21ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής: Tα πλεονεκτήματα και οι χρήσεις των γλυκαντικών
Νέα επιστημονικά δεδομένα για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός για τη διατροφή παγκοσμίως
Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ως μέσο για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της συνάντησης Συναίνεσης.
Τα τελευταία αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την επιστήμη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών συμπεριελήφθησαν σε πολλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάστηκαν στο 21ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής (ICN) που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου. Συνολικά, επιστήμονες διατροφής από όλο τον κόσμο περιμένουν με ανυπομονησία τα αναδυόμενα επιστημονικά νέα από τους ειδικούς σε θέματα τροφίμων και διατροφής παγκοσμίως που παρουσιάζονται στο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής, ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά γεγονότα στον χώρο των τροφίμων και της διατροφής που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Διατροφικών Επιστημών (IUNS) κάθε τέσσερα χρόνια. Ως εκ τούτου, η συνύπαρξη στο 21ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής εμπειρογνωμόνων στον τομέα της επιστήμης των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών για να παρουσιάσουν νέα δεδομένα σε αυτό το επιστημονικό πεδίο είναι ύψιστου ενδιαφέροντος για τους ερευνητές και τους επιστήμονες υγείας και διατροφής παγκοσμίως.
Τα ευρήματα νέων τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών στην επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην όρεξη και την πρόσληψη ενέργειας, καθώς και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και το διαβήτη τύπου 2, πρόσφατα δεδομένα από συστηματικές ανασκοπήσεις για το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του βάρους, και μια συνολική παρουσίαση των τελευταίων στοιχείων για τη χρήση, το ρόλο, τα οφέλη και την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια δύο επιστημονικών συμποσίων υψηλής προσέλευσης, καθώς επίσης και σε αναρτημένες ανακοινώσεις στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Συνεδρίου Διατροφής, και περιγράφονται συνοπτικά σε αυτό το άρθρο.
Νέα κλινική μελέτη επιβεβαιώνει ότι η πρόσληψη ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν έχει καμία επίδραση στην όρεξη
Σε μια αναρτημένη ανακοίνωση από το Δρ. Marc Fantino, που παρουσίασε τα αποτελέσματα μια νέας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής σε 164 υγιείς και κανονικού βάρους ενήλικες, βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με το νερό, η στιγμιαία και μακροπρόθεσμη κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων για 4 εβδομάδες δεν επηρεάζει την πρόσληψη τροφής και την όρεξη ούτε αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων ή μακροθρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η επιλογή και η κατανάλωση γλυκών τροφίμων δεν διέφερε μεταξύ της ομάδας που κατανάλωνε ροφήματα διαίτης και της ομάδας ελέγχου (η οποία κατανάλωσε νερό), επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δεν οδηγεί σε αύξηση της προτίμησης και της κατανάλωσης προϊόντων με γλυκιά γεύση. Είναι σημαντικό ότι αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά ροφήματα διαίτης όσο και από τα άτομα που δεν κατανάλωναν τακτικά ροφήματα διαίτης, ακόμα και μετά από μια περίοδο εξοικείωσης 4 εβδομάδων όπου η πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ήταν καθημερινή.
Καμία επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην ευαισθησία της ινσουλίνης, διαπιστώνει μια μακροπρόθεσμη δοκιμή
Παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και το στάδιο της έρευνας σχετικά με την επίδρασή τους στη διαχείριση βάρους, η Καθηγήτρια AnneRaben, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας νέας υπό δημοσίευση τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης σε 60 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα από τη SaraEngel και συν. (European Journal of Clinical Nutrition, αποδεκτή για δημοσίευση),η οποία είχε ως στόχο να συγκρίνει την επίδραση της καθημερινής πρόσληψης 1 λίτρου ροφήματος με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, νερού, γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, και ροφήματος με ζάχαρη για 6 μήνες,στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στα λιπίδια του αίματος. Είναι σημαντικό, ότι η μακροπρόθεσμη αυτή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη βρήκε ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ομάδων ροφημάτων στους δείκτες αντοχής της ινσουλίνης μετά από 6 μήνες συνεχούς κατανάλωσης.
