[Kόσμος]Ένταξη ΠΓΔΜ στην ΕΕ πριν από το 2023 προβλέπει νέα μελέτη


Από Sam Morgan | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου
Μόνο η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να πληροί τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ πριν από το 2023 διαπιστώνει νέα μελέτη που εξετάζει τις πρακτικές, νομικές και τεχνικές πτυχές της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ.

Η Σερβία, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος μαζί με το Μαυροβούνιο, θα μπορέσει να συμμορφωθεί πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ στα μέσα της δεκαετίας του 2030, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία.

Ο κατάλογος των χωρών που εξακολουθούν να αγωνίζονται για ένταξη στην ΕΕ περιλαμβάνει την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ η ΕΕ προσβλέπει στην ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου.

Η μελέτη εξέτασε την πιθανότητα ένταξης στην ΕΕ πέντε χωρών εξ αυτών πριν από το 2050, βάσει προηγούμενων κριτηρίων προσχώρησης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διεύρυνση του 2004.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ΠΓΔΜ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να τηρήσει τα κριτήρια αυτά πριν από το 2023, ενώ η Σερβία και η Τουρκία θα καταφέρουν να συμμορφωθούν πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Επιπλέον, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ πριν από το 2050.

Η μελέτη δεν περιελάμβανε τις προβλέψεις του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αξιόπιστη εκτίμηση των προοπτικών ένταξης για κάθε χώρα. Επιπλέον, το Κόσοβο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, επομένως η ένταξή του είναι, επί του παρόντος, αμφισβητούμενη.

Ωστόσο, η επικεφαλής καθηγήτρια της έρευνας, Tina Freyburg, δήλωσε στη EURACTIV ότι το Μαυροβούνιο, το οποίο το 2006 ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία, «έχει συγκρίσιμα χαρακτηριστικά με εκείνα της Μακεδονίας».

Οι προοπτικές του Μαυροβουνίου για επιτυχή ένταξη χαιρετίζονται στις Βρυξέλλες ως οι πιο ελπιδοφόρες. Αν και ορισμένοι παράγοντες, όπως η διασυνοριακή διαμάχη με το Κόσοβο συνεχίζουν να υφίστανται, τα εμπόδια για την ένταξη στην ΕΕ είναι μικρής σημασίας σε σχέση με άλλες υποψήφιες χώρες.

Η κ. Freyburg κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να μειώνουν τις προσδοκίες της διεύρυνσης της ΕΕ και τα ευρήματα θα μπορούσαν να «συνθέτουν μια υπερβολικά αισιόδοξη εικόνα, ενώ τα πραγματικά μελλοντικά επίπεδα συμμόρφωσης […] θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο αδύναμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]