Aυχενικό σύνδρομο: Σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση
Η λήψη ιστορικού και η λεπτομερής κλινική εξέταση του ασθενή με αυχενικό σύνδρομο θα μας κατευθύνει ως προς την διάγνωση της αιτίας του προβλήματος και θα μας οδηγήσει στη θεραπεία δεν χρειάζεται σε όλους τους ασθενείς ακτινογραφία ή μαγνητική καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι πολλές φορές περιπλέκουν την κατάσταση και ''τρομάζουν'' τον ασθενή.
Η φαρμακευτική αγωγή με ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση απ'τον πόνο σε οξεία φάση δεν στοχεύει όμως στη θεραπεία της αιτίας του προβλήματος, μας λέει ο κύριος ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Σύμφωνα με έρευνες χρόνων δεν υποστηρίζεται η αποτελεσματικότητα των υπέρηχων, laser, έλξης, θερμικών συσκευών (διαθερμίες, υπέρυθρες κλπ), ηλεκτρικό ερεθισμό, TENS, κατάκλισης, της μάλαξης και του βελονισμού για την αντιμετώπιση του αυχενικού πόνου.
Υπάρχουν αρκετά στοιχεία μέσα από έρευνες που υποστηρίζουν τον ρόλο της εκπαίδευσης και της χρήσης ειδικών ασκήσεων για κάθε ασθενή καθώς και της εφαρμογής κινητοποιήσεων στις αρθρώσεις στον αυχένα.
Φυσικοθεραπεία
Ανάλογα με την αξιολόγηση μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες τεχνικές θεραπεία όπως τη μέθοδο McKenzie (μηχανική διάγνωση και θεραπεία) αν βρίσκουμε θέσεις ή κινήσεις που μειώνουν άμεσα τα συμπτώματα δίνοντας την δυνατότητα στον ασθενή να συνεχίσει την θεραπεία και στο σπίτι με την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή βέβαια (σε προβλήματα δισκοπάθειας κυρίως).
Αυτό σύμφωνα με έρευνες μειώνει το κόστος της θεραπείας, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης υποτροπών.
Όταν έχουμε προβλήματα δυσλειτουργίας σε αρθρώσεις εφαρμόζουμε κινητοποιήσεις στις αρθρώσεις του αυχένα (manualtherapy) ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενή.
Ενώ όταν οι μυικοί πόνοι επιμένουν μπορούμε να εφαρμόσουμε τεχνικές μάλαξης και triggerpointtherapy που μειώνουν τον μυικό σπασμό!
Η θεραπευτική άσκηση πρέπει να παίζει βασικό ρόλο σε κάθε θεραπεία. Οι τελευταίες μελέτες μας δείχνουν ότι οι ασθενείς με πόνο στον αυχένα και κυρίως οι χρόνιοι ασθενείς δεν έχουν καλή αίσθηση και κινητικό έλεγχο στην περιοχή ενώ έχουν έλλειψη μυικής ισορροπίας.
Αξιολογώντας την κίνηση του ασθενούς πρέπει να δώσουμε ασκήσεις σταθεροποίησης του αυχένα με ασκήσεις κινητικού ελέγχου (motorcontrolre-learning στη διεθνή αρθρογραφία), ασκήσεις ευλυγισίας ή δύναμης ανάλογα με τον ασθενή και να διορθώσουμε τυχόν μυικέςανισσοροπίες στην περιοχή που πάσχει.
Το σημαντικότερο είναι να εξετάσουμε τον ασθενή συνολικά σε όλες του τις κινήσεις ή θέσεις της καθημερινότητας του και να καταλάβουμε γιατί πονάει. Στη συνέχεια εξηγούμε με λεπτομέρεια και όσο το δυνατόν πιο απλά στον ασθενή γιατί πονάει, τί πρέπει να αποφεύγει, τι να κάνει κλπ.
Τέλος μεγάλο κομμάτι της θεραπείας αποτελεί η διόρθωση της στάσης είτε στο κάθισμα είτε στην όρθια θέση και φυσικά οι συχνές αλλαγές της στάσης.
Ελάτε να σας δείξουμε πως μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και θεραπεία του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει στην οριστική λύση!!
Labels:
ΥΓΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.