Επιπλέον, ως προς την επίδραση στα λιπίδια του αίματος, η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αίματος συγκριτικά με τα ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.
Τα ευρήματα της νέας αυτής τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθώς ισχυρισμοί από μεμονωμένες μελέτες σε ζώα που υποστηρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να συμβάλλει στην αντοχή στην ινσουλίνη και συνεπώς στο διαβήτη τύπου 2 απορρίπτονται για ακόμη μια φορά σε μελέτες στους ανθρώπους.
Αντίθετα, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και δεν έχουν καμία επίδραση στους δείκτες κινδύνου του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα, τα οποία καταναλώνουν συχνά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την πρόσληψη θερμίδων και ζάχαρης.
Αποτελέσματα από τη συνάντηση Συναίνεσης για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά
Τα αποτελέσματα της Λατινο-Αμερικάνικης Συνάντησης Συναίνεσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 στη Λισαβόνα σχετικά με τη χρήση, την ασφάλεια, το ρόλο και τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών παρουσιάστηκαν από τον ΚαθηγητήLluísSerra-Majem, από τοΠανεπιστήμιο ΛαςΠάλμας ντε Γκραν Κανάρια, στην Ισπανία σε ένα επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Ισπανικό Ίδρυμα για την Έρευνα της Διατροφής (FIN) και το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (FEN), στο πλαίσιο του 21ουΔιεθνούς Συνεδρίου Διατροφής.
Οι ειδικοί σε αυτή τη συνάντηση τόνισαν το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους καταναλωτές να μπορούν να βρίσκουν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες πληροφορίες για τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, ειδικά όταν υπάρχουν πολλαπλές πηγές αναξιόπιστων πληροφοριών, κυρίως σε ηλεκτρονικά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία παρέχουν ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για θέματα διατροφής και υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της επιστήμης των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Επομένως, η δημοσίευση και περαιτέρω επικοινωνία προς το κοινό ενός συναινετικού εγγράφου που παρουσιάζει την κατάσταση σε σχέση με ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στους καταναλωτές.
Νέα δεδομένα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών
Σε ένα επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας (ILSI) ο Καθηγητής Peter Rogers, από το Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, της Μεγάλης Βρετανίας ο Καθηγητής Xavier Pi-Sunyer, από το Ιατρικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, των Η.Π.Α., ο Δρ. Ashley Roberts, από το Intertek Regulatory and Scientific του Καναδά, και η Δρ. France Bellisle, από το Πανεπιστήμιο Παρισιού, της Γαλλία, παρείχαν επιστημονικά στοιχεία ως απαντήσεις σε ερωτήσεις από τον τύπο και τις κοινότητες δημόσιας υγείας αναφορικά με τα πιθανά οφέλη και την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.
Ορισμένες από τις βασικές παρατηρήσεις των ομιλητών σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνουν:
Διαψεύδοντας τις πρώιμες υποδείξεις ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να ενισχύσουν τη φυσική όρεξη για γλυκιά γεύση και παραδόξως ότι διεγείρουν την κατανάλωση άλλων γλυκών προϊόντων (που περιέχουν ζάχαρη), μελέτες παρέμβασης δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προκαλούν κορεσμό και δεν αυξάνουν την όρεξη για προϊόντα με γλυκιά γεύση και διευκολύνουν τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.
Συνολικά, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά διαφαίνεται να βοηθούν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και συνεπώς στη διαχείριση βάρους.
Ένας σημαντικός αριθμός κλινικών δοκιμών με προϊόντα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα χρόνια και οι περισσότερες δείχνουν μικρή ή καθόλου επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης τόσο σε βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες δοκιμές.
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι μεταξύ των πιο εκτενώς μελετημένων συστατικών τροφίμων. Η ασφάλεια όλων των πρόσθετων τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, αξιολογείται με εκτεταμένες ανασκοπήσεις από ρυθμιστικές αρχές και επιτροπές συμπεριλαμβανομένης τη Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (JECFA WHO/FAO), του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
stogiatro.gr
Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ως μέσο για τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της συνάντησης Συναίνεσης.
