
Είμαστε υπέρμαχοι της υγιούς συμπόρευσης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στις ανάγκες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας γνωρίζοντας φυσικά ότι ο Δήμος δεν είναι και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του επιχειρηματία.
Μπορεί και πρέπει όμως να συνεργαστεί με τους επιχειρηματίες και τα θεσμικά τους Όργανα για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στην φιλοσοφία αυτή όμως χρειαζόμαστε συμμάχους.
Θέλουμε κοντά μας το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ σε μια κοινή προσπάθεια να στηρίξουμε τις ανάγκες των ανθρώπων της παραγωγής και των επιχειρήσεων.
Τα δύο αυτά Ιδρύματα είναι η μεγάλη μας ελπίδα για την ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας ώστε να σταματήσει το φαινόμενο του μπρέιν ντρέιν και να καταφέρουμε να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες στον τόπο μας.
Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μια Κυψέλης Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
Στην προσπάθεια αυτή όμως θέλουμε κοντά μας και το Κράτος το οποίο πρέπει να στηρίξει την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία, την παραγωγή.
Ειδικά εδώ στην Ήπειρο, έχει όλα τα απαραίτητα «εργαλεία» για να το πράξει.
Το έχω πει και δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω γιατί το πιστεύω πραγματικά.
Όταν ενώνουμε δυνάμεις για έναν κοινό σκοπό τα αποτελέσματα είναι εγγυημένα.
Και σήμερα είμαστε εδώ όλοι μαζί για να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου.
Να βάλουμε τις βάσεις για το αύριο των Ιωαννίνων.
Για το αύριο της Ηπείρου.

ΣΤ) Κύριε Πρωθυπουργέ
Τελειώνοντας θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην εξαιρετική συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα σε αιτήματα παραχωρήσεων χώρων, καταθέτοντας ως Δήμος ολοκληρωμένες προτάσεις για την αξιοποίησή τους, όπως οι πρώην στρατιωτικοί φούρνοι και οι πρώην στρατιωτικές φυλακές.
Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι απομένουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες.
Πρώτον:
Το Στρατόπεδο Βελισσαρίου όπου σύντομα θα έχετε στα χέρια σας μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επανεξέταση της παραχώρησης και
Δεύτερον :
Η μεγάλη έκταση στα όρια της Λίμνης Παμβώτιδας που στεγάζεται σήμερα το εργοτάξιο του Δήμου και το οποίο απομακρύνουμε για περιβαλλοντικούς λόγους.
Είναι μια έκταση για την οποία υπάρχει πρόβλεψη στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό για την επέκταση του αθλητικού πάρκου της Λιμνοπούλας.

Κύριε Πρωθυπουργέ
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού με δράσεις που στοχεύουν  στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην  ενίσχυση της κοινωνικής  συνοχής.
Φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη των Ιωαννίνων σε ισχυρό πόλο ανάπτυξης  και σε μια σύγχρονη ανοιχτή ευρωπαϊκή πόλη.
Εύχομαι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου να αποτελέσουν την απαρχή για την αναπτυξιακή πρόοδο της Ηπείρου καθώς και την έναρξη μιας δυναμικής πορείας που θα παρακολουθείται συστηματικά και θα καταγράφει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Είμαι σίγουρος ότι τα Γιάννενα, έχουν τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες αλλά και τους ανθρώπους.
Ολοκληρώνω τονίζοντας ότι εμείς είμαστε έτοιμοι, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι και εσείς έχετε πεισθεί ότι είμαστε αναγκαίος και κρίσιμος κρίκος σε αυτή την διαδικασία και ότι θα το αποδείξετε εμπράκτως.
Σας ευχαριστώ πολύ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]