Τα τελευταία αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την επιστήμη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών συμπεριελήφθησαν σε πολλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάστηκαν στο 21ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής (ICN) που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου. Συνολικά, επιστήμονες διατροφής από όλο τον κόσμο περιμένουν με ανυπομονησία τα αναδυόμενα επιστημονικά νέα από τους ειδικούς σε θέματα τροφίμων και διατροφής παγκοσμίως που παρουσιάζονται στο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής, ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά γεγονότα στον χώρο των τροφίμων και της διατροφής που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Διατροφικών Επιστημών (IUNS) κάθε τέσσερα χρόνια. Ως εκ τούτου, η συνύπαρξη στο 21ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής εμπειρογνωμόνων στον τομέα της επιστήμης των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών για να παρουσιάσουν νέα δεδομένα σε αυτό το επιστημονικό πεδίο είναι ύψιστου ενδιαφέροντος για τους ερευνητές και τους επιστήμονες υγείας και διατροφής παγκοσμίως.
Τα ευρήματα νέων τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών στην επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην όρεξη και την πρόσληψη ενέργειας, καθώς και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και το διαβήτη τύπου 2, πρόσφατα δεδομένα από συστηματικές ανασκοπήσεις για το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του βάρους, και μια συνολική παρουσίαση των τελευταίων στοιχείων για τη χρήση, το ρόλο, τα οφέλη και την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια δύο επιστημονικών συμποσίων υψηλής προσέλευσης, καθώς επίσης και σε αναρτημένες ανακοινώσεις στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Συνεδρίου Διατροφής, και περιγράφονται συνοπτικά σε αυτό το άρθρο.
Νέα κλινική μελέτη επιβεβαιώνει ότι η πρόσληψη ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν έχει καμία επίδραση στην όρεξη
Σε μια αναρτημένη ανακοίνωση από το Δρ. Marc Fantino, που παρουσίασε τα αποτελέσματα μια νέας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής σε 164 υγιείς και κανονικού βάρους ενήλικες, βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με το νερό, η στιγμιαία και μακροπρόθεσμη κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων για 4 εβδομάδες δεν επηρεάζει την πρόσληψη τροφής και την όρεξη ούτε αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων ή μακροθρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η επιλογή και η κατανάλωση γλυκών τροφίμων δεν διέφερε μεταξύ της ομάδας που κατανάλωνε ροφήματα διαίτης και της ομάδας ελέγχου (η οποία κατανάλωσε νερό), επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δεν οδηγεί σε αύξηση της προτίμησης και της κατανάλωσης προϊόντων με γλυκιά γεύση. Είναι σημαντικό ότι αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά ροφήματα διαίτης όσο και από τα άτομα που δεν κατανάλωναν τακτικά ροφήματα διαίτης, ακόμα και μετά από μια περίοδο εξοικείωσης 4 εβδομάδων όπου η πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ήταν καθημερινή.
Καμία επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην ευαισθησία της ινσουλίνης, διαπιστώνει μια μακροπρόθεσμη δοκιμή
Παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και το στάδιο της έρευνας σχετικά με την επίδρασή τους στη διαχείριση βάρους, η Καθηγήτρια AnneRaben, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας νέας υπό δημοσίευση τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης σε 60 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα από τη SaraEngel και συν. (European Journal of Clinical Nutrition, αποδεκτή για δημοσίευση),η οποία είχε ως στόχο να συγκρίνει την επίδραση της καθημερινής πρόσληψης 1 λίτρου ροφήματος με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, νερού, γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, και ροφήματος με ζάχαρη για 6 μήνες,στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στα λιπίδια του αίματος. Είναι σημαντικό, ότι η μακροπρόθεσμη αυτή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη βρήκε ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ομάδων ροφημάτων στους δείκτες αντοχής της ινσουλίνης μετά από 6 μήνες συνεχούς κατανάλωσης.
Επιπλέον, ως προς την επίδραση στα λιπίδια του αίματος, η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αίματος συγκριτικά με τα ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.
Τα ευρήματα της νέας αυτής τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθώς ισχυρισμοί από μεμονωμένες μελέτες σε ζώα που υποστηρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να συμβάλλει στην αντοχή στην ινσουλίνη και συνεπώς στο διαβήτη τύπου 2 απορρίπτονται για ακόμη μια φορά σε μελέτες στους ανθρώπους.
Αντίθετα, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και δεν έχουν καμία επίδραση στους δείκτες κινδύνου του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα, τα οποία καταναλώνουν συχνά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την πρόσληψη θερμίδων και ζάχαρης.
Αποτελέσματα από τη συνάντηση Συναίνεσης για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά
Τα αποτελέσματα της Λατινο-Αμερικάνικης Συνάντησης Συναίνεσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 στη Λισαβόνα σχετικά με τη χρήση, την ασφάλεια, το ρόλο και τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών παρουσιάστηκαν από τον ΚαθηγητήLluísSerra-Majem, από τοΠανεπιστήμιο ΛαςΠάλμας ντε Γκραν Κανάρια, στην Ισπανία σε ένα επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Ισπανικό Ίδρυμα για την Έρευνα της Διατροφής (FIN) και το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (FEN), στο πλαίσιο του 21ουΔιεθνούς Συνεδρίου Διατροφής.
Οι ειδικοί σε αυτή τη συνάντηση τόνισαν το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους καταναλωτές να μπορούν να βρίσκουν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες πληροφορίες για τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, ειδικά όταν υπάρχουν πολλαπλές πηγές αναξιόπιστων πληροφοριών, κυρίως σε ηλεκτρονικά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία παρέχουν ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για θέματα διατροφής και υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της επιστήμης των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Επομένως, η δημοσίευση και περαιτέρω επικοινωνία προς το κοινό ενός συναινετικού εγγράφου που παρουσιάζει την κατάσταση σε σχέση με ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στους καταναλωτές.
Νέα δεδομένα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών
Σε ένα επιστημονικό συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας (ILSI) ο Καθηγητής Peter Rogers, από το Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, της Μεγάλης Βρετανίας ο Καθηγητής Xavier Pi-Sunyer, από το Ιατρικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, των Η.Π.Α., ο Δρ. Ashley Roberts, από το Intertek Regulatory and Scientific του Καναδά, και η Δρ. France Bellisle, από το Πανεπιστήμιο Παρισιού, της Γαλλία, παρείχαν επιστημονικά στοιχεία ως απαντήσεις σε ερωτήσεις από τον τύπο και τις κοινότητες δημόσιας υγείας αναφορικά με τα πιθανά οφέλη και την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.
Ορισμένες από τις βασικές παρατηρήσεις των ομιλητών σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνουν:
Διαψεύδοντας τις πρώιμες υποδείξεις ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να ενισχύσουν τη φυσική όρεξη για γλυκιά γεύση και παραδόξως ότι διεγείρουν την κατανάλωση άλλων γλυκών προϊόντων (που περιέχουν ζάχαρη), μελέτες παρέμβασης δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προκαλούν κορεσμό και δεν αυξάνουν την όρεξη για προϊόντα με γλυκιά γεύση και διευκολύνουν τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.
Συνολικά, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά διαφαίνεται να βοηθούν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και συνεπώς στη διαχείριση βάρους.
Ένας σημαντικός αριθμός κλινικών δοκιμών με προϊόντα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα χρόνια και οι περισσότερες δείχνουν μικρή ή καθόλου επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης τόσο σε βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες δοκιμές.
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι μεταξύ των πιο εκτενώς μελετημένων συστατικών τροφίμων. Η ασφάλεια όλων των πρόσθετων τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, αξιολογείται με εκτεταμένες ανασκοπήσεις από ρυθμιστικές αρχές και επιτροπές συμπεριλαμβανομένης τη Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (JECFA WHO/FAO), του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
stogiatro